Skocz do zawartości
  • 0

Kilka rzeczy do identyfikacji.

j35

Pytanie

Napisano

Witam.
Jak w temacie i prośba o identyfikację.Nr.5 to pewnie zakrętki od granatów(w jednej z nich została resztka drewna i koralik).Nr.4 to też jakaś nakrętka z b. cienkiej blaszki.

Pzdr.Jarek

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Wkład naboju- co jest w środku (bum)?
Odnośnie nakrętki,to jest możliwe i WW I i styczeń 45.
Dzięki i czekam na dalsze sugestie.

Pzdr.Jarek
Napisano
Czy pod pozycją 1 nie kryje się część przekażnika ,stycznika itp?Te cienkie blaszki przypominają styki.Jeśli tak to muszą być rozdzielone izolacją/bakelit/,posiadać koncówki do lutowania .pozdr efes
Napisano
Cześć! też że 2 to część żelazka, też że 3 to nabój sygnałowy ale z broni gazowej wystrzeliwany z wkręcanej nakładki, też że 5 to nakrętka zimowa, a 4 to dno łuski od naboju sygnałwego? pozdr
Napisano
5 to nie nakretka zimowa tylko zwykla nakretka z konca trzonka niemieckiego granatu wz.17. Zobaczcie na inert-ord. Zimowa do HGR 24 miala przedewszystkim mniejsza srednice.
Napisano

Witam.
Dzięki Panowie za podpowiedzi-przekonaliście mnie z tym żelazkiem(widocznie był tam jakiś modniś).
Średnica nakrętki od granatu to 40mm(przy gwincie).
Element nr.1 to chyba będzie to,o czym wspominał Kol.Efes.I ponowne pytanie o nr.3-co jest w środku?
Dodam dwa zdj.nr.1.

Pzdr.Jarek

Napisano
Czy przedmiot 1 posada haczyk podobny do jakiegoś zamknięcia? Przychodzi mi na myśl taki zamek-wyłącznik od jakiegoś urządzenia: otwarte-włączone, zamknięte-wyłączone.
Ale to tylko hipoteza.
Pozdrawiam L.
Napisano

Witam.
Ten spory haczyk powodował zbliżanie lub oddalanie się od siebie blaszek.
Szkoda ,że na lekcjach elektrotech. czytało się ygryski" pod ławką.

Pzdr.Jarek

Napisano
Bardzo trudno będzie ustalic od czego to było.Podobne wyłączniki/zamykające jedne a otwierające inne obwody/stosowane były w wielu urządzeniach.Podobne spotkałem chyba w dalekopisach.Równie dobrze mógł byc w jakimś przeliczniku mech-elektrycznym.pozdr efes
Napisano
Ludzie!!!A nie jest to zawieszka od słuchawki od ręcznej centrali telefonicznej czy łącznicy-takiej na wtyczki wkładane w gniazdka.pozdr efes
Napisano
Witam.
Ten pomysł z duszą cos nie bardzo.Po pierwsze elementy od żelazek były raczej odlewane,a mój jest doścć precyzyjnie frezowany. Po drugie miejsce ,gdzie znalazłem ten element,
to same okopy i dołki strzeleckie.
No,chyba że tam się zaplątał jakiś por. Grubber ze swoim malutkim czołgiem":-)
Pzdr.Jarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie