Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Doznałem szoku, ale jak zawsze okaże się, że to ja czegoś nie wiedziałem. Oto dwie pozycje pojawiające się w spisie artylerii nadbrzeżnej w Norwegii w 1941 roku1. Bateria 47/977 Heeresküstenbatterie w Kroken uzbrojona w 3 sztuki 22 cm Mrs. (p);2. Bateria 47/977 Heeresküstenbatterie w Hetlefloten uzbrojona w 3 sztuki 22 cm Mrs. (p); Czy ja się przewidziałem, ale nigdzie nie znalazłem informacji o użyciu naszych moździerzy 220 mm przez Niemców. Proszę o odpowiedź!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 No i kolejne na lata 1941 - 42!3/ Bateria 6/975 Heeresküstenbatterie w Klinga uzbrojona w 3 sztuki 22 cm Mrs. (p);3/ Bateria 4/974 Heeresküstenbatterie w Reitan uzbrojona w 3 sztuki 22 cm Mrs. (p); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Zgadza się. Swojego czasu pojawiły się też na tym forum sensacyjne zdjęcia przyczep działonów moździerzowych zatopionych w jeziorze w Norwegii. Chociaż moim zdaniem były to raczej sztuki pochodzenia jugosłowiańskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Niestety, widzę, że zdjęcia zniknęły z oryginalnego wątku. Jeśli będzie zainteresowanie, to trzeba będzie je tutaj przypomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pnz59 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Do Widda39!W związku z zamiarem opublikowania dziejów artylerii najcięższej w WP w latach 1919-39, czyli tak naprawdę historii 1 pan w wersji znacznie rozszerzonej (coś ze 300 stron), mam prośbe o podanie źródła pochodzenia informacji o tych niemieckich bateriach w Norwegii. Ile te cholery liczyły luf? Bo coś z matematyką w relacjach jest nie tak!!!13 dan wpadł w łapy sowieckie, w 11 dan ponoć zniszczyły sprzęt obsługi, a 12 dan poszedł w bagno co mogło oznaczać li tylko sprzęt z tegoz. No i oczywiście jeszcze 6 sztuk w Stawach.P.Z> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Na podstawie różnych zdjęć, które przewijały się przez to forum, odniosłem wrażenie, że w ręce niemieckie trafiło więcej moździerzy niż to się podaje w polskiej literaturze. Zarówno ustawionych na stanowiskach bojowych jak i na przyczepach (z ciągnikami i bez). Spekulować pewnie można odnośnie sprzętu każdego z dan'ów. Np. Rosjanie mogli pozostawić moździerze Niemcom z braku środków transportu lub zainteresowania, zniszczenie takiego ciężkiego sprzętu ani utopienie (ew. tylko oporządzenia) nie jest proste, zwłaszcza w warunkach wojny itp. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 PZN39, to z chęcią kupię taką książkę w dzień premiery. Źródło jest niestety internetowe - na obczyźnie brak ksiąg.Spis znajduje się tu:http://www.atlantikwall-research-norway.de/Data_HKB_MKB_Listing.htmlTyle, że te dwie baterie późniejsze to już lata 41-42, a te dwie pierwsze to 1941. Może to tylko 6 sztuk, które w 1941 roku przewieźli na inne stanowiska, a nie 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Przepraszam za pomyłkę w niku, oczywiście pzn59" :)TO może ktoś wstawi te zdjęcia działonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Zajawka. Resztę poszukam później, ew. ktoś mnie uprzedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Ok, oto moje ustalenia. W roku 1941 w baterii 47/977 w Kroken i Hetlefloten znajdowało się łącznie 6 moździerzy wz.32. W roku 1941 bateria w Hetlefloten przezbrojona została w 3 moździerze 210 wz.18 i tak została do końca wojny. Bateria w Kroken chyba została zlikfidowana (?). Bateria Klinga 6/975 otrzymuje w 1941 roku 3 moździerze wz.32, a w 1942 zostaje już wyposażona w moździerze 210 mm wz.18. To samo dzieje się w baterii 4/974 w Reitan. W obu moździerze wz.18 zostają do 1943 roku. Teza:Wynika z tego, że Niemcy posiadali 6 polskich moździerzy wz.32, które w 1941 roku zamontowano na bateriach w Kroken i Hetlefloten, a potem w tym samym roku przeniesiono do Klinga i Reitan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 A czmu jotes uważasz, że to jugosławiańskie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Aha, no i dla pzn59. Tu podają, że Niemcy posiadali 14 moździerzy wz.32.http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/haubitzen-R.htmOczywiście to internet, ale zawsze się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Moździerz wz.32 w baterii 47/977 (Kroken/Heltefloten) w Norwegii w 1941 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Uważam, że jugosławianskie, bo:1. inny wzór bieżnika masywów kół2. dodatkowe obręcze przzyczepiane do kół; nie wiem jaka była ich rola (zmniejszenie nacisku?), ale nigdy nie spotkałem ich śladu przy polskich moździerzach, a jugosławianskich i owszem (te obręcze bedzie widać na pozostałych zdjęciach jeśli je znajdę)Przy okazji, jeśli dobrze pamietam, właśnie koła polskich przyczep zostały zmienione na nasze życzenie (to ad.1). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 1943 Küstenbatterie PK 681Poza tym 4 km za I linią obrony w Festung Stavanger znajdowały się od 1943 roku moździerze 22 cm (p). Znalazłem też informacje o tym, że nasze moździerze umieszczano na pozycjach stałych. A czy jotes nie uważasz, że opony można było wymienić? Pytanie czy te na zdjęciu pasują to jugosławiańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 4 Luty 2008 Share Napisano 4 Luty 2008 Küstenbatterie; PK 681 w 1943 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pnz59 Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Do Widda39!Dzięki za wiadomość. To ważne, gdyż do tej pory wszelkie informacje kończyły się w 1939 za wyjątkiem jednej sztuki prezentowanej w Berlinie na wystawie sprzętu zdobycznego.Co do wiadomości w lexikonie" to...hm...tam różne dziwne rzeczy się podaje nie bardzo wiem skąd. Oczywiście nie wyklucza to, iż ta akurat jest prawdziwa. W zasiegu niemców znalazły się bowiem i sprzęt 11 dan (wg relacji zniszczony na stanowisku przez obsługi), 12 dan (i tego to raczej dotyczyć może, 6-7 moździerzy w Stawach, jeden (a nie 4 jak podaje Kilmansegg- było 5 członów marszowych -jeden zabrano) i jeden w CBBal. gdzie wykorzystywano go do opracowania tabel. Tak naprawdę ta jedna sztuka gdzies zaginęła w dokumentach i relacjach. Teoretycznie więc 21 sztuk Niemcy mieli do wzięcia". Jak było? Ile było? Nie wiem bo relacje polskie mówią co innego a niemieckie co innego.P.Z> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Mały prezent :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Pnz59 & Widd39Jeśli interesuje Cebie (Was) pomoc w publikacji o wz.32 - proszę o kontakt w dugiej połowie lutego. Mam nadzieję, że wtedy będę miał choć trochę więcej czasu na korespondencję i pomoc innym autorom.Od dłuższego czasu pracuję nad historią 7TP i C7P, siłą rzeczy mam troche materiału na temat wz.32. O ile jesteś (jesteście) zainteresowani współpracą i żaden wydawca Was nie goni z terminem i objętością pracy (ważne!), to przypuszczam że możemy wzajemnie sobie pomóc. Mówie tu zarówno o wymianie dokumentów i relacji, jak i wspólnym pozyskiwaniu kolejnych materiałów.Czy jesteście w kontakcie z P. Zarzyckim? Ten człowiek od lat zajmuje się i 1 PAN, i wz.32.pozdrawiam,Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Hehehehe, ok po pierwsze ja nie pracuje nad książką :) Mam swoją skromną stronę internetową i to mi póki co starczy. A pzn59 to Ci w tajemnicy na ucho powiem to jest... P. Zarzycki :))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trufelhunter Napisano 5 Luty 2008 Share Napisano 5 Luty 2008 Tak też i podejrzewałem :)Pnz59 - decyzja należy do Ciebie.pozdrawiam,Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pnz59 Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Widd!!! Ty szutniku!A chciałem sobie pożartować...Do trufelhuntera - chętnie. Mam już zebraną całą historię artylerii najcięższej. Brak mi tylko czasu. No i przede wszystkim rewelacyjne materiały dotyczące Września. W monografii 1 pan było niewiele.... MEA CULPA.Aby nie zaśmiecać, bo nie każdego to może interesować, podaję adres mailowy : piotrzarzycki1@wp.pl.Do bodzia! Według mnie to jest sprzęt 12 dan. (13-ka szła w kolumnie bez innych dział i wpadła w łapy sowieckie). Jesli jesteś Acan właścicielem zdjęcia to łyknąłbym je BARDZO CHĘTNIE. Może ono jednak świadczyć, iż sprzęt 12 dan nie został w całości zatopiony w bagnie jak sugeruje część relacji.P.Z> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Do PZN59:Hehe, no przepraszam, musiałem powiedzieć, że nawet nie pretenduje do pisania książki o 1 pan - ie :) Powoli zbieram materiały na coś swojego, do tej pory nie omawianego w literaturze, ale z tych cicho sza - niespodzianka, która może za parę lat się ziści. Może mój mały wkład do książki. Informacje o moździerzach w Festung Stanvger powinny być tu, choć nie gwarantuje:Der Atlantikwall in Norwegen - Festung Stavanger 1940-1945 and today" Erik Ritterbach, Daniel Schellenberg, Erik Ettrup. 2005A Axis History Forum ktos wrzucił taki schemat tzw. Mörserbatterie Folkvord" w Festun Stavangerhttp://forum.axishistory.com/files/22cmp_783.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd39 Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Nie wyświetla się, więc może tutaj:http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=132596 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pnz59 Napisano 11 Luty 2008 Share Napisano 11 Luty 2008 Dzięki Widd!Strona ciekawa. Choć tak naprawdę nadal nie wiadomo czy były to nasze czy jugosławiańskie. No ale wiadomo na pewno, że minimum 6 sztuk Niemcy zdobyli.PozdrawiamP.Z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.