Skocz do zawartości

Co oznacza Feldherrnahalle

beaviso

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Czy ktos moze mi wyjasnic znaczenie okreslenia Feldherrnahalle"? Napotkalem je przy okazji opisu walk o Gdańsk (7.ID, 62.GrenRgt FHH). Początkowo sądziłem, że to nazwa własna tego pułku, ale z czasem spotkałem się z nią także przy okazji innych jednostek?
Co to oznacza? Czy moze jakis honorowy" wyróżnik?

dzieki i pozdrawiam,
Michal
Napisano
doborowa dywizja grenadierów pancenrnych/pancerna WH, w której służyli członkowie SA
zajrzyj:
http://www.feldgrau.com/heerfp.html
http://www.feldgrau.com/cgi-bin/perlfect/search/search.pl?q=Feldherrnhalle&showurl=http%3A//www.feldgrau.com/93i.html
literatura:
Beiträge zur Geschichte der 60. Infanterie-Division (mot.), später Panzergrenadier-Division Feldherrnhalle" Teil I: Berichte
Kurt Bellin, Eigenverlag der Divisionskam., 1979, 189 pages

Beiträge zur Geschichte der 60. Infanterie-Division (mot.), später Panzergrenadier-Division Feldherrnhalle" Teil II: Karten, Bilder, Übersichten
Kurt Bellin, Eigenverlag der Divisionskam., 1979, 72 pages

Beiträge zur Geschichte der 60. Infanterie-Division (mot.), später Panzergrenadier-Division Feldherrnhalle" Teil III: Aus der Nachrichtenabteilung
Kurt Bellin, Eigenverlag der Divisionskam., 1979, 52 pages

Soldaten der Standarte Feldherrnhalle
Erich Jainek, Deutsche Verlagsgesellschaft, 1997, 199 pages
Napisano
He he, odpowiedź nie na temat!!! ;-)

Feldherrnhalle, w swobodnym tłumaczeniu Pomnik Bohaterów, to neorenesansowy monument wzniesiony w Monachium na zamknięciu Ludwigsstrasse. W czasach III Rzeszy przekształcono go też w mauzoleum męczenników nazistowskiej sprawy, przed którym odbywały się odpowiednie uroczystości, w ramach praktykowanego wonczas w Niemczech kultu poległych bohaterów.
Napisano
A konkretnie oznacza to Hala dowódców polowych", wybudowana na cześć generałów wojny tzw. wyzwoleńczej", ktorą Bawaria toczyła przeciw Napoleonowi w 1913 r. (zapominając, ze niepodległa Bawaria powstała właśnie dzięki temu samemu Napoleonowi, ale to inna historia). Budowla jest dziełem architekta Leo von Klenze.
  • 1 month later...
Napisano
Feldherrnhalle- Hala wodzów, panteon sławy,powstała w latach1841-44 w Monachium na zlecenie królewskie, zbudowana przez Fridricha von Gartnera po wyburzeniu kilku średniowiecznych domów.Budowla przylegająca do pałacu Preysinga, wzorowana na Loggia dei Lanzi we Florencji, ma 20 m wysokości.Budowla arkadowa, po 1 łuku po bokach i 3 łukach od frontu.Środkowy łuk zawiera okazałe schody strzeżone przez dwa okazałe kamienne lwy. Pod bocznymi arkadami stoją kamienne figury wodzów, których pamięci poświęcona jest budowla,tj. po lewej bawarskiemu wodzowi z czasów wojny trzydziestoletniej, grafowi Tilly /1559-1632/, po prawej księciu Wrede, walczącemu przeciwko Francuzom w roku 1814. Na tylnej ścianie pomnik ;przypomina o zwycięstwach armii bawarskiej w latach 1870/71, tj. w czasie wojny francusko-pruskiej. Budowla odbudowana po znacznych zniszczeniach w czasie II wojny światowej. W czasach III Rzeszy przed Feldherrnhalle stał posterunek honorowy Wehrmachtu- 2 wartowników.
Napisano
Pięknie dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy nadawanie nazwy Feldherrnhalle" związkom innym niż 60.ID było praktykowane i miało charakter honorowy? Próbuję dociec, dlaczego FHH dotyczyło także 62.IR, jednego z trzech pułków 7.ID.

pozdr,M

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie