jaca2003 Napisano 11 Marzec 2005 Autor Napisano 11 Marzec 2005 http://fakty.interia.pl/news?inf=601402Ja tego nie skomentujępozdrawiam
Rumburak Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Widocznie dla Rosjan nic nie jest ludobójstwem. Może zabicie od 14 do 20 tysięcy polskich jeńców (oficerów = elity intelektualnej Polski) zdaniem rosyjskiego prawa to jest wykroczenie? Mój dziadek jest pochowany w Charkowie - Pietichatkach. Może bym i odpuśćił Ruskim w końcu, ale przecież u nich od 60 lat nic się nie zniemiło.....oni nadal wierzą w Jałtę, Stalina i nadal zabijają swoich sąsiadów.... smuteczek...
Monti Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Każdy z nas wie czym była ta zbrodnia.W Madrycie zginęło 191 osób i cała Europa uczciła dziś rocznicę tego wydarzenia.W Katyniu zamordowano tysiące Polaków i cisza w europie.Najważniejsze teraz jest abyśmy my nie zapomnieli o tym wydarzeniu i pamiętali kto jest za to odpowiedzialny.Ja napewno opowiem o tym w przyszłości swoim dzieciom i wnukom. [*]
AK77 Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Gdy rosjanie oskarzali niemców o zbrodnie Katyńskie, ten czyn nazywali ludobójstwem. Teraz jakoś im sie odwidziało. Nie można wierzyć Rosji !!!! Tam nadal jest jedna wielka obłuda.Pzdr
wilzken Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Też mi ręce opadły po usłyszeniu tej informacji. Krótko mówiąc na wschodzie bez zmian od 1918r. Ale jeszcze bardziej poczułem się zdruzgotany niektórymi komentarzami na forum w Onecie, podaję przykład: A co się stało ze 100.000 jeńców sowieckich w Polsce w 1920r?Nastąpiła ich asymilacja w naszym kraju? A może nastąpiło ich przeniesienie w czasoprzestrzeni w nie wiadomym kierunku? A może wszyscy popełnili zbiorowe samobójstwo? Do domu jakoś nigdy nie wrócili." - koniec cytatu. No jeżeli taki jest poziom wiedzy historycznej naszych rodaków to jest mi naprawdę przykro.
pomsee Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Wilzken nie ma co się przejmować ignorantami. Jest ich wokoło pełno. Znajomośc historii swojego kraju to rzecz niezbyt rozpowszechniona i tak to już jest i będzie.
wilzken Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Pomsee, masz rację niema co się ignorantami prajmować, ale mnie cholernie boli, gdy te ofiary pięćdziesięcioletnich wpływów sowietów w naszym kraju mają za nic naszą historię i ludzi, którzy ją tworzyli w pozytywnym znaczeniu tego słowa.
maxikasek Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 cóż jak mawiał Stalin: Zabicie jednego człowieka to morderstwo, zabić tysiące - to tylko statystyka".
wilzken Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Nie niemogę się z Tobą ww" zgodzić! O jakim szeregu Ty mówisz ? Ja myślę, że to oni czują, że my im ciągle pokazujemy ich miejsce w szergu (wojna 1919/1920, wyjście Andersa z wojskiem na bliski wschód, powstanie warszawskie, rok 1989, nasze wejsćie do NATO i UE i ostatnio Ukraina. Podałem tylko przykłady z relacji Polska - Rosja Radziecka i postradziecka. To ich cholernie boli. My nie mamy ich krwi na rękach, to oni mają naszą.
Garfield Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Mój pradziadek został zamordowany w Charkowie. To chyba wystarczjący komentarz.pzdrGarfield
kocur Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Pomordowanym jesteśmy winni pamięć. Musimy nieść świadectwo historyczne i przekazywac je naszym dzieciom, boi za 100 lat okaże sie że to Polacy zginęli na wschodzie w 1940 r. w niejasnych ooicznościach i to Polacy własnie wymordowali europejskich Żydów bo w Polsce były obozy.Nie zwracajmy uwagi na chore deklaracje Moskwy. Od początku istnienia Polski nie byli nam przychylni także nie czekajmy tego teraz. Pytanie tylko kiedy nastąpi kolejna konfrontcja .......Obym tego dożył ja a nie moje dzieci .Pozdrawiam - kocur !
kocur Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Boże igrzysko jesteśmy .... i tyle . Boże igrzysko . Do niedawna uważałem że Kwach miał pojechać do Moskwy w imię uczczenia waleczności Żołnierzy Radzieckich przelewających krew a nie Einstatztruppen z NKWD. Ale po tej deklaracji ze strony Moskwy.... Jeżeli nie powie im tam pare słów " (a pewnie nie powie bo sie osra ze strachu ) to niech najlepiej w ogóle nie wraca.Ps. Dziadek Piłsudski sie w grobie przewraca.Pozdrawiam, - kocur !
U96 Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Spytałem się jednego Rosjanina jak to z ich mentalnością a on rzekł:„Rosjanie to jak owce które skaczą przez postawiony na ich drodze kij, jeśli go usuniesz dalej w tym samym miejscu skaczą gdyż robią to samo co poprzedniczki.”Czy to Rosja czy ZSSR to ta sama będą robić. Adam
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Propaganda i polityka ruskich te same od lat.Reakcja Europy także.Panowie nie ma się co oszukiwać-dokąd będziemy słabi to nasze yć albo nie być" na mapie Europy,Europie wisi .Niemcy podbijając i paląc Europe udowodnili jej swą siłę-więc Europa mimo zwycięstwa nad nimi nie pozwoliła ich zlikwidować.Ze słabymi nikt się nie będzie liczył,cokolwiek Ruscy,czy Niemcy napiszą o nas Świat łyknie z uśmiechem na ustach.Pozdrawiam
Wraith Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Najlepsze, że prokurator który prowadził sprawę napisał iż nazwiska ludzi którzy są odpowiedzialni za mord już nie żyją ale jest to tajne i ich nie ujawni. Prokurator nie wykluczył, że "z czasem mogą one zostać ujawnione. " Pewnie jak naprawdę zemrą, a teraz bezpiecznie nadal będą piastować wysokie stanowiska czy nabijać kabzy. A co do Kwacha, to znowu ten piesek Rosji i USA będzie lizał buty, byle tylko nikogo nie urazić. Głowy państw Estonii i bodajże Łotwy nie wyraziły zamiaru uczestniczyć w tym farsownym przedstawieniu jakie się odbędzie w Moskwie. Państwa o wiele mniejsze, biedniejsze ale mające przynajmniej pzywódców, którzy mają swą dumę. Kiedy doczekamy się drugiego Piłsudzkiego, który przynajmniej zrobi porządek i będzie miał silną rękę, a nie jak nasz Kwach,jak kundel kręcił się wokół nóg swoich panów czekając na rzuconą kość, a otrzymując tylko kopa.
gas Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 „O pewnym brzasku w katyńskim lasku Strzelali do nas Sowieci... ”
Rumburak Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Rosjanie nie tylko ukrywają morderców oficerów polskich zabitych w Katyniu, Charkowie i Miednoje. Teraz ukrywają też morderców z okresu wojny w Jugosławii. Nie wydają ich Trybunałowi Haskiemu, bo po co? Przwecież kiedyś będzie można ich wykorzystać na Bałkanach....Wklejam link do artykułu na ten temat: http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2602513.htmlJest w nim napisanejak międzynarodowy trybunał traktuje zbrodnie przeciw ludzkości w byłej Jugosławi na przykładzie gwałconych kobiet. Szkoda, że zbrodnie przeciw ludzkości w byłej ZSRR na przykładzie mordu polskich bohaterów nie są traktowane podobnie.
wilzken Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Artykuł z The Guardian" przytoczony przez kolę Rumburaka powinni przeczytać wszyscy ci co mają pretensje, że rozdrapujemy stare rany domagając się sprawiedliwości za zbrodnie popełnine na naszym narodzie. Niech teraz powiedzą też jugosławiańskim muzułmanom, że niepotrzebnie wpadają w histerię bo to było tak dawno! Rosyjskie władze mają świadomość, że ich zbrodnie w Katyniu i innych miejscach uszły im płazem. Dlatego teraz z całą premedytacją pomagają je ukrywać swoim zausznikom.
Bracholl Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Witam pamietacie jak w polsce jakis czas temu polacy zamordowali rosjanina gdzies na jakims dworcu to była afera taka żę aż prezydent K musiał jechać i przepraszać a jak za jakiś miesias zabito dwuch polaków w rosji(odrąbano im głowy)to cisz i nikt nie przyjechał przepraszać wiec czego można sie spodziewać po CZAPAJEWACH
MK Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 - Czekajcie, kto wie czy niedługo nie doczekamy się nie drugiego Piłsudskiego a pierwszego Giertycha czy Leppera - to raz.- Wyjazdu Kwacha (Stolzmanna jak już kto tam chce :) nie komentuję... w chwili obecnej to błazenada a zobaczymy o ile większa z tego wyjdzie - to dwa.- Nie mam siły ani słów aby zabrać głos w sprawie stosunku Rosji do Katynia - to naprawdę woła o pomstę do nieba, czy też piekła!!!- Kwachu jakoś ma tendencję do przepraszania...- Jakoś zbrodnie na muzułmanach od pewnego czasu albo pozostają w cieniu, albo są traktowane jako statystyka (np. Palestyna, Irak)- Cały czas ktoś robi naszej historii koło d..., dlaczego inne kraje nie mają z tym problemu??? I jak zareagowałyby władze innych krajów? - obstawiam, że przynajmniej stanowczej- Finally... Jak się potoczy dalej sprawa Katynia...? Pożyjemy - zobaczymy... Wg wszelkich zasad logiki... co ja piszę! Jaka logika! To nie te czasy...Kuniec
Barnaba Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Kwach to prosowiecka ciota!!!Facet bez jaj, któremu sentymenty z poprzedniej epoki padły na korę mózgową. Prezydenci Litwy i Estoni jak również byli AK-owcy, powiedzieli twardo NIE, a ten pedzio płaszczy się przed Putinem; pojadę bo Polska była w innej sytuacji, tak jakby zapomniał nietryb np. o procesie 16-stu. Ruskie mając nas za nic smieją się nam w oczy nie tylko z Katynia, ale i z Powstania Warszawskiego i z Oświęcimia, a naszym politykom odpowiada pozycja marionetek moskwy, których sznurki, maskowane współpracą gospodarczą" są niby nie widoczne dla UE i narodu. Naziści mieli rację, że największym zagrożeniem Europy jest rosja. pzdrBarNabaaus Dt.Eylau
... Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Żeby wszystko było jasne i żebym został dobrze zrozumiany : mój Dziadek gryzie ziemię w okolicach daczy NKWD.Ogarnął mnie melancholijny nastrój, ale czy racji nie miał Jan Krzysztof Kelus, śpiewając ...pijmy tanie wino, zatrzymajmy czas, zaśpiewajmy stare pieśni, nim Historia zrobi szwoleżerów z Nas albo zrobi z Nas - naleśnik ...".Sądzę /z dużą doza niesmaku i niechęci, gdyż nie jestem zwolennikiem Kwacha, co za doradcę ma Cioska/, że ieobecni nie mają racji", a oto, co to oznacza /w/g mnie/ : jesteśmy jako Państwo w bardzo niezręcznej sytuacji, podwójnie niezręcznej, gdyż inni zaproszeni nie mają grobów w Russlandzie. Cały scenariusz obchodów wyreżyserował kagebista, a zaproszeni mają to w dupie.Jeżeli nie chcemy być obrażalskimi i jeśli chcemy sie liczyć w Europie /a musimy, bo nie jesteśmy samowystarczalni/, to, żeby wyjść z twarzą powinniśmy urządzić akcję propagandową, którą NALEŻY szeroko w wśród uczestników rozpropagować, żeby wiedzieli w czym biorą udział.Przecież znajomość historii Katynia jest tak szeroko jest znana tylko w Polsce, a śmiem twierdzić, że spory procent współrodaków, nie wie o co biega.Trzeba więc TRĄBIĆ o tym jak najwięcej i jak najgłośniej, może ktoś nas usłyszy, może ktoś zrozumie.Ale nie można obrażać sie na rzeczywistość.Może należałoby zebrać byłe tzw. Demoludy i razem WOŁAĆ o sprawiedliwość po latach ???Trzeba tylko bardzo szybkiej akcji, bo czas nagli - to już za półtora miesiąca.Może spróbować ruszyć prof. Brzezińskiego z USA ???ufff, ale sie rozpisałem :):):)pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.