M-i Napisano 6 Maj 2005 Autor Napisano 6 Maj 2005 Był kiedyś wątek o balonach Radia Wolnej Europy. Warto może podjąć wątek polskich pododdziałów balonów zaporowych we wrześniu 1939 r. i w Wielkiej Brytanii.
M-i Napisano 6 Maj 2005 Autor Napisano 6 Maj 2005 Może też zawody o puchar płk. Wańkowicza, kiedy się odbywały i kto je wygrał
Pantherg Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 napewno czesc z nich we wrzesniu znajdowala sie w okolicach Poznania
JoncaA Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 ... a gdzie konkretnie pod Poznaniem to niebardzo wiadomo. A dla mniej bieglych w pismie skan, zeby bylo wiadomo o czym tu mowimy. Wyciagarka na samochodzie Renault nie jest od tego kompletu" - w kadrze znalazla sie przypadkowo, bo gdy robiono to zdjecie wystartowal jednoczesnie balon obserwacyjny WBS-Caquet i ona jest od niego.
JoncaA Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Polsmol - nie spij i przerzuc watek do IIRP. Balony w Anglii to inna bajka i bedziemy sie martwic jak sie zmaterializuja w watku (i wtedy niech se beda na f. glownym)
Kiler Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Jaka byla funkcja balonow zaporowych i czym byly wypelnione? Na jakiej wysokosci sie znajdowaly?
M-i Napisano 7 Maj 2005 Autor Napisano 7 Maj 2005 Może ktoś zna datę i miejsce śmierci (pochówku) płk. Aleksandra Wańkowicza – dowódcy wojsk balonowych w Wojsku Polskim w okresie międzywojennym
JoncaA Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Niechby sie Sadyk odezwal. Ma pod reka Ksiege ku czci..", jesli dobrze pamietam , tam jest ta informacja (chyba, ze mi sie cos pochrzanilo, ale w koncu jestem historyk od zelastwa, a nie od ludzi...)
sadyk Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Adamie, jak zawsze na posterunku.Niestety informacji o Wankowiczu w Ksiedze ku czci..." nie znalazlem. Zreszta tez lepiej czuje sie w zelastwie", od wzlotów kreci mi sie w glowie:-)
Pantherg Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 jednostka ta jeszcze w sierpniu stacjonowała na helu...
M-i Napisano 9 Maj 2005 Autor Napisano 9 Maj 2005 Zgodnie z planem mobilizacyjnym w sierpniu 1939 r.:1 Batalion Balonowy w Toruniu wystawił: 1 kompanię balonów zaporowych – dowódca kpt. Czesław Gałecki, 2 kompanię balonów zaporowych – dowódca por. Kazimierz Nowicki,2 Batalion Balonowy w Legionowie: 3 kompanię balonów zaporowych – dowódca kpt. Bronisław Wacław Koblański, 4 kompanię balonów zaporowych – dowódca Stanisław Foltański, 5 kompanię balonów zaporowych – dowódca ppor. Czesław Wrzesień.
beaviso Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 O helskim epizodzie baloniarzy wspomina kmdr Steyer w krótkich, acz ze swadą napisanych, wspomnieniach pt. Samotny Półwysep".
Pantherg Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 zostalo tam nawet wymienione nazwisko dowodcy ktorego nie pamietam ,ale moge sprawdzic... poniewaz ksiazke mam nadal...
JoncaA Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Odp. Kilerowi: Balony zaporowe N-NN to francuski pomysl z I ws. Balon N stawiany byl na 4 mm linie stalowej o dlugosci 2000 m. Do liny, ponizej balonu, doczepiona byla kolejna lina, o srednicy 3 mm (tez poczatkowo o dlugosci 2000 m , a w miare ulepszania balonow nawet 3000 m),Gorny balon, NN, osiagal teoretycznie 5000 m. W praktyce srednio 3 000 m - a to ze wzgledu na wiatr (dopuszczalna predkosc wiatru zrazu 12,5 m/s, nowszych balonow do 15 m/s). Niebezpieczna przeszkoda dla samolotow byly same liny nosne, jak tez pakiety wybuchowe podwieszane na dlugich linkach pod balonami.
JoncaA Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 ..a dla tych, co wola patrzec niz czytac : rowne pol plutonu (5 tandemow) balonow zaporowych.
Rola Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Och... jeszcze jakby rysunek - rzut z boku, to byłbym już całkiem szczęśliwy!(Wymiary mam z Morgały)Wstyd przyznać, ale o balonach mam niewiele pozycji... prócz cegły" Morgały (Samoloty wojskowe w Polsce 1924-1939) mam tylko:J.Szczepański: Wojska balonowe. Legionowo 1897-1939", Egros, Pruszków 2004A tam zdjęć praktycznie nie ma...Jeśli byliby Panowie tak mili i doradzili mi jakąś książkę, będę wdzięczny.
JoncaA Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Rola - niezwlocznie, bo ja tylko z dlugimi odpowiedziami na dlugie listy mam klopot..
Kiler Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Dzieki JoncaA za pamiec i odpowiedz, milo mnie zaskoczyles, bo myslalem ze juz nikt mi nie odpowie. Temat ciekawy, zwlaszcza ze nic prawie o nim nie wiem, podobnie jak o pancernikach, o ktorych wczoraj czytalem i sie z lekka wciagnalem.A powiesz mi jeszcze moze czym te balony byly wypelniane? Tylko za bardzo nie widze sensu stosowania takich balonow, czy problemem bylo zestrzelenie ich z samolotow z broni pokladowej?Dziekuje bardzo za udzielane odpowiedzi!!!
mietek Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Dostalem troche informacji od znajomego z Francji:W czasie wojny 1920 Polska uzywala francuskie balony Caquot R2 i M.Zas w 1939 roku nastepujace francuskie balony byly w sluzbie:- Caquot BD (Ballon Dilatable) obserwacyjny (plus dwa CD i jeden BM zakupiny we Francji)- Nieuport-Astra DCA N-NN zaporowy(duet)- Zodiac E2 Mle1924 treningowyTrzy podstawowe modele byly budowane na licencji w Legionowie. Dodatkowo jeden balon zaporowy French Letourneur H1 zostal zakupiny do testow.Co do balonow brytyjskich to zaloze osobby watek, aby ten byl tylko IIRP. Mam bowiem ksiazke z 1943 roku z rozdzialem na temat balonow w obronie Wlk. Brytanii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.