Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 425
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
O zywych torpedach nie slyszalem - czy masz Lokomotywa wiecej info? Byly torpedy i lodzie zdalnie kierowane radiem (N1) oraz system alarmujacy przekroczenia linii i automatycznego strzelania ckm uzywajacy promieni podczerwonych.
Napisano

Zdjecia haubicy 100mm wz 38 nie mam niestety. Oto jej protoplasta wz 34, juz z rozstawianym ogonem ale bez hamulca wylotowego. Ponadto wz 38 roznila sie od wz 34 wiekszym katem podniesienia (50 stopni vs 70 stopni).

Napisano

Mam jeszcze książkę Polskie Zywe Torpedy ", ale gdzieś się zawieruszyła . Zdjęcie haubicy wz.34 widziałem w Artylerii Lądowej " , szkoda , że brak zdjęć wz. 38 .

Napisano
Czy jest gdzies podane jaka donosnosc miala miec wz 38? Bo wz 34 juz zupelnie przyzwoita 12km co przy malych wymiarach i wadze dziala dawalo wyjatkowo korzystny efekt na wysilek.
Napisano
Z książki Artyleria Polska 1914 - 1939 " R. Łoś
Hubica ta miała ciężar 1581 kg. , długość lufy wynosiła 2658 mm .Długość w położeniu bojowym 4920 mm. Amunicji w przodku było 27 , a w jaszczu 36 sztuk . Kąt podniesienia od -4 do +47,18 , poziome pole ostrzału do 60 st. Szybkostrzelność przy podniesieniu 45 st. - 6 strz/min .Prędkość początkowa pocisku 420 m/s .Donośnośc wz.38 uznano za zbyt małą , w związku z tym poddano próbie nowy wzór o oznakowaniu 39 St. donośność którego z nowym ładunkiem wynosiła około 14 tys . metrów .Natomiast według książki A. Konstankiewicza Broń strzelecka i sprzęt ... "
donośność wzoru 38 wnosiła 9650 m.
Napisano
Polsmol, Bocian - jak dalece jestescie wladni ingerowac w posty? Niektore zdjecia, nic nie ujmujac TomkowiSZ, az sie prosza o podmiane na lepszej jakosci - a dublowanie ich w nowych postach nie bardzo ma sens, bo wydluzy watek ponad miare.
Napisano
JoncA, bardzo Cię proszę: wklejaj swoje i nie czekaj na odzew Moderatorów!

Myślę, że nikt się nie pogniewa, a jeśli istnieje możliwość podmiany, to zawsze Polsmol z Bocianem zdążą to zrobić (najwyżej usuwając Twoje opisy). Za kilka godzin wyjeżdżam i nie będę do poniedziałku miał dostępu do komputera, a jestem bardzo ciekaw Twoich zdjęć!

Pozdrawiam, Darda
Napisano

w trybie pilnym, inne w miare wolnego czasu na skanowanie.
PZInż.312 -1

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 00:20 20-05-2005