Skocz do zawartości

POMOŻECIE????

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam sorry może za głupi post ale mam marzenie zrekonstruować mundur wraz z wyposażeniem WP z okresu około 1920-1939. Może jakieś rady na początek lub wskazówki?? Jak mam zrekonstruować sam mundur??
Prosze o pomoc doświadczonych kolegów. Z góry dziękuje Pozdr AnubisMK
Napisano
Po pierwsze wybierz formację którą chcesz odtwarzać bo moga wystąpić pewne róznice w umundurowaniu.

Po drugie wybierz wzór munduru jaki chcesz odtowrzyć bo w końcu było kilka zmian na przestrzeni dwudziestolecia.
Napisano
Witaj,

polecam stronę Cytadeli, kilka podpowiedzi w temacie: http://www.cytadela.h4c.pl/wp/unas.htm
także Polski Wrzesień na swojej stronie podaje trochę rad:
http://www.grh.friko.pl/rekonstr.htm

możesz też zajrzeć do pierwszego numeru ,,Do Broni!'' gdzie znajdziesz artykuł Bolka Rosińskiego nt rekonstrukcji żołnierza września 1939 - polecam, mnie zainspirował mocno :-))
powodzenia
w
Napisano
Jak chodzi o formacje to zawsze pasionował mnie 75 pp. Lecz nie wiem jak by to było w praktyce. A mój wzrost to 177 a klata 100. Więc Kbw raczej odpada:-( .A z elementami dał bym radę. Pozdr AnubisMK
Napisano
Mecenas chce wyjaśnic dlaczego akurat 75 pp mianowice mój pradziadek walczył w tym pułku w 1920. Zachowała się tylko z tego okresu :-( ksiązeczka inwalidy wojnnego z 1925r. . Dlatego mam taki sentyment. Zawsze pragnołem miec chozby dobrą kopie takiego munduru.
Napisano
Witam.
Skoro interesuje Cię tak 75p.p. to zapraszamy do nas(patrz post Mecenasa).Odtwarzamy własnie jedniostki 11,73 i 75pp.No chyba ,że niejesteś ze Śląska i nie po drodze Ci tutaj.A tak wogóle to skąd jesteś jeśli można wiedzieć?W Polsce jest już kilka G.R.H. rekonstrujących W.P. z okresu przedwoj międzywojennego-możesz się do którejś dołączyć bliżej miejsca zamieszkania -napewno coś znajdziesz.
Pozdrawiam
IwoJima
Napisano
Jeśli interesuje cię wojna Polsko-Sowiecka to sprawa się komplikuje bo wtedy nie było praktycznie typowego wyposażenia polskiego.
Na ten okres właściwy jet mundur wz. 19 w najwcześniejeszej odmianie, ale powszechnie urzywano też umundurowania z demobilu" po armiach alianckich.
Jeśli masz zdjęcie pradziadka to zrób skan i wrzuć na forum. To ułatwiłoby sprawę.
Napisano

Witam . Ze zdjęciem sytuacja wygląda następująco jest to kolega z wojska mojego dziadka z tego czasu co służył i on ponieważ wymienili się nimi.. Ja mieszkam niedaleko Olkusza a czy przeszkodą bdzie mó wiek (17lat) aby przyłączyć się do takiej grupy oczywiście kiedy skoncze mundur :-). Pozdr AnubisMK.

Napisano
Na zdjęciu jest żołnierz w mundurze wz. 19 co nieco ułatwia sprawę. Dokumentacja tego muduru jest (z tego co mi wiadomo) dostępna.
Chyba możemy przyjąć, że odział w którym służył twój dziadek był jednolicie umundurowany (co nie jest oczywiste) ;-)

Problemem dla ciebie może być fakt, że narazie nie ma w Polsce grup odtwarzających WP z wojny 1920 roku.
Jeśli wybierzesz tę drogę, będziesz pionierem ;-)
Napisano
Opcja: kupic za granica kopie munduru z 1 wojny: Austro-wegry, Rosja, Niemcy, USA, W.Brytania, bo takie byly uzywane. Mozna podmienic guziki na wz 17/19, co robiono (jest taka kurtka angielska w Poznaniu w muzeum).
No i pomocna bedzie informacja co robil Twoj dziadek w czasie 1 wojny i w jakim zaborze mieszkal. Generalnie mozna w duzym uproszczeniu przyjac iz dany ex-zabor, uzywal ex-zaborczego umundurowania i uzbrojenia. Oczywiscie uzupelnianego polska produkja, importem francuskim, USA i brytyjskim.
Napisano
Z książeczki inwalidzkiej z 1925: Miechów dnia 19 grudnia 1925r.
-rok urodzenia 1900
-miejsce urodzenia Bydlin Olkusz
-Narodowość Polska
-wyznanie rzym. kat.
-Przynależenie do gminy Wolbrom
-blebleble....
-W armi polskiej 3.II.1920
-ostatni przydział wojskowy 75 p.p.
-otrzymał odznaczenia Tak
-udział w wojnach ???? bolszewicka
-pobyt na froncie 5 miesięcy
Tyle odczytałem Pozdr AnubisMK
Napisano
Witam
Widze ,że kolega też z naszych około Śląskich stron tak więc Zapraszam.Pomożemy jak tylko umiemy.Nastawiamy się co prawda głównie na rok 39 ale można coś pokombinować.A wiek jest nie przeszkodą-oczywiście za zgodą rodziców.Zresztą już za rok osiemnastka.
Jeszcze jedna sprawa-75 p.p. wywodził się ze Śląska lecz na początku 1920 r.miał okazje stacjonować w Wielkopolsce.
Może zainteresuje Cie tamtejsza Grupa odtwarzająca ten okres -Odwach".Namiarów niestety nie posiadam.
Pozdrawiam
IwoJima
Napisano

Wywołany do tablicy odpowiadam. Zajmujemy się głównie odtwarzaniem WP'39. W fazie realizacji są PSZ i Wojsko Wielkopolskie.
Jeżeli chodzi o wojnę polsko-bolszewicką 1920 r. to także związane jest z Wojskiem Wielkopolskim, a dokładniej 14DP płk. Daniela Konarzewskiego.

Trochę informacji o nas jest na:
http://www.odwach.aplus.pl/rku/
Tam też można kierować wszelkie pytania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie