Skocz do zawartości

najstarsza łuska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakie najstarsze łuski znajdują się w waszych kolecjach? Ja w ostatni weekend znalazłem łuskę do Manlichera z 1895 - nie powiem ucieszyłem się, ale nie mam raczej wątpliwości że istnieją starsze ;-). I jestem ciekaw, jaką najstarszą łuskę (ale taką z biciami) mogę jeszcze wydobyć.

Pozdrawiam
MILBAS
Napisano

Moja najstarsza - łuska od karabinu Krnka 15,24 mm ,lata 60-te XIX wieku. Brak bić na denku.

pzdr

bjar_1

P.S. m701 - twoja łuska wygląda na Mausera M71.

Napisano

tak wygląda z boku, teraz łatwiej powiedzieć jaka to łuseczka......przed chwilą sprawdzając co jeszcze mam znalazłem o rok starszą.

Napisano

Sory za fotkę z góry, trochę przesadziłem z wielkością zdjęcia, a to ta o której wspomniałem, napis – H.UTENDOERFFER 1876 .

Napisano

Witam,
moja najstarsza luska a wlasciwie samo denko" naboju trzpieniowego, prawdopodobnie myśliwskiego, stosowanego od połowy XIX w.
Jeszcze raz wielkie dziekuje dla Pioterka za pomoc w indentyfikacji tego fanta:)
Pozdrawiam
Piorek

• 1 month later...
Napisano
http://www.zakee.ionichost.com/ --> Austro-Węgry --> 11,15 Mauser M71

Ksiądz ,w 1854 roku nie było jeszcze takiej amunicji ,przecież jest jak wół '1874'! Łuska jest od Mausera M71 ,a takie produkowano od 1871 roku!
Napisano
Moja własnoręcznie wykopana najstarsza ma bicie 1871 i kilka liter, niestety sam dół łuski ,reszta się nie ostała. Jak mi się uda umieszczę fotkę.
Yasioo
Napisano
Ksiądz - tak jak mówi bjar_1 jesli to łuska Mausera to nie może byś z lat wcześniejszych niż 1871. Na drugiej Twej fotce to raczej nie jest 1870 tylko 1879 z wytartym ogonkiem dziewiątki.
W latach 50 XIX w to chyba w ogóle nie było jescze metalowych łusek. Np z tego okresu Dreyse kal 15.4mm(?)czy Cassepot z 1866r miały łuski papierowe.
Napisano

Moje to Mauser 11mm: 1875, 1875, 1877 - te są najstarsze. Te z precikiem" z boku to zdaje się, że systemu - fonetycznie - La fosze(?)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie