Skocz do zawartości

Gdańsk i Mierzeja Wiślana-trafienia the_Tuna squad i przyjaciele

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 450
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Usiłowałem przed chwilą przesłać zdjęcie większe niż 100 kb, ale mi je odbiło.
Z tymi resztkami tarczy za Krym wiąże się dziwna przygoda; otóż w nocy poprzedzającej jej znalezienie śniło mi się (rzadko śni mi się że coś znajduje, z reguły są to koszmary, w których goni mnie gajowy Marucha) że wykopałem tarczę za Krym, przepoławiając ją przy tym szpadlem. Obudziłem się, poszedłem w swe tajne miejsce 132/6 no i wykopałem pół Krymu"

• 3 months later...
  • 1 year later...
Marcin14 nie rób bałaganu, raz: to jest wątek o Mierzeji Wiślanej, do Poznania kawałek, dwa: jest dział Identyfikacja", trzy: załóż własny wątek ze swoimi znaleziskami, cztery: jak dajesz foto to mogłoby być większe, bo na tym nic nie widać.
pozdro
Jadzia

• 10 months later...
@ R51:
Pokazany przez Ciebie przed 3 laty znaczek, który nazwałeś pamiątką z Malborka", to odznaka honorowa na czapkę oddziałów pomocniczych RAD zgrupowanych w ramach Arbeitsgau I Ostpreussen", czyli z batalionami na terenie dzisiejszych Mazur i Kaliningradskiej Oblasti.

M.

Ganz genau, patrz: Badges & Insignia of the third reich1933-1945, Brian Leigh Davis, Blandford press, Plate 61, picture 17, page 193-194.
W 1943 roku została wydana seria trzynastu odznak na czapki do noszenia w poszczególnych Arbeitsgau-ach . Noszono je po lewej stronie czapki RAD.
Znaczek prezentowany przez ze mnie to symbol I Arbeitsgau Ostpreussen.
Pozdrawiam

Drogi beaviso Tak mówi jedno z moich źródeł" to trochę za mało. Podaj proszę bibliografię bo jak na razie Twoim źródłem jest sufit. Jeśli negujesz moje źródło musisz w zamian podać swoje i wytłumaczyć dlaczego są bardziej wiarygodne od moich. Tak przynajmniej uczono mnie na studiach. W innym przypadku przypomina to pici-polo na małe bramki

Oj, R51, szkoda że mnie nie znasz, bo wiedziałbyś, że akurat ja do ściemniaczy nie należę.
Drugie ze źródeł to J.R. Angolia - Labor Organizations of the Third Reich". Chwilowo wypożyczone. A pierwsze, z którego zaczerpnąłem moją informację, jest tak niskonakładowe, że jego tytuł chcę zostawić dla siebie, tytułem utrzymywania przewagi konkurencyjnej". Ale jeśli chcesz, to na maila mogę Ci wysłać foto strony, gdzie napisane jest w jakich latach te odznaki wprowadzano, a wszystkie 14 odznak jest pokazane. Nie chodzi o negowanie Twoich info, tylko o wspólne budowane wiedzy w oparciu o rzetelne informacje.

Pozdrawiam z Gdańska,
beaviso

• 5 months later...
Czy ktoś mi może powiedzieć co to są za doły wykopane w lesie w okolicach sztutowa? konkretnie chodzi o doły pełne cegieł i resztek jakichś blach czy czegoś. one mają po metr lub więcej głębokości. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie