idiota Napisano 17 Luty 2005 Autor Napisano 17 Luty 2005 Witam.Jak np. kupic na gieldzie/aukcji np. mausera i legalnie np. powiesic na scianie.Wien, ze to glupie pytanie, ale w koncu jestem idiota :)))To pytanie na pewno przewija sie nie raz przez wszystkie fora, ale nie moge znalezc na nie jednej, konkretnej odpowiedzi. Ustawa o broni i amunicji nie jest zbyt jednoznaczna.Czekam na odwazne i konkretne pomysly :)Pozdrawiam.Idiota.
Maćko Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Na allegro mozna kupic aluminiowe edlewy :).Jak zrobisz bedzie ladny i nikt napewno sie nie przyczepi.Pozdr
Cyrograf15 Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Ustawa jest jednoznaczna. Broń ma oznaczenia i dokumenty DK" i defakto nie jest bronią albo masz zezwolenie na broń kolekcjonerską i broń jest pełnosprawna i traktowana jak każda inna.Wojtek
IRONRAT Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Ustawa jest tu bardzo jednoznaczna (choć idiotyczna). Proponuję poszukać w archiwum grupy. Było już wałkowane i wyjaśniane. Skrótowo, odpowiedź na pytanie brzmi : nie ma takiej możliwości. Żeby przejść procedurę dekowania, trzeba najpierw mieć pozwolenia na dekowaną broń. Jak ktos już takie pozwolenie ma, to jaki jest sens niszczenia jej i jeszcze dopłacania??Ironrat
idiota Napisano 17 Luty 2005 Autor Napisano 17 Luty 2005 A jak jest z np. stenem bez zamka i patykiem zamiast lufy?
kocur Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Panowie - a jak jest z bronią przekazywana prze kombatantów np. Powstańców Warszawskich ? Podobno Oni mieli prawo do oddawania broni do muzeum bezkarnie". To oczywiście mała dygresja ale nasunęlo mi się takie pytanie - co z tym przepisem? I jak to jest w szczegółach ?POzdrawiam - kocur.
Cyrograf15 Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Zapomniałem dodać że bez zezwolenia jest broń i jej repliki z przed 1850r. Taką replike posiadam i strzelam z niej jedynie na strzelnicy bo tylko tam wolno.Wojtek
IRONRAT Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Kocur, to były taki kolejny zwariowany pomysł naszych parlamentarzystów.Co do broni (podkreślam broni) czarnoprochowej, to zgodnie z definicją jest ona bronią. Na dobrą sprawę wynikają z tego 2 rzeczy:1. Należy ją przechowywać jak każdą broń w sejfie.2. W razie jej utraty grozi do 2 lat.(no comments)Ironrat
DTH Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 I rzecz najwazniejsza. Przy ubieganiu sie o jakiekolwiek pozwolenie, czy normalne ostre", czy kolekcjonerskie, zdekowane, nalezy policji przedstawic SWIADECTWO POCHODZENIA JEDNOSTKI BRONI. I tu zaczynaja sie schody. Wykopalem, znalazlem, potknalem sie w lesie?(kupno raczej z automatu odpada).Te opcje sa nie do przyjecia, bo zagarnales rzecz, ktora nie nalezala do Ciebie.Jedyna w miare klejaca sie bajka, byla. podkreslam byla, pamiatka rodzinna (dziadek-partyzant, jedyna pamiatka po nim, sentyment itp).Z tego co slyszalem okazalo sie, ze nastapil wysyp unikalnych, wyjatkowych, drogich sercom calych rodzin relikwi po dziadkach-partyzantach" i policjanci przestali honorowac zamilowania do pamiatek rodzinnych:) Bez podkladki", plecow", czy innego wspomagania, przychylam sie do zdania IRONARATA, ciezka sprawa.
Tomko Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Sprawa ciężka bo ustawa , ustawą a Pan Główny ma swoje zdanie - co miesiąc Strzał" opisuje jak to wygląda. Broń czarnoprochową to obywatel mieć możeta, ale prochu to już nie ( a konkretnie żeby kupić to trza mieć pozwolenie na brak pozwolenia). Jeśli zaś z cywilizowanych krain zachodnich przywieziesz deko" pozbawione cech itd, ze stosownym certyfikatem - to według naszegoprawodastwa" nadal jest to broń bo np. można wyciąć ze 4 cm lufy i zrobić samopał (tak gdzieś iegły" oceniał kawał złomu - ale cóż jacy prawnicy , takie prawo ,takie sądy i tacy biegli). Więc jak chcesz mieć deko" na ścianie - jedź do Niemiec, Francji, Włoch ,etc - u nas zapomnij. No chyba że przetniesz wzdłuż i jeszcze dla pewności przejedziesz po nich walcem.
idiota Napisano 18 Luty 2005 Autor Napisano 18 Luty 2005 Ponawiam pytanie:A co z np. stenem, czy ppsh z patykiem zamiast lufy, bez zamka? Czy mechanizm spustowy, szkielet, to te| wyrok?A mauser z replika lufy i zamka? Chociaz to juz prawie nie mauser :(Pozdro.
krzysiek Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Ustawa wyraźnie mówi o istotnych częściach broni - są traktowane tak jak cała sprawna broń. Istotnymi częściami są: lufa, komora zamkowa, zamek, szkielet (choć co do szkieletu nie jestem pewien) i baskila.Za posiadanie lufy albo zamka odpowiada się tak samo jak za posiadanie całego karabinu. PozdrawiamKrzysiek
Paulus22 Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Czyli poprostu nic nie wolno... a jak to jest np. z allegro przecież bez problemu można tam kupić intotne części broni i tzw zdekowaną broń" skoro to jest nielegalne to czemu nikt tym się nie zajmie?? przeciez to paranoja sokro jest nielegalne to czemu można to kupić bez żadnego problemu??
krzysiek Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Tego właśnie nie wiedzą najstarsi górale... PozdrawiamKrzysiek
majros Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 A za niesprawny wykopany magazynek od pepeszy tez można odpowiadać?
Cyrograf15 Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Paulus22 Czy narkotyki są legalne? A czy jest problem z ich kupnem?Majros magazynek nie jest istotną częścią broni.Wojtek
Paulus22 Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Cyrograf15 chopie pokarz mi stronę lub dział na allegro pt. arkotyki i używki"?? nie wiem czy jest problem bo nigdy nie kupowałem i nie mam takiego zamiaru, a poza tym nikt tego nie ogłasza publicznie, że ma je na sprzedaż i raczej z ogłoszenia nie kupisz. porównujesz dwie zupełnie inne rzeczywistości!!
Paulus22 Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Czy ktos potrafi odpowiedziec na moje pytanie - dlaczego legalnie mozna kupić nielegalną broń na aukcjach publicznych??.pozdr.
bjar_1 Napisano 19 Luty 2005 Napisano 19 Luty 2005 http://dzafel.s3.pl/aukcje/auction.php?aukcja=39892869 - Paulus ,chyba się zdarzyła maria na allegro :)pzdrbjar_1
krzysiek Napisano 19 Luty 2005 Napisano 19 Luty 2005 Dlatego, że panowie policjanci na razie kompletują kartoteki. Potem będą wybierali najgrubsze i aresztowali gdy będzie potrzeba podnieść statystykę. PozdrawiamKrzysiek
julianni Napisano 19 Luty 2005 Napisano 19 Luty 2005 co do tej ganj to bjar jestem w szoku ! :o a co do sprzedazy broni Na allegro mozna dostac bron gazowa 9mm bez zezwolenia a sprzedajacy tlumacz ze to hukowa do momentu az nie zaladujesz gazowej :D smiechu warte. Mozna kupic pistolet i rozwiercic przegrode. Widzialem juz takie cuda.
Voucur Napisano 20 Luty 2005 Napisano 20 Luty 2005 A może to jacyś konfidenci sprzedają he? ;) Ponoć trafiają się te sprzedaże kontrolowane" na allegro.
IRONRAT Napisano 20 Luty 2005 Napisano 20 Luty 2005 Juliani, to nie tak. Lufy w broni gazowej są robione (no chyba, że trafi się wyjątek) z innego, gorszej jakości materiału. Rozwierć przegrodę i strzel z ostrej amunicji. Z góry współczuję. Inna sprawa, że kiedy na rynku pojawiły się TT-ki przerobione na gazowce, to poprzez wymianę lufy przerabiano je na ostre. Lufy były wtedy dostępne bez problemów bodajże w byłej NRD. W końcu ktos się połapał, że nasze władze dały ciała.Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.