danieloff Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 Witam, ostatnio oglądałem film Bunkier" - fabuła mniej wiecej taka: grupa niemieckich żołnierzy okrążona w lasach ardeńskich chroni się w bunkrze, jedyne wyjście prowadzi przez niedokończone podziemia, sztolnie, taki labirynt pod bunkrem. Film jest z gatunku horrorowatych" - podziemia pełne sa jakiś kości, szkieletów, w tych lasach kiedyś była wioska, której mieszkańców wymordowano i zakopano przd kilkuset laty. Żonierze mają halucynacje, zaczynają zabijać sie nawzajem, powracaja jakieś upiorne wspomnienia z frontu wschodniego... Zamotany film, ale fajnie zrobiony od strony mundurowej, jakby konsultowała jakaś grupa rekontrukcyjna. Ciekawy klimat, i co najwazniejsze - dźwięk mg34 i stg44 w akcji. Chociaż nie obyło się bez pomyłek - młody żołnierz z obsługi bunkra ma na sobie bluzę WH z gapą SS na rękawie i furażerkę SS. Volsszturmista ma na sobie mundur pierwszowojenny z kajzerowskimi bączkami na czapce. Czy ktoś z Was widział ten film? Jak wrażenia?Daniel
Magach7 Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Co do pomyłek to wydaje mi się troszkę naciągane odznaczenie każdego żołnierza paroma odznakami za zniszczenie czołgu :-)
Magach7 Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 No i jeszcze tytuł Bunkier SS", ani jednego ss-manna tam nie uświadczysz ale SS" magicznie zwiększa oglądalność!
danieloff Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 Bunkier SS" to polski tytuł, oryginalny to po prostu Bunker".
danieloff Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 SS-manni powracają we wspomnieniach żołnierzy, natomiast jednego z Wehrmachtowców gra koleś z Lock, stock and two smoking barrels" :-) - jakoś ciągle widziałem go w roli londyńskiego gangstera.
zelig Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 ... albo cygana ze Snatcha".. :) To fajny aktor.Z tym SS" w tytule to niezły - nomen omen - przekręt! i bardzo trafna uwaga Magacha dotycząca zwiększania oglądalności". Podobny zabieg stosują na tym forum użytkownicy z błyskawicami w ksywach - też pragną powiększyć se oglądalność.Film mi się podobał bardzo! Niejednoznaczny, kameralny i niegłupi. Niestety większości nie (wystarczy np. poczytać opinie sprzed roku na jego temat na forum..) - ale ma to i swoje dobre strony, bo leży teraz w sklepach na półkach z najtańszymi DVD :) (jak większość dobrych filmów zresztą ).
Magach7 Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 mi się bardzo podobał- gdzie go można tanio na dvd dostać?
feeder Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 Ostatnio (czyli ok. godz. 15.00) widziałem go w sklepie z gazetami, kosmetykami itd. Był dołączony do jakiejś gazety.
pirana Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 szukaj w pismach o komputerach, przegląd aparatów cyfrowych czy coś takiego
Magach7 Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Oki, jak wrócę do Polski to od razu na dworcu poszukam :-)
Lokomotywa Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Proponuję abyś sobie lepiej obejrzał Obcy ósmy pasażer Nostromo" film zdecydowanie lepszy a tematyka podobna
Magach7 Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 znam, mam, oglądam ale i tak lubię Bunkier (SS)!
wons Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 nam się podobał. Zresztą wszystkim z wonsóW się podobał. miłego kina.pozdr. wonsY młodszY
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.