Skocz do zawartości

Pancerniacy IIRP - zdjęcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjęcie przedstawia gen. Bartnowskiego razem z grupą oficerów. W tle polski czołg. Miejsce i data zrobienia tego zdjęcia są nieznane nieznane. Prawdopodobnie zdjęcie stało się trofeum wojennym jakiegoś Niemca. Prosiłbym o jakiś bliższe informacje dotyczące generała oraz jeśli to możliwe identyfikację oficerów.
Ironrat

Napisano
Wydaje mi się że zdjęcie może pochodzić z okresu Zaolzia, a na zdjęciu są między innymi pł. dypl. A. Trzaska - Durski, mjr. dypl. F. Skibiński,
Napisano
Ten po lewej stronie Bortnowskiego to będzie d-ca brygady Trzaska - Durski, a po prawej szef sztabu Skibiński. Termin wydaje mi się prawdopodobny z tego powodu, że właśnie podczas aneksji Zaolzia 10 Brygada podlegała Bortnowskiemu. On dowodził wszystkimi siłami wkraczającymi na Zaolzie.
Napisano
Bortnowski otrzymał awans generalski 19 marca 1939, czyli to zdjęcie musiało zostać wykonane pomiędzy marcem i wrześniem 1939 roku.
Ironrat
Napisano
Maczek nominację na d-cę 10 Brygady otrzymał pod koniec listopada. W marcu 1939 postawiono brygadę w stan gotowości bojowej. To by oznaczało że ten pułkownik koło Bortnowskiego to nie Traska - Durski tylko Dworak (d-ca białych ułanów)
Napisano
Ten pułkownik to jednak może być Trzaska - Durski. Twoja (Ironrat) wzmianka o awansie Bortnowskiego mnie cokolwiek zmyliła, stąd ten poprzedni post.
A co do awansu, to na zdjęciu widzimy gen. bryg. więc równie dobrze mogło być zrobione podczas manewrów na Wołyniu w lecie 1938, w Lipowcu we wrześniu 1938 czy na Zaolziu. Później brygadę objął Maczek.
Napisano

Masz rację, w marcu 1939 awansował do stopnia generała dywizji. Generałem brygady był od 1932r jeśli dobrze pamiętam.
Ironrat
A tak przy okazji, tył zdjęcia. Jest tam jakiś napis (miejscowość??), którego nie mogę odcyfrować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie