Skocz do zawartości

Obce odznaczenia w WP- pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak wiadomo, w I WS polacy walczyli w roznych armiach, czesto tez dostawali odznaczenia. Zalozmy, ze ktos dostal zelazny krzyz, a po odzyskaniu niepodleglosci, sluzyl w WP. Czy (i kiedy) mozna bylo nosic odznaczenia obce, zdobyte w czasie Wielkiej wojny, w powojennym WP? A moze nalezalo je wyrzucic"? Czy byly na to jakies uregulowania prawne" (w stylu regulaminu)? za wszelkie informacje bede wdzieczny :)
Napisano
W WP po wojnie, każdy żłnierz, któryby założył żelazny krzyż zostałby zniszczony" przez system. Co tam żelazny krzyż, nawet służba w AK była traktowana jako kolaboracja. Życie i służba każdeg żołnierza WP regulowane są przez rgulaminy. Sposoby noszenia odznak i odznaczeń także regulowane są regulaminami. Żaden jednak nie przewidywał noszenia odznak obcych wojsk (ruskie tak, bo to byli nasi bracia). konia z rzędem temu, kto taki regulami posiad.
Napisano
pieczareczko... masz rację... dałem ciała.
Już teraz, po tym jak przeczytałem uważnie, nie wypowiem się bo to zbyt głęboka woda.

Więc proszę nie brać pod uwagę poprzednich wypocin w tej kwestii.

pozdrawka - piryt
Napisano
Wiadomo, że w wojsku (obecnym także) wolno nosić odznaczenia nadane przez inne kraje. Warunek oczywiście jest taki, że nosiło się je w ostatnim rzędzie, po odznaczeniach krajowych (wedlug hierarchi odznaczeń).

Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa z odznaczeniami bojowymi, stopnie wojskowe podlegały weryfikacji, może odznaczenia także? Nie widzę przeszkód dla których nie miałyby być noszone.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Odznaczenia państw zaborczych były noszone przez oficerów WP od listopada 1918 do lutego/marca 1919, kiedy Ministerstwo Spraw Wojskowych zakazało przypinania odznaczeń zaborców.
Napisano
Dodajmy jednak dla ścisłości, że wyższe odznaczenia państwowe państw sojuszniczych noszono.

Odnosząc się jeszcze do tego co napisał piryt w pierwszym poście.
Żaden jednak nie przewidywał noszenia odznak obcych wojsk (ruskie tak, bo to byli nasi bracia). konia z rzędem temu, kto taki regulami posiad."
W LWP noszono nie tylko ruskie odznaczenia.
Napisano
Pytanie dokładnie precyzuje okres. Ma rację grba. Był to czas
kiedy trzeba było zatrzeć różnice 3 zaborów i stworzyć silną
narodową armię - dlatego ten rozkaz MSWojsk.
P.S. Pomimo rozkazu zdarzały sie dziwolągi" np. gen. J. Rómmel
dalej nosił złotą szablę św.Jerzego ale w innej pochwie i bez
temblaka. Zwyczaj obwieszania się okolicznościowym żelastwem"
przyszedł o wiele lat później...
Rasowy rotmistrz przypinał tylko jedną niebiesko-czarną baretkę.
Wystarczyło...
Pozdrawiam.
Napisano
kolekcj... a nie były to odznaczenia Państw Układu Warszawskiego? Może powiedz więcej, bo teraz sam jestem ciekaw.

pozdrawka
Napisano

Zdarzały się przypadki kiedy jeszcze w latach 1921-22 noszono co prawda nie odznaczenia ale odznaki .Jako przykład zobaczcie tą fotkę gdzie oficer z O.R.P.KUJAWIAK" ma przypiętą do munduru odznakę U-Boota.

Napisano
Ciekawe zdjecie, szkoda, ze niestety malo wyrazne, ale naprawde ciekawe. Zastanawiam sie co na to wladze wojskowe? ;) Mnie osobiscie nie podobalyby sie obce odznaki/odznaczenia na polskim mundurze, ale w koncu panstwa zaborcze byly w czasie Wielkiej Wojny ich ojczyznami" ;).
Napisano
co do oznaczen to bodajze powchenie byly uzywane oznaczenia
strzelca ckm .Odznaka ta to spadek po armii niemieckiej z IW.Ś. mozliwe ze dotrwała ona w uzyciu nawet do 1939 roku ???
niestety nic mi na ten temat nie wiadomo
interesuje sie wrzesniem 1939 ale tylko wyposazeniem moze i kiedys wezme sie za odznaczenia ;P
pzdr
Napisano

ehehhee a co powiecie w takim razie na tego gostka ? ritterkreuz aż razi w oczy na klacie tego młodzieńca ... :D

Z drugiej strony w książeczkach WP z okresu miedzywojennego często spotyka się adnotacje o odznaczeniach za I wojne (austrackie,rosyjskie i niemieckie).

Napisano

glowe bym dal, ze mialem w reku jakis przepis orderowy z wczesnych lat 20-tych, ale jakos nie moge odszukac. W kazdym razie noszenie obcych orderow bylo dozwolone - a dla potwierdzenia fragment instrukcji ogolnej Umundurowanie Wojska Polskiego" z 1928 roku (tzn. tzw. Saxl)...

Napisano
bolas, to odznaczenie na mundurze oficera WP to Eisernes Kreuz (Krzyż Żelazny - w tym przypadku I klasy) a nie Ritterkreuz (Krzyż Rycerski), bo RK EK noszono na szyi, a ustanowiono go dopiero 1 IX 39 (nawiasem mówiąc niektóre c.k. odznaczenia również posiadały klasę Ritterkreuz").
Jako ciekawostkę dorzucę, że widziałem kiedyś w jakimś albumie z mundurami WP bodajże mundur gen. Karszewicza-Tokarzewskiego z lat II wojny światowej, a wśród baretek była jedna jakiegoś odznaczenia japońskiego (!) - ale jak wiadomo podczas I wojny światowej Japonia należała do Ententy, dopiero potem znalazła się po niesłusznej stronie...

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
własnie z pewną ciekawością wrzuciłem tę fotkę do tego postu zupełnie świadomie ... moim zdaniem to raczej nie wojak przedwojennego WP tylko jakiś przebieraniec bo na żołnierza to on nie bardzo wygląda (biroąc pod uwagę strój) - być może zrobił sobie przbieraną fotkę dla jaj. Nie mniej ma szwabski krzyż na klacie. Co do nazwy krzyza - fakt mogłem sie pomylić dzieki za sprostowanie. A wracając do ew.przebieranki" - przecież mógł sobie przypiąc ten krzyż byle gdzie do zjęcia - oczywisić nadal zakładam ze to przebieraniec. Jak wy go oceniacie ?
  • 3 months later...
Napisano
Co innego noszenie na codzień, a co innego przypięcie sobie czegoś do zdjęcia w atelier. Zdarzało się, że to czym odznaczeni byli żołnierze nie wolno było im nosić na codzień. Nie mniej jednak ze zdjęcia zrobionego prywatnie w zasadzie nikt nie był w stanie ich rozliczyć.
Napisano
Ta sprawe na pewno regulowal Dziennik Rozkazow MSWojsk jak rowniez, kazdorazowo, pozwolenia na noszenie odznaczen cywilnych i znakow/odznaczen stowarzyszen cywilnych i para-mimitarnych.
  • 2 months later...
Napisano

A tak ta sprawa wygladala wg przepisow dla Polskiej Siły Zbrojnej (Polnische Wehrmacht) i Polskiego Korpusu Posilkowego - MI.Przepisy i instrukcje. Umundurowanie polowe Wojsk Polskich, Warszawa, kwiecien 1917 r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie