Tekaes Napisano 11 Sierpień 2005 Share Napisano 11 Sierpień 2005 Nie bardzo rozumiem, Wołoszański też jest zły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Sierpień 2005 Share Napisano 12 Sierpień 2005 abstrahując od gejów, czerwonych itp chciałem powrócić do głównego wątku - czyli filmu westerplatte" - czy mam wrażenie czy w scenie której mat Rygielski patrzy przez lornetkę na angielskie okręty" widać przez chwilę płynącą o własnych siłach i walącach z dziobowych wież Błyskawicę" ?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 Zaintrygowało mnie to i specjalnie zciągnołem moją kasetę VHS z poza miejsca zamieszkania. I sprawdziłem. Masz oko. Na stop klatce słabo widać alee.. charakterystyczny pojedynczy szeroki komin, proporcje długości części dziobowej do wysokości nadbudówki.. tak to jest „Błyskawica”. Pozostałe trzy okręty to chyba nasze trałowce bazowe. Tak na marginesie znalazłem dwie sceny, w których statystował „Fort” Pierwsza scena gdy kpr. Szamlewski kosi Niemców z MP ma za plecami betonową konstrukcję. Druga scena, gdy mat Rygielski obserwuje niby angielskie okręty widać tą samą konstrukcję. Piszę to bo w jakimś forum padło stwierdzenie że „Fort” „nie grał” w filmie „Westerplatte”.Mam pytanie. Scena tuż przed nalotem Ju-87. Leci wodnopłat czy to nasz An-2M (vel An-2W) słabo widać ale jest podobny.Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 21 Sierpień 2005 Share Napisano 21 Sierpień 2005 Zgadya się; Fort" pokazuje się kilka razy w tle i widać, że sceny były kręcone w historycznym terenie. Ciekawe jednak, czy okopy przebiegały aż tak daleko naprzód od bunkra. myślałem, że sam Fort był satnowiskiem ogniowym...A teraz inna sprawa: Cekaemista ZATORSKI, ponoć poległy w 5-tce w czasie nalotu, pojawia się w filmie (bo któżby mógłby to być inny?) już po bombardowaniu przed Fortem w czasie niemieckiego natarcia i ginie od kul. Potem Rzgielski przejmuje CKM. Czytałem tu i ówdzie, że Zatordki zginął na Forcie. Czyżby konsultanci Filmu naprawdę wiedzieli lepiej?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 21 Sierpień 2005 Share Napisano 21 Sierpień 2005 Nie ma aktora grającego Ignacego Zatorskiego w obsadzie Filmu. Tu chyba najpełniejsza (z wielu) lista obsady:Zygmunt Hübner.. maj. Henryk Sucharski Arkadiusz Bazak .... kpt. Franciszek Dabrowski Tadeusz Schmidt .... chor.Jan Gryczman Józef Nowak .... kpr. Piotr Buder Tadeusz Pluciński .... kpr. Bronislaw Grudziński Bogusz Bilewski .... kapt. Mieczyslaw Slaby Bohdan Ejmont .... mat Bernard Rygielski Mariusz Gorczyński .... szer. Jan Ciwil Zbigniew Józefowicz .... sierż. Kazimierz Rasinski Jerzy Kaczmarek .... kpr. Wladyslaw Baran Andrzej Kozak .... szer. Eugeniusz Aniołek Andrzej Krasicki .... płk Henke Adam Kwiatkowski .... kpr. Wladyslaw Domon Józef Lodyński .... sierż. Wojciech Najsarek Mieczysław Milecki .... por. Stefan Grodecki Janusz Mirczewski .... szer. Andrzej Kowalczyk Jerzy Molga .... kpr. Eugeniusz Grabowski Zdzislaw Mrożewski .... pułk. Wincenty Sobociński Józef Nalberczak .... kpr. Edmund Szamlewski Bogdan Niewinowski .... por. Leon Pająk Stanislaw Niwinski .... szer. Jan Polec Janusz Paluszkiewicz .... ogn. Leonard Piotrowski Ryszard Piekarski .... kpr. Jan Stradomski Boleslaw Płotnicki .... Karol Szwedowski Marian Rulka .... kpr. Edward Łuczynski Mieczysław Stoor .... kpr. Adolf Petzelt Zdzislaw Szymanski .... sierż. Michal Gawlicki Jerzy Trojan .... szer. Marian Dobies Roman Wilhelmi .... mat Franciszek Bartoszak Andrzej Wykrętowicz .... kpr. Józef Bieniasz Andrzej Zaorski .... por. Zdzislaw Kręgielski Bogumil Antczak .... szer. Zygmunt Zięba Witold Dębicki .... polski żołnierz Stefan Friedmann .... polski żołnierz Piotr Fronczewski .... szer. Mieczyslaw Krzak Józef Fryzlewicz .... kpr. Aleksander Ortian Michal Gazda .... polski żołnierz Marian Glinka .... polski żołnierz Lech Grzmocinski .... niemiecki żołnierz Andrzej Jurczak .... polski żołnierz Mieczyslaw Kalenik .... kpt. Kleikamp (?) Eugeniusz Kamiński .... polski żołnierz Stanisław Michalski .... kpr Piotr Barański Klemens Mielczarek .... mat Antoni SadowskiLeopold R. Nowak .... szer. Józef Nowicki Marian Opania .... polski żołnierz Lech Ordon .... kucharz Włodzimierz Press .... polski żołnierz Sylwester Przedwojewski .... polski żołnierz Boguslaw Sochnacki .... sierż. Józef Łopatniuk Michał Szewczyk .... polski żołnierz Stefan Szmidt .... polski żołnierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Fort za Rygielskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Fort za Szamlewskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 Fort"_jednak_tylko_w_tle_,ale_na_I_planie_nieobecny,a_przeciez_placowka_Fort"_to_nie_przedpole_tego_schornu_tylko_on_sam.A_okop_byl_w_rzeczywistosci_od_Fortu"_do_morza,a_nie_70_metrow_przed_nim_jak_na_filmie.Pozdrawiam.wachmistrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Uwe w scenie o ktorej piszesz gość od rkm nie ginie tylko zostaje trafiony piachem w oczy, rygielskie podnosi rkm wali chwile i przerywa ogien - zaraz pozniej widac ze gostek wczesniejszy przeciera oczy i wraca do rkm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 Wielki reżyserR.I.P['] ['] ['] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 Witam!Co tu narzekać, pytam ?!Westerplatte jest dla każdego normalnego Polaka symbolem bohaterstwa i wytrwania. Film Stanisława Różewicza z drobiazgową dokładnością ukazuje 7 dni i nocy walki z wrogiem. Mistrzowskie zdjęcia Jerzego Wójcika wiernie oddają stan nieustannego napięcia, psychiczną ewolucję bohaterów od wiary w rychłą pomoc do tłumionej rozpaczy i poczucia osamotnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 * Andrzej Krasicki * Zygmunt Hubner * Lech Grzmociński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 * Józef Nowak * Tadeusz Schmidt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 * Arkadiusz Bazak * Bogusz Bilewski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 * Janusz Paluszkiewicz * Zygmunt Hubner * Tadeusz Schmidt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 * Andrzej Zaorski * Zygmunt Hubner * Arkadiusz Bazak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 * Józef Nalberczak * Stanisław Michalski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 12 Listopad 2008 Share Napisano 12 Listopad 2008 Dla mnie osobiście, filmy które miałem okazję zobaczyć o Polskim Wrześniu, film St. Różewicza to GÓRNA PÓŁKA".Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 18:35 13-11-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 Kiedy po raz pierwszy miałem okazję oglądać ten film w roku 1973 może 75,już wtedy pozostawił we mnie głebokie poczucie szacunku dla obrońców.Ilekroć wznawiana była emisja zawsze po dziś dzień byłem i jestem obecnie zwolennikiem kunsztu S.Różewicza i jego superprodukcji.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 Witam!Zmiana postu jaki ostatni wpisałem to tego wątku ?!Bardzo ciekawa decyzja, jak zawsze sprawiedliwego i czujnego moderatora POMSEE"!Ciekawe co w nim było nie tak ?!PS. Zapewne kolejny żarcik owego moderatora :0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Listopad 2008 Share Napisano 14 Listopad 2008 U311 po prostu napisałeś słowo półka" z ortograficznym błędem.Trochę to głupio wyglądało więc poprawiłem, mam nadzieję, że nie żywisz za to do mnie urazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beermaster Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Witam,mam takie pytanie odnośnie filmu;czy jest możliwe, że scena w kabinie bojowej i wychodzenia załogi dwójki" po oznajmieniu przez gońca kapitulacji była kręcona w i przed faktycznymi ruinami wartowni nr 2 ?I drugie:kiedy rozebrano ruiny wartowni nr 2 ?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Wątek jak by ... umarł. Szkoda. Podejrzewam że dyskusja o nowym filmie zadusiła ten temat. Tak dla odświeżenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndyPipkin1 Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 Świetny film obok Jarzębiny czerwonej" najlepszy polski film wojenny oddający realia wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 28 Czerwiec 2009 Share Napisano 28 Czerwiec 2009 W-2 w filmie . Podobieństwo spore. Jednak nie oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.