Skocz do zawartości

Granatniki karabinowe I wojna

Monti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
jak w temacie
Poszukuję zdjęć i informacji na temat granatników doczepianych do karabinu z I wojny.
Widziałem cos takiego wczoraj na filmie o I wojnie.Były pokazane wojska angielskie strzelające z czegoś takiego.
za wszelką pomoc dziękuje
pozdrawiam
Monti
Napisano
Monti na jakim filmie , prawde mowiac angole mieli trzy rodzaje granatow nasadkowych i to wszystko/ przynajmniej w/g mijej wiedzy/.
Pzdr Jack61
Napisano
Witam
Wczoraj na TVP1 I wojna światowa Na wszystkich frontach"
Dokument Australia 2003.
Hun,ciekawy link. Ale na tym filmie dosłownie przez 5 sekund pokazano jak strzlają z granatnika.Był on przymocowany jakby pod lufą. I był mniejszy niż ten co tu na zdjęciu.
Napisano
jack61 -tromblon - to nie ja go tak okreslilem, tylko Francuzi. W WP granatnik VB nosil nazwe garlacz", czasami garlacz VB", co jest doslownym tlumaczeniem francuskiego romblon". Zreszta i garlacz" i romblon" wystepuja w jezyku polskim : ...I drugi, co z tromblonem jeździ na flankiery..." - to z Pana Tadeusza", a chodzi o garlacz nabity siekancami.
Napisano
Czy ktoś ma dane o zasięgu tej broni? Interesują mnie także wszelkie inne dane eksploatacyjne": czy wszyscy strzelcy mieli takie pociski czy też były np sekcje garłaczy", jakie były przyządy celownicze (jesli wogóle)?
Czy po I WW gdzieś dale rozwijano ten patent czy też wszedzie zastąpiono je granatnikami?

Michal
Napisano
Na pewno istniał garłacz niemiecki do mausera 98k, i ten na pewno miał cos w rodzaju celownika i był rozwijany i szeroko stosowany jeszcze w czasie II wojny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie