pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2003 Z pozoru proste pytanie - jakie formacje WP w okresie miedzywojennym byly uzbrojone w karabinek wz.29k? Czy tylko kawaleria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 Czy w ogóle istniał karabinek wz. 29k?? To k to chyba od k-98k, czyli kurtz"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2003 Oczywiscie pomylka (duzo ostatnio zajmuje sie roznymi mauserami. Chodzi mi o polski karabinek wz.29 czyli k29 - jak to go oznaczano na zamku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2003 Wlasnie taki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 W zasadzie to nazywał się on karabinek wz. 29 (K 29).Urzywały go przaktycznie wszystkie formacje WP oprócz piechoty linjowej która miała karabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 Ups Sorry za to o karabinku. Niedoczytałem.Jesli chodzi o zastosowanie kbk. Słyszałem opinje, ze kbk wz. 98 był przeznaczony dla kawalerii a wz. 29 dla piechoty. Jednak bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że w kawalerii urzywano poprostu kbk obu typów w wersii ze zgietym uchwytem zamka. Wskazuje na to fakt, że były zarówno kbk wz. 98 z prostą i zgieta raczką zamkową jak i wz.29 z raczką prostan jak i zagięta pod katem 90 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 widziałem taki polski (w muzeum oczywiście) zapis K 98 a nie 98 k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 fot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 foto2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2003 Niekoniecznie trzeba isc do muzeum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2003 Ten na moim foto to FB Radom, rok 1930. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 Karabinek wz.29 był wprowadzany stopniowo na początku lat 30-tych do wszytskich oddziałów piechoty WP. Trafił mniej wiecje do połowy. Po 2-3 latach zmieniono koncepcje i wymyślono w sztabie głównym że piechota ma prowadzić skuteczny ogień na dystansie 1200-1800 m i w zwiaku z tym powrócono do długich kb. Uruchomiono produkcje kb wz.98 w PFK w Warszawie. Kbk wz.29 stał się uzbrojeniem broni towarzyszących (saperzy,łączność,artlyeria itp). Wiem ze na pól roki przed wybuhcem wojny przezbroiono całowiecie w kbk wz.29 kilka pulków kawalerii (w miejsce używanych dotąd kbk wz.98). Sprawdzę w domu i podeśle dokąłdny opis z jakiś czas. Swoją drogą piękny stan tego na zdjęciu :) Jakby był na wydanie to prosze o kontakt (kupno/wymiana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 propo sygnatury K 98" mają ją praktycznie wszytski kbk wz.98 jakie widziałem - standardowe bicie , podobnie jak numer i producent z datą na komorze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 aha pomsee wydaje mi sie ze jestes w błędzie - nie oznaczano ich na zamku ani nigdzie indziej k29" - broń nazywa się karabinek wz.29" lub kbk wz.29 i miała bitą jedną sygnaturę wz.29" w miejscu gdzie na powyzszych zdjeciach na kbk wz.98 jest wybite K 98"pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2003 Bolas chyle czolo przed Twoja wiedza ( nie pierwszy raz zreszta) ale obejrzyj zdjecie zamka, powyzej a takze na to, ktore teraz zaladowalem. Wyraznie na obu widac sygnature K29. Ten drugi egzemplarz jest z 1931 r.Za informacje na temat wykorzystania wz.29 serdeczne dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 a tak wygląda wz. 29 sorry za jakość ale ten jest w trakcie czyszczenia (w muzeum oczywiście ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 okrjosKtóry to rocznik ten wz. 29?Właśnie wymyśliłem teorię. Ponieważ kbk wz. 98 mają osnaczenie K98 a wczesne wz. 29 oznaczano K29 to mozliwe, że bicia wz. 29 miały karabiny z konca lat trzydziestych albo mobilizacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 Potwierdzały by to bicia na polsko-niemieckich mauserach produkowanych przez niemców z polskich części.Można je obejrzeć na tej stronie:http://www.collectiblefirearms.com/RiflesMauser.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 http://www.collectiblefirearms.com/Pictures/mau_0086b.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2003 Polsmol - bardzo interesujaca jest Twoja hipoteza postaram sie ja jakos zweryfikowac. W kazdym na razie wiadomo, ze do 1931 karabinki oznaczano symbolem K29, ciekawe, w ktorym roku zaszla zmiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis35 Napisano 25 Styczeń 2003 Share Napisano 25 Styczeń 2003 Kiedys mialem piec przedwojennych polskich mauzerowcztery wz 24 kawaleryjskie i jeden wz 98a dlugi karabin)z 1938 roku.Zostalo mi kilka zdjec oznaczen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis35 Napisano 25 Styczeń 2003 Share Napisano 25 Styczeń 2003 oto one... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis35 Napisano 25 Styczeń 2003 Share Napisano 25 Styczeń 2003 jeszcze jedno zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Styczeń 2003 Share Napisano 25 Styczeń 2003 UFFFF!!! vis....padłem na dechy i dałem sie wyliczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 25 Styczeń 2003 Share Napisano 25 Styczeń 2003 oooo.........kurcze :O To jest piękne...........hlip ;)Dlaczegu już nie masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.