Junk Napisano 7 Marzec 2003 Share Napisano 7 Marzec 2003 A umnie śnieg jeszcze leży i ziemia twarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marzec 2003 Share Napisano 7 Marzec 2003 Umnie jeszcze mróz, mnóstwo śniegu. Dopiero dwa dni słonko świeci mocniej.To jednak nie Alaska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 garść kulek ołowianych(ciąg potyczek), dwia srebrne monety(1668),garść guzików z okresu napoleońskiego- to wszystko tylko w lesie między dzrzewami(liście, ściółka), na otwartej przestrzeni masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 Wczoraj piec godzin po lesie z Towarzyszami z ZGR`u ganiałem: łuska od katiuszy, kanister niemiecki, resztki szkrzyń od MG, trochę łusek, resztki gąsienić od trafionego czołgu, full złomu i jakaś płyta pancerna - zaniedługo jak ją wyrysuję to dam do identyfikacji bo mnie zaintrygowała trochę. Na początku myślałem, że to osłona od CKM`u ale raczej to nie jest to. Pozdrawiam i życzę wytrwałości w sezonie. A w weekend... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 łuska od katiuszy ?? hmmm a jak to wygląda??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 Witam!!!Moze skorupa od katiuszy? Gambit katiusza nie ma luski!Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 Ja w tej kwestii jestem lajkonikiem :) Skorupa, skorupa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Killamanjaro_ Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 Taaaaaa ja ostatnio słyszałem jak ktos znalazł łuske od bomby w schronie przeciwżołnierskim :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 To tak jak maska gazowa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 Ja pomimo tego , iż nie kopałem to i tak coś się trafiło.Mianowicie zmieniając w sobotę podłogę u babci na poniemieckiej chacie po deskami znalazłem trzy medale.Dwa z nich wojskowe.Jeden wykonany ze srebra krzyż z datami 1863-1888 (może ktoś wie co to za daty) , drugi mosiężny z 1896.Dodatkowo posiadał wstążkę wraz mieczmi i napisem.Tak jak w krzyżu żelaznym (i tu też ponawiam pytanie o datę).Trzeci był to srebrny medal wraz z łańcuszkiem prawdopodobnie z jakiegoś kółka łowieckiego.Ale mimo tego i tak naprawdę czekam na wypad w teren z piszczałką.pozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Marzec 2003 Share Napisano 10 Marzec 2003 Wszyscy ostatnio znajduja cos pod podloga domu, wiec i ja sie przylacze.Ostatnio rozbieralismy dom u mnie na dzialce i pod schodami znalazlem kilka ksiazek z lat 1920-1936. A ponadto worki po cemencie przedwojenne z Freie Stadt Danzigoraz zapalki z lat 30.Ale nigdy nie znalazlem nic konkretnego pod podloga tak jak wiekszosc. Wiec moje znaleziska sa raczej skromne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg83pp Napisano 11 Marzec 2003 Share Napisano 11 Marzec 2003 Witam !Fakt, sporo ciekawych fantów jeszcze zalega nie ruszonych na strychach piwnicach ścianach i podłogach. Ja ostatnio będąc u rodziny poszedłem do piwnicy po jakieś słoiki:))- jesny gwint:), straszny bajzel w tym pomieszczeniu, w końcu prubując się ogarnąć wywaliłem, stojące akurat na szafie pudełko , do którego nigdy nie zaglądałem - w środku pamiątki"- książki z lat 1925 - 39 i francuska mapa politycznego podziału europy s stanie 4+ - wschodnia granica RP przebiega na LINII CURZONA - 1919 rok.PozdrawiamGrzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 11 Marzec 2003 Share Napisano 11 Marzec 2003 No ja też dodam swoje trzy grosze:)Wykopałem końcówke od sztandaru ze sfastą, kilka butelek od piwa i różnych pamiątek" z Stettin, klamre WH (stan biedny:) i kilka monet Niemieckich z 1906-1922r. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Marzec 2003 Share Napisano 16 Marzec 2003 Dzis wykonałem pierwsze tegoroczne uderzenie. Pojechaliśmy z kolegą na rosyjskie pozycje pierwszowojenne z 1914 roku (ok. Łodzi) - zaczeło się intreresującą: po 5 minutach na powierzchni pojawiła się kompletna łódka mosinowska wraz z 5 sztukami. pozniej saaaaaaaaaaaaaaaammmmmmme odlamki w ogromnych ilościch + jedna łuseczka mosin. Znudziło nas to okrutnie i zmienilismy miejsce - trochę pochodzilismy i trafilismy miejsce z którego wyszły 3 skrzynki na amunicje mosinowską (cienka blacha konserwa") - jedna stan dość dobry a dwie mocno pogniecione. Do tego sporo wystrzelonych łusek mosina, jedno dno od jakiegos poteznego pocisku artyleryjskiego i poslkie 50gr i 20 gr z lat 50tych :) - mi sie podobało - dobry początek sezonu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2003 Share Napisano 16 Marzec 2003 WitamMi natomiast w tym roku udało się wyskoczyć raz w styczniu na kilka godzinek. Efektem było kilka guzików i innych drobiazgów oraz 3 orzełki 2RP: jeden z grubszej blachy mosiężnej na rogatywkę [ma nawet bolec z zakrętką który niestety był luzem], 2gi też z rogatywki ale z cieńszej blachy, był mocno pogięty i ma mniej więcej w połowie ucięte skrzydełka [za zagiętym skrzydełkiem były resztki materiału], a 3ci mały z furażerki z uciętymi skrzydłami. Pierwszy tegoroczny wypad zakończony sukcesem, tym bardziej, że to nie jedyne tak ciekawe znaleziska w tym miejscu Pozdrawiam i życzę sukcesów na poszukiwaniachZawias Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 16 Marzec 2003 Share Napisano 16 Marzec 2003 WitamDzisiaj także z kumplem zrobiliśmy otwarciepogoda była piękna więc szkoda było siedzieć w domu.Efekty to kilka boratynek, guzików, kula muszkietowa i kilka innych drobiazgów. Liczyliśmy, że ziemia będzie zmarznięta i zamiast saperek zabraliśmy malutkie łopatki ogrodowe więc nie mogliśmy pokopać głębiej.Warunki okazały się jednak fantastyczne można już w pełni otwierać sezonPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 17 Marzec 2003 Share Napisano 17 Marzec 2003 no i ja ze znajomymi szukalem w ten weekend i trafilismy dpora ilosc lusek od flaka, niestety stalowki, amunicje od pps w papierowych paczkach, i nie przesadze jak bylo tego z kilka setek, gdzie wbijesz lopate, tam wyjmujesz poprzyklejane pestki do kartonowych przegrodek, przez co sa w pieknym stanie, bylo rowniez masa alusek od mausera i szturma, dwie luskie radzieckie z dzialka ppanc, duzo kawalkow zimmeritow, jeden fening z 1871r. :) rura od fausta 100, 2 granaty rg42, jeden neistety z zapalnikiem :9 no i co bylo hitem rozpoczecia sezonu piekna pepeszka, niestety bez magazynka, ale zachowala sie klamerka od paska. nie obylo sie ropwniez bez przykrych niespodzianek jakimi byly 4 pociski mozdziezowe z ebonitowymi i stalowymi zapalnikamiDodam zeby uniknac zbednych uwag, o ktore niektorzy na pewno by sie pokusili, ze zadnych materialow wybuchowych, niczego co zawiera proch itepe, nie zabieralem do domu, pepesze tez szybko wyrzucilismy do pobliskiego jeziora :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 17 Marzec 2003 Share Napisano 17 Marzec 2003 jejku dopiero zobaczylem ile literowek narobilem w poprzednim poscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marzec 2003 Share Napisano 17 Marzec 2003 W ostatnią sobotę parę monet PRL po godzinie łażenia. A teren niewojskowy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikt Napisano 18 Marzec 2003 Share Napisano 18 Marzec 2003 A ja już też mogę się pochwalić.Zabrałem psiaka do samochodu i pojechałem tam gdzie mnie jeszcze nie było ( w ramach odkrywania nowych miejsc...)i okazuje się ,ze można jeszcze coś znaleść po Lądowej Obronie Wybrzeza. Skrzynka od Polskiego CKM z kompletem pestek. oczywiście w środku piękne bicie Bydgoszcz POLOGNE 1936"Tylko czemu po francusku? pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 18 Marzec 2003 Share Napisano 18 Marzec 2003 A moze podeslesz fotki tej skrzynki? Specjalnie mnie interesuje temat polskich skrzynek do CKM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikt Napisano 18 Marzec 2003 Share Napisano 18 Marzec 2003 skany wrzucę za kilka dni ( z przyczyn wyższych ) ale doczyściłem sie pod rączką takiego małego znaczka jakby kotwiczka w owalu ( czyzby znak wskazujacy na użytkownika czyli Morski bat. ?) Natomiast na końcówce taśmy po odczyszczeniu są napisy: Pasamon Bydgoszcz Pologne 1936"pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 19 Marzec 2003 Share Napisano 19 Marzec 2003 Dwadzięscia scyzoryków jednego typu w jednym miejscu, wszystkie otwarte- pewnie były z zatrzaskiem i nie umiał sobie z nimi poradzić. I dwie paczki naboi do daszeńki"- pięknie zachowane. Do tego tablica z robót leśńych aluminioowa z napisem Verbotener Weg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer24 Napisano 19 Marzec 2003 Share Napisano 19 Marzec 2003 A ja byłem razem z Frozzem i kilka fantów jest mojego dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelau Napisano 19 Marzec 2003 Share Napisano 19 Marzec 2003 klamra stalowa wehrmachtu z pasem w słabym stanie, maszynka do golenia Czerwonoarmisty, złota obrączka z grawerką, widelec, fenigi, odłamki, naboje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.