Skocz do zawartości
  • 0

takie cos

mick1

Pytanie

Napisano

Witam
Znalezlismy cos takiego i zastanawiamy sie co to moze byc.
To cos jest dosc silnie skorodowane w czesci srodkowej. Wydaje mi sie, ze jest zakonczone ebonitowa glowka wystajaca z metalowego korpusu. Z drugiej strony ma ceramiczne? plastikowe? zakonczenie z kryzami.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to dobrze że nie zachciało nam się tego ostukiwać na miejscu!!! Ale byśmy mieli atrakcję......

Michał, wrzuć na ,,nasze odkrycia'' te fotki które robiłeś po zakończeniu dzisiejszych poszukiwań (te z łuskami). A ja spróbuję je delikatnie podczyścić, żeby dać oznaczenia do identyfikacji.

Pozdr.
Piotrek
Napisano
Cześć,
Ładnie, wiedziałem ,że coś tam musi jeszcze być i jeszcze dalej jest.
Ale Panowie przegięliście z tym ogórasem. Przecież to od razu widać, co to może być, więc takie coś to jak najgłębiej pod ziemię i zapomnieć.
Cieszę się jednak, że wróciliście cało.
Dajcie jeszcze pozostałe zdjęcia (mam nadzieję, że mniej rozrywkowe).

Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
mariusz - mnie zmylilo to, ze nie ma widocznej oddzielonej splonki. Od dolu jest jednolite (przynajmniej tyle ile bez ostukiwania widac bylo, a stukac jakos nam sie nie usmiechalo. Dlatego pytanie najpierw tu) Zaczelismy potem kombinowac roznie. Suma sumarum Trafilo to juz pod ziemie z powrotem. Reszta fotek na naszych odkryciach :)
Napisano
Czeste znalezisko i bardzo nielubiane. Kiedys jak jeszcze kopalem na pobojowiskach ;) za kazdym razem po wyciagnieciu tego g.... pot mnie oblewal. Nie lubie rozrywek a tych szczegolnie.
Napisano
Granat odłamkowy do garłacza..Zapalnik wykonany z bakielitu dlatego nalezy zachować szczególną ostrożność gdyż nadal jest dobry i może w każdej chwili zrobić bummm.Lpeije wogóle tego nie tykać.

Pzdr
Napisano
Zgrozą wieje jak się czyta ,że ludziom biegającym z wykrywką brak podstawowej wiedzy na temat co im może urwać łeb przy, czy po kopaniu!!! ciekaw jestem ile dostałeś już wiadomości od różnych fachowców " jak to rozebrać ?
Napisano
To niemiecki granat odłamkowy do garłacza karabinowego
ciekawa,ale niebezpieczna konstrukcja.Zapalnik kombinowany
pozwalał na użycie granatu również jako ręcznego-wystarczyło odkręcić część denną połączoną sznurkiem z zapałem tarciowym wyszrpnąć i rzucić.Przy strzale z garłacza działał zapalnik w głowicy
Napisano
Panoowie spokoj :)
jak juz mowilem - wykopane i zakopane. Odkopywac tego nie bed. Lubie swoje rece. Przywiazalem sie do nich.
Po 2: Wiedze nabywam. Nieraz szybciej, innym razem wolniej, ale jednak ciagle sie czegos dowiaduje.
Nawet ciesze sie, ze znalazlem cos takiego, bo nabralem respektu dla wykopek. Ciesze sie w wielkiej mierze dlatego, ze nic sie nie stalo.
Nastepna sprawa - kopalismy w miejscu, gdzie bylem raczej przekonany o braku tego typu rozrywek. Moze dlatego za malo ostroznosci.
Na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze.
P.S. Od zadnego speca nie dostalem informacji jak to rozbrajac i nawet za taka nie tesknie :)
Napisano
Oj... Pod Nieporętem sporo tego jest...Ostatnio z kumplem znalazlem takiego ogórka" w nawet niezłym stanie.Radzę takie fanty omijac z daleka.Swoją drogą mam na kliszy pocisk od Nebelwerfera tez z okolic Zalewu.Jak wywolam zdjęcia to dam je na moich znaleziskach.
Pozdro.
Nashorn
Napisano
To pocisk artyleryjski, wyglada na ppanca. Widac chyba czepiec balistyczny i z tylu wkrecony zapalnik denny lub smugacz.
Napisano

Witam
Znalezlismy cos takiego i zastanawiamy sie co to moze byc.
To cos jest dosc silnie skorodowane w czesci srodkowej. Wydaje mi sie, ze jest zakonczone ebonitowa glowka wystajaca z metalowego korpusu. Z drugiej strony ma ceramiczne? plastikowe? zakonczenie z kryzami.

Napisano
alescie mnie nastraszyli.
Wzialem do domu, ale juz lezy w ziemi pod gruzem, gdzie polezy jeszcze dosc sporo.
Mam nauczke na przyszlosc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie