Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 325
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Jak to z tym 'kotem' jest? W angielsko-jezycznych tekstach mowi sie o 'cougar'. Jest film z tej okazji, i jezeli go sie dokladnie obejrzy kadr po kadrze to wyraznie widac tygrysa. Niestety mam to tylko na video ale w bliskiej przyszlosci oryginal filmu bedziemy wyciagac w innym celu, przy okazji moze uda sie zrobic foto tego co trzeba.
Napisano

Krzysztofie. Sam nie wiem. Filmow nie widzialem. Wedlug Magnuskiego jest to rys (lub wilk). Berlin" w swoim poscie z 22.04. g.10.51 na podstawie filmow bedacych w Instytucie Sikorskiego opowiedzial sie za tygrysem (widzial pregi). Ja z kolei stawialem na pume lub pantere. Nazwa kotowaty" jest wersja robocza. Cougar" po naszemu koguar tez z rodziny kotowatych. Jestes nastepna osoba ktora widziala film i zobaczyla w godle tygrysa (tez pregi?). Jak sam slusznie zauwazyles, dobrze by bylo dac jakas klatke z filmu. W poscie z 19.04 g.11.23 pokazalem kota" w wykonaniu J.Jedryki. Obok w wykonaniu A.Wrobla (?)

Napisano

doszedlem do wniosku, ze skoro odbitki zaolzianskie" mam w ciut lepszej jakosci niz te prezentowane wyzej to moze po ich zeskanowaniu cos wiecej zobaczymy. Cos wiecej jest, ale niezbyt wiele - ziarno materialu fotograficznego jest jednak przeszkoda nie do pokonania.
1-

Napisano
Ja wlasnie bylem ten drugi przy tej okazji. Film przedstawia parade po 'zdobyciu' Zaolzia. Otoz jak sie oglada film 'w akcji' to sie wszystko zlewa w jedna plame. Dopiero przy ogladaniu pojedynczej klatki mozna zauwazyc pregi a nawet grzywe tak jak przyzwoity tygrys powinien miec. Zapewne dlatego nie dalo sie tego zauwazyc przedtym. No ale jezeli tygrys to mogl wcale nie byc bialy ale np jasno zolty w pomaranczowe pregi czy cos takiego - ale wspaniale nowe horyzonty dla braci modelarzy:)
Napisano

Fragment okladki z 1943. Zwracaja uwage graficzne przedstawienia zwierzat. W podobnym stylu byly malowane w czasie akcji zaolzianskiej.

Napisano

Krzysztofie, byc moze. Ale sa one idealnie takie same i umieszczone centralnie na burcie bocznej i burcie tylnej oraz oba nachylone sa pod tym samym katem - stad moja watpliwosc.
Tego zubra" jeszcze nie pokazywalismy.

Napisano

Zamiescilem je co prawda przed chwila w watku o TKS'ach, ale wlasciwe jego miejsce jest tutaj.
Jesli ktos potrafi to godlo pozytywnie zidentyfikowac - bede wdzieczny.
Pozdrowienia
Krzysiek

Napisano
Grendel nie wiem czemu ale przypomina mi to na twoim zdjeciu oznake pamitkowa 10 pułku dragonów 1DPanc (husarz na koniu i po skosie kopia z proporcem husarskim ) a ten pułk pochodził od dywizjonu rozpoznawczego 10 BKZmot. wiec moze to jest to ???

Schrek

PS

tak sobie przegladam ten watek i stwierdzam ze bałagan w tych ozanczeniach jest- chyba ze to wynika z naszej nie wiedzy?