Skocz do zawartości

karabinek wz.29k

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Miałeś chyba wszystkie możliwe odmiany kbk wz. 98.

Czy wiesz coś o wersii z babką?
Mam kolbę od niej i chciałbym wiedzieć coś wiecej a wliteraturze nic nie ma.
  • Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Jezeli dobrze pamietam tylko jeden z nich nie mial abki"
raczej ten najstarszy z 1925 r z fabryki w Warszawie.
Tych karabinow juz nie mam bo je sprzedalem.

Napisano

witam. jakjuz jestśmy przy mauserach :)
widziałem takiego złoma (wz 29) dzisiaj z zatyczką i tak mnie zastanawia czy można było oddać strzał przy tak otwartej zatyczce. to raz

Napisano
W listopadzie 1934 roku karabinki wz.29 znalazły się na wyposażeniu: 14,63,67pp z 4DP,12,16,20pp z 6 DP, 13,21,32pp z 8 DP, 55,57,58pp z 14 DP,33,42,71pp z 18 DP a takze w 1,2 i 3 samodzielnym batalionie strzelców.Takie samo uzbrojenie miały otrzymać 25,27,74,59,61,62,64,65,66,15,36,72 pp odpowiednio z 7,15,16 oraz 28 DP. W trzydziestu pozostałych pułkach miały pozostać karabiny i karbinki wz.98.Proces porządkowania uzbrojenia zakończono w 1936 roku. Od 1938 roku wszystkie czynne pułki piechoty oraz pułki rezerwowe miały na uzbrojeniu broń systemu Mausera. W broń tą były także uzbrojone 1 i2 Morski Bat. Strz. W lipcu 1939 16 pułków kawalerii w miejsce starych kbk wz.98 otrzymały kbk wz.29, były to:
- 7 i 11 p.uł. oraz 4 p.s.k. z Mazowieckiej BK
- 19 i 21 p.uł oraz 2 p.s.k z Wołyńskiej BK
- 4,13 i 23 p.uł. z Wileńskiej BK
- 6,9 i 14 p.uł. z Podolskiej BK
- 12,20 i 22 p.uł. oraz 6 p.s.k z Kresowej BK.
Do końca 1936 r. w karabinki wz.98 i wz.29 przezbrojono całkowicie jednostki pancerne, saperzy i łączność.Jakbyscie byli zainteresowani poczytaniem i kbk wz.29 i pooglądaniem fotek to zapraszam na www.bolas.prv.pl do działu o kbk wz.29 - (http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/karabiny/kbkwz29.htm)

co do sygnatury K 29" niegdy takiej nie widziałem ani nie słyszałem o takiej - a to ciekawostka :) ... słyszałem ze na kbk wz.98/29 było bite K 98-29"
Napisano

Widziałem kilka numerowanych zatyczek ... nie jestem w tym mocny - ale wiem ze było kilku producentów: KRANC&ŁEMPICKI,PERKUN, i chyba FB RADOM - numerowanego widziałem tylko PERKUNA :)

mi tez zostało kilka fotek :)

Napisano

to jest ciekawostka: zboiroy kolegi z USA :) - wersja eksportowa kbk wz.29 - tzw kbk wz.29e - zobaczcie ze nie ma sygnatur wytworcy na komorze

Napisano

pomsee mam jeszcze taki pomysł:
moze ten twoj kbk to własnie przeróbka z długiego kb ? wiem ze bito je włąsnie K 98-29" - moze to jakas pozna seria - i bito juz tylko K 29" ? masz od niego lufę ? wiesz jak była zakoczona ? podsyłam fotkę z różnicą w lufie w kbk wz.29 a kbk wz.98/29

Napisano
bolas to ten ? :))
a numerowana jest zatyczka KRANC&ŁEMPICKI
Napisano
hehe okejosie wiedziałem że poznasz ... ładnie wyszedł :)

polsmol: wydaje mi się ze sygnatura K 29" nie jest raczej z konca lat 30-tych ani mob. wszystkie kbk jakie widzialem z lat 34-39 mają bite wz.29" - to k 29" wydaje mi sie ze moze dotyczyc przerobek do wz.98/29 albo jakis pierwszych serii wz.29
Napisano
Sorry ale na koniec lat trzydziestych opstawiałem sygnaturę wz. 29 (patrz wyrzej podałęm skrut do niemca na polskich podzespołach)

K 98-29 to poprostu kbk wz. 98 w kolbie od kbk wz. 29 czyli można powiedzieć, że przerabiany, ale nie z karabinu.
Napisano
Jeśli chodzi o bicie K 29 to widzałem takie na egzemlażu bodajrze z 1931 roku więc wnioskuję, że przejęto na jakiś czas ozn. stosowane na K 98 który z sygnaturą wz. byłby łatwy do pomylenia z kb wz. 98.
Napisano
nie bałdzo ... kbk wz.98/29 to nie jest kbk wz.98 w kolbie od wz.29. Inaczej jest obsadzone mocowanie bagnetu, nie ma koźlika itp ... różnice są duże :)
Napisano
Kiedy np. w połowie lat trzydziestych ktoś złamał kolbę w kbk wz.98 to przeciesz nie było już orginalnych w zapasie więc przekładano sam karabin w nową kolbę, prosto z fabryki i czasami przy takim zabiegu dokłada no /29 żeby zaznaczyć, że broń składa się z elementów obu typów. Mogę się mylić, ale w przerabianie kb na kbk nigdy nie słyszałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie