Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 325
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Jotes. Sluszna uwaga, ale chcialem od czegos zaczac. A o polski sprzet przede wszystkim mi chodzilo. Moze posrednio bedzie sie mozna czegos dokopac". :-) Dzieki za zwrocenie uwagi.
Napisano

Jotes. Poprawiam sie. Tylko polskie i w miare mozliwosci z opisem. :-)
R" z godz. 15.10 z 1 pulku rok 1920 - Lodz (pik)
R" z godz. 15.11 z 2 bat. 1 pulku rok 1929 - Przemysl (pik)
R" z godz. 15.16 z 1 pulku (trefl)
obok dwa R" z 1 pulku Bobrujsko lata dwudzieste. Jeden ma znak refla", drugi karo" (tak jak tankietka o ktorej kiedys pisalismy).

Napisano

karciane" znaki wprowadzono we Francji w czasie I ww. W naturalny sposob 1 pulk czolgow polskich przejal znaki 505 francuskiego pulku - bo powstal z jego spolonizowania. Pozniej, przez cale lat dwudzieste byly w pulku uzywane. Znaki na tankietce sa nieformalna, jakas sentymentalna reminescencja. Ponownie w WP pojawily sie znaki karciane w 12 batalionie w Lucku, w 39 roku, gdy przybyly czolgi R-35 z juz namalowanymi we Francji znakami.

Napisano

Adam. :-)
Dzieki za wyjasnienie. Szkoda, ze trudno rozpoznac na czarno-bialym zdjeciu kolor czerwony (przynajmniej dla mnie). Pomoglo mi to w odszyfrowaniu" drugiego znaku z Przemysla. Jednak nie drugi pik" tylko refl" (bo skad drugi?).
Francja 1940 - polski R35. Widac na wiezy chyba refla".

Napisano

7TP z pierwszego plutonu. Wedlug niektorych przedstawia zubra wpisanego w kolo (godlo kompanii?). Wedlug mnie jest to nic innego jak dzik.

Napisano

Mamy tutaj 3 batalion panc. w czasie inspekcji w Warszawie. Z prawej strony 7TP z wpisanym znakiem w kolo. Prawdopodobnie dzik (taki jak wyzej).

Napisano

Znane zdjecie z 1938 z Cieszyna. Magnuski nie opisal tego stojacego w tyle 7TP. Zaznaczyl tylko, ze znak jest inny od spotykanych na bioracych udzial w 1938 7TP. Wedlug mnie jest to prawdopodobnie wspominany wczesniej dzik w kole.

Napisano
Wydaje mi się, że tych zwierząt było więcej na 7TP, ale muszę sprawdzić.
No i zostają jeszcze tankietki ;)
I przeniesienie wątku do innego działu forum :))))))

Pzdr,

jotes
Napisano

Na zdjeciach z 1938 z Cieszyna na 7TP najczesciej widoczny jest ten znak. Magnuski okresla go jako skaczacy rys (wilk). Raczej nalezy do rodziny kotowatych (stawial bym ale bez przekonania na pume, pantere).

Napisano

Ten inny dział to chyba II RP - Wojsko Polskie 1918-1939". Żeby jednak obronić dalszy pobyt tego wątku na głownym" - takie zdjęcie.
Skądinąd historia tego godła i tego dość nietypowego kierowcy jest niezwykle ciekawa :-)

Pozdrawiam, Darda