Skocz do zawartości

[nie tak dawno] Polski Papa-mobile

cieciwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos pamieta jeszcze ten pojazd ? http://fototapeta.art.pl/IMG/cnz/Papiez.jpg

Zbudowany specjalnie dla Ojca Świętego.
Co się z nim stało? Czy gdzieś rdzewieje?
Czy został już pocięty?
Napisano
Niestety nadwozie papieskie zostało zdemontowane, a sam pojazd chyba złomowany - nie wiem czy od razu, czy jeszcze służył. W każdym razie były propozycje odkupienia go - taką chęć miała m.in. Polonia amerykańska. Kiedyś w Automobiliście był obszerny artykuł na jego temat. Jak znajdę to jutro podam szczegóły.
Napisano
Ta osobówka to najprowdopodobniej GAZ-13 Czajka". Radziecki Rolls-Royce ;) dla dyplomatów i notabli.
Tutaj więcej fotek tego modelu :
http://madeinussr.times.lv/gaz/gaz13.html
Napisano
papamobile na bazie stara66 został bardzo szybko skreślony ze stanu i jeszcze szybciej pocięty(dosłownie) na złom.Chodziło o to by naród nie miał namacalnej pamiątki po wizycie nieodżałowanego Ojca Świętego...
Napisano
Niestety głupota ludzka nie zna granic !!!
Samolot ktorym wracał do Rzymu Ojciec Święty z pierwszej pielgrzymki do Polski stał na terenie szkoy LZN we Wrocławiu ale niestety został chyba w roku ubiegłym sprzedany i pociety na złom .
Napisano
i kolejny raz sami niszczymy swoją Historię.... :(
oj, cisną się do głowy różne pytania
Z tym Papamobile to prawda, ten artykuł w Automobiliście jest godny polecenia.
Napisano
Panowie jeszcze ze dwa lata temu było o Papa Mobile głośno że trafił do PGR.Czy naprawdę został pocięty?Moze coś blizej byście podali(jakiś link, jakaś gazeta)?
Acha nie czepiam się tylko jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Napisano
O ile dobrze pamietam to w TVN była mała wzmianka o tym samochodzie. Opowiadała o nim jedna z osób pracująca przy jego przygotowaniu dla Ojca Świetego. Nie ogladałem całego programu raczej jego koniec i o ile pamiętam pojazd sie zachował. Ale nie jestem pewien. Pozdrawiam.
Napisano
Z tego co tam piszą to wychodzi że buduja replikę na podwoziu Stara 66.Ale co tak naprawde i kiedy stało się z orginałem? Czyktoś cos wie?
Pozdrawiam
Napisano
j/w: miesięcznik Automobilista" 9/2002, to był Star 660.
gdzie, co, jak, z kim itp:
http://www.automobilista.com.pl/
Artykuł jak mówiłem ciekawy, mieli różne problemy techniczne w trakcie realizacji całego projektu. Pamiętam np. że zdaje się Czajki nie wytrzymywały powolnego tempa jazdy i się gotowały. Dobrze im tak :)
Jak znajdę to machnę fotke artykułu, ale pewnie ktoś mnie wyprzedzi.
A może ktoś z A" wkleił by tu ten art.?
pzdr,slw
Napisano

Znalazłem numer z artykułem :)
Wklejam całość, mam nadzieję że redakcja Automobilisty poczyta to raczej za reklamę, a nie za naruszenie praw autorskich. W końcu żadnych korzyści z tego nie czerpię...

Napisano

Zwróćcie uwagę na ostatnie zdanie: Podwozie przewieziono do Starachowic, gdzie zostało przemalowane i sprzedane do jakiegoś PGRu". Hm, może coś się z niego zachowało? Może ktoś zna dawnych pracowników FSC i dało by się ustalić losy tego samochodu... Nadwozie niestety poszło na żyletki :(

Napisano

Ostatnia część układanki. Jeśli ktoś chce lepsze skany to zapraszam na priv. Wszelkie informacje odnośnie tego papamobile będą też mile widziane. Sam chętnie pomógłbym w stworzeniu repliki.
A propos postu JanaW: akurat służyłem w CSCS w Pile i z tego co pamiętam to Starów 660 było tam kilkadziesiąt sztuk w różnych wersjach. Nie widziałem, żeby ktoś ich używał z wyjątkiem pokazywania tych do celów szkoleniowych (np. warsztat naprawczy).
Pozdrawiam

pająk

Napisano
Właśnie wyjeżdżam. W poniedziałek wyślę Ci skany. Jak kiedyś coś Ci wyjdzie z Twoich materiałów to się pochwal koniecznie.
  • 1 year later...
Napisano
Dawno, dawno temu (w pierwszej połowie lat 80.)słyszałem wersję, że ten pojazd został dokładnie zniszczony, ale jedna osoba zachowała na pamiątkę kawałek dywanika, czy wykładziny na której stał Papież. Opowiadała o tym mojej mamie jej znajoma, której jakiś krewny brał udział ( z wielkim żalem podobno) w zniszczeniu pojazdu i zachował sobie po kryjomu tylko wspomniany fragment. Niestety dokładniej zweryfikować tej informacji nie mogę bo mama już nie żyje od ponad 20 lat. Czytając ten temat dopiero sobie o tym przypomniałem.
Nie wiem czy to plotka, ale przytaczam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie