Skocz do zawartości

Nieśmiertelniki-rejestr

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proponuję załóżenie na stronie Odkrywcy rejestru nieśmiertelników znalezionych podczas wykopków.
Być może pozwoliłoby to odnaleźć miejsca pochówku wielu zaginionych podczas wojny żołnierzy różnych narodowości.
Sam jestem w takiej sytuacji szukam miejsca pochówku brata mojej babci ułana 12płk. Stanisława Mierzwy który zaginął podczas kampanii wrześniowej.
Ponieważ dotychczasowe poszukiwania nie dały rezultatu może tą drogą uda się go odnaleźć.
Wiem że w podobnej sytuacji jest wiele osób.
Pozdrawiam i proszę o opinie.
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jestem również za pomysłem prowadzenia ewidencj nieśmiertelników sam szukam miejsca śmierci mojego pradziadka który zaginoł w czasie wojny polsko-sovieckiej w roku 1920.
MORENA
Napisano
Jeżeli zbierze się odpowiednia ilość wpisów i jest szansa że pomysł nie padnie na 5 zamieszczonych nieśmiertelnikach to ja nie widzę problemu aby coś takiego wykonać.
Napisano
Sam znalazłem francuski nieśmiertelnik ( cały nie złamany ) w Gdynii na Babich Dołach. Ciekaw jestem jak się tam znalazł.
Napisano
Niezła myśl, można by już zacząć wysyłać fotki do osoby, która była by odpowiedzialna za ten dział, a przy zebraniu większej ich ilości go otworzyć.
Napisano
popieram pomysł
mam parę blaszek
ale niemieckich
wszystkie z okolic gdańska
Napisano
Do ikt": ja na Kępie Oksywskiej znalazłem francuską manierkę - też jestem ciekaw, jak tam się znalazła, chociaż wytłumaczenie tego jest znacznie łatwiejsze niż pojawienie się" tam francuskiego nieśmiertelnika.
Czesiu
Napisano
Mysle, ze warto stworzyc na probe dzial zawierajacy niesmiertelniki i wtedy zobaczyc co bedzie sie z nim dzialo i jakie bedzie zainteresowanie.
Napisano
to bardzo dobry pomysł ale sam rejestr uzupełniłbym rowniez
jesli nie dokladnym miejscem to chociaz nazwa miejscowosci
tudziez dzielnicy miasta ze znaleziskiem
Napisano
A do tego proponowałbym dodać gdzieś małą listę ze skrótami najczęściej spotykanymi no i oczywiście ich wytłumaczeniem (chodzi mi o blachy niemieckie).
Jakby co to dysponuję danymi o około 40 skrótach. To mogłoby pozwolić na uniknięcie setnego pytania (...) co oznacza skrót na nieśmiertelniku?"
Napisano
Cieszę się że pomysł chwycił.
Teraz trzeba kogoś kto by się podjął przygotowania takiego
rejestru i późniejszych aktualizacji.
Zgłosiłem ten pomysł bo uważam że warto dokumentować
różne znaleziska a przy okazji może uda się komuś pomóc
w odnalezieniu swoich bliskich.
Myślę że rejestr powinen zawierać dane o wszystkich
laszkach" tych niemieckich ,francuskich i innych również.
Oczywiście z opisem miejsca znalezienia lub kontaktem do osoby która ją znalazła.
Mam nadzieję że dzięki temu zmieni się podejście niktórych
poszukiwaczy" do tego typu znalezisk ,bo oprócz różnych
militariów które tam znajdują to także grób żołnierza
który zasługuje na prawdziwy pochówek.
Pozdrawiam .
PS. A co redakcja ODKRYWCY" o tym sądzi?
Napisano
Upsss... To miejsce było przeznaczone dla Redakcji... ;) Ja także popieram ten pomysł. Jeśli wypali" może niektóre kręgi innaczej na nas spojrzą...
Napisano
swego czasu znalazlem w okolicy Suwalk w okopie rosyjska papierosnice z wyrytym napisem w jezyku rosyjskim w wolnym tlumaczeniu NA PAMIATKE OD WOJENNEGO PRZYJACJELA KOTOW M.B 1943 06 01 .Interesuje mnie czy jest mozliwosc poznania gdzie walczyl wjakiej byl formacji ogolnie dalsze jego losy.
Napisano
Obawiam sie , ze pewnie umrze. Redakcja nie kwapi sie z odpowiedzia..., ale moze P.T. Bocian podtrzyma swoja obietnice i bedziemy mieli oddzielny dzial niesmiertelnikowy?
Jako ze niesmiertelniki nie umieraja wiec rejestr powinien zyc wiecznie (dopoki serwer nie padnie)...
A tak ogolnie popieram inicjatywe.

Ramirez
Napisano
W miejscu znalezienia nieśmiertelnika często znajdują się szczątki, prawdopodobnie jego właściciela.Czy podawanie miejsca nie będzie prowokowało do jego ponownego rozgrzebywania? Jeśli chodzi o fotki to opieram. Dołożyłbym do tego przedmioty znalezione w danym miejscu.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie