bjar_1 Napisano 10 Kwiecień 2005 Napisano 10 Kwiecień 2005 A czy 85 pp był napewno w Grudziądzu? Chyba numer 85 miał 85 PUŁK STRZELCÓW WILEŃSKICH z Nowowilejki (19 DP). W Grudziądzu były : 64 POMORSKI PUŁK STRZELCÓW MURMAŃSKICH65 STAROGARDZKI PUŁK PIECHOTY - Grudziądz (oprócz II bat. - Gniezno)66 KASZUBSKI PUŁK PIECHOTY im. MARSZAŁKA JÓZEFA PIŁSUDSKIEGO - Chełmno (I i III bat. - Grudziądz).wszystkie trzy pułki z 16 DP.To tak jako małe sprostowanie.pzdrbjar_1
marek123 Napisano 10 Kwiecień 2005 Autor Napisano 10 Kwiecień 2005 tak zgadza sie pomyliłem 65pp z 85 pppzdr
sqh Napisano 12 Kwiecień 2005 Napisano 12 Kwiecień 2005 Przepraszam za dłuższe milczenie - byłem przez tydzień w ciepłych krajach, do których internet jeszcze nie dotarł... ;-)Do Kolekcj - gdzie w 1918 obowiązywało prawo francuskie? Natomiast tematem mego zainteresowania jest szeroko rozumiane budownictwo wojskowe z okresu 1918-1939, choć nie tylko.Do Marka 123 - nie, ksera nie robiłem, jedynie notatki. Cena odbitek w CBW, a zwłaszcza w CAW, przyprawia o zawroty głowy... Jedynie naprawdę ważne rozkazy przepisywałem słowo w słowo, w całości lub fragmentami. Pomocy mogę chętnie udzielić, ale od razu mówię, że z braku czasu nie będę w stanie przeprowadzić żadnej specjalnej kwerendy. Jak piszesz, interesuje Cię sprzęt wojskowy - ale przy takim określeniu tematu mogę tylko powtórzyć: życia nie starczy :-) Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic, to gorąco zachęcam do odwiedzenia na początek CBW i zapoznaniu się z tamtejszymi zbiorami Dzienników, najlepiej od MSWoj zaczynając.Jeśli zaś chodzi o wisielca, to faktycznie zdjęcie wydaje się być żartem. A to drugie to normalnie Idy Marcowe :-)
polsmol Napisano 12 Kwiecień 2005 Napisano 12 Kwiecień 2005 Co do prawa francuskiego to zgaduję, że chodzi o rejon plebiscytu gdzie stacjonowali francuzi. Tylko gdzie to było? Na śląsku?
sqh Napisano 12 Kwiecień 2005 Napisano 12 Kwiecień 2005 E, to chyba nie o to chodzi, bo tam (na Śląsku, znaczy) byli też i Włosi, i Anglicy...Ja bym obstawiał raczej to, że z Armią Błękitną przybył francuski wojskowy kodeks karny i był w niej stosowany, ale może chodzi jeszcze o coś innego.
kolekcj Napisano 13 Kwiecień 2005 Napisano 13 Kwiecień 2005 No to w takim razie pewnie Was nieco zaskoczę, ale prawo frnacuskie faktycznie obowiązywało w Polsce po 1918 roku. Chodzi tu o obowiązujący w dawnej kongresówce Kodeks Napoleona, który regulował zagadnienia prawa cywilnego.
sqh Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 Ja również - myślałem, że Kodeks zniesiono po 1865, w ramach represji popowstaniowych.
kolekcj Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Do takich zmian nie doszło nigdy. W zasadzie nie było takiej potrzeby. Silne zmiany zaszły w sądownictwie karnym, które tak naprawdę było batem na iepokornych". Wprowadzenie sądów wojenno-polowych dopełniło dzieła pełnej samowoli sądowej. W prawie cywilnym jakieś restrykcyjne nowe przepisy były zbędne. A zresztą gdyby nawet doszło do takiej zmiany, to nie zmienia to faktu, że po 1918 można było by przywrócić Kodeks Napoleona :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.