Skocz do zawartości

Akcja Lasy Państwowe"

Monti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Zamieszczam tu link do strony z akcją przeciwko prywatyzacji lasów państwowych.
http://www.lasypolskie.pl/modules.php?name=Universal_Module&op=CatIndex&cid=197
Mozna sie dopisac.
Pozwoliłem zamieścić sobie to na tym forum,gdyż jest to dla nas poszukiwaczy ważny temat.
Wiadomo jest,że po prywatyzacji lasów trafią one w różne ręce.Już dziś gdzie niegdzie można spotkac lasy pogrodzone płotami.(Ważnym aspektem za" też jest ekologia,wędrówki zwierząt itp.)
Myślę,że to ważny temat,gdyż wielu z nas po lesie szuka,jak nie skarbów to chociażby grzybów,świeżego powietrza lub ciszy i spokoju.
Zachęcam do lektury i udziału w akcji.

pozdrawiam
Monti
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Oczywiście jestem przeciwko prywatyzacji LP. Zresztą w państwie prawa jakim jest nasza ojczyzna prywatyzacja znaczy to samo co likwidacja, więc szkoda by było stracić tyle drzew a mamy ich chyba sporo jak na warunki europejskie.

pozdrawiam
d007
Napisano
Tak?
To jedz sobie do Francji tam to do byle zagajnika nawet nie mozna wejść zeby sie schować w cieniu, bo wszystko ogrodzene i wstęp pod kara wzbroniony.
Jestem absolutnie przecie prywatyzacji lasów. Jak komós sie nie podobaja lasy państwowe to droga otwarta, niech pakuje manatki i wynocha.
Napisano
Założyłem ten wątek w celu informacyjnym !!

Prosze tylko żeby ten wątek nie zamienił sie w kłótnię,każdy już ma dość ostrych wymian zdań na forum.

pozdrawiam
Monti
Napisano
Grzechu ma racje.Francuskie lasy to tragedia!Wszedzie tabliczki PRIVATE a gdy pewnego dnia nie bylo tej tabliczki i tam poszlismy spac, rano obudzil nas pies mysliwski z dzwoneczkami a zaraz za nim kanonada mysliwych.To byl teren polowan a my to miejsce wybralismy na nocleg.Troche bylo fali portek" ale pozniej bylo co opowiadac.To byly Alpy.
Oby u nas nie bylo Francji!
Napisano
nie zapominajcie że Lasy Państwowe są dobrem narodowym - własnościa nas wszystkich - wiec dlaczego maja nam ja zabrać ...
Napisano
jestem jeszcze mlody, ale mam nadzieje ze predzej rozwali mnie pijany kierowca niz zprywatyzuja nasze lay... ;-(

Pozdrawiam
Napisano
Witam. Chyba już wiekszej głupoty nie da się w tym kraju wymyśleć to już poprostu dno jak można prywatyzować PAŃSTWOWE LASY. Pozdrawiam.
Napisano
Tylko dzięki temu mamy jeszcze lasy że są one państwowe. Tam gdzie poszły w prywatne ręce prowadzona jest gospodarka rabunkowa. Nie prowadzi się nowych nasadzeń a zwierzynę wybito. Dlatego gościmy tylu dewizowych myśliwych bo u siebie już wszystko wystrzelali. System gospodarki leśnej w Polsce jest unikatem na całą Europę i niech tak pozostanie. Podpisałem się zaraz po zamieszczeniu watku przez kolegę Montiego.
Serdecznie pozdrawiam i gratuluje czujności Monti
Luger.
Napisano
Tak drzewo to niezły biznes i pewnie będą naciski żeby prywatyzować.
Mówmy nie prywatyzacji lasów jej przeprowadzanie w obecnym czasie najpewniej skonczy się kolejną afera tak jak np. PZU!
Napisano
E tam, chrzanienie.
Widać, że większość kolegów wychowana w poprzednim systemie.
I co z tego, że we Francji większość lasów jest prywatna? Zachodzisz, do właściciela i możesz z nim wszystko uzgodnić. I robisz to oficjalnie i legalnie i nikt nie ma nic do tego. W Polsce oczywiście nie wiadomo kto odpowiada, nie wiadomo czy wolno, nie wiadomo czy zgodzi się góra... Bzdury na potęgę.
A gospodarka rabunkowa - to jakieś bajki są. Znam sporo właścicieli lasów (mniejszych i większych) i jakoś lasy jeszcze są. W dodatku mniej się z nich kradnie drewna, bo to jest konkretnie czyjeść, a nie asze wspólne - niczyje".

Krzysiek
Napisano
Przed wojna czesc lasow byla prywatna i jakos te lasy na tym niestracily. Powinny byc Lasy Panstwowe ale czesc lasow powina wrocic w rece prawowitych wlascicieli. Oczywiscie mowie tu o zwrocie a nie prywatyzacji czyli sprzedazy za bezcen przypadkowym ludziom.
Napisano
Znając Polske, to cześc lasów nabędą po dziwnie malej cenie, rodziny naszych poslow:) Albo spólki z Cypru, i po miesiacu bedzie tam fabryka mebli Ikea. Ktora wie jak dobrze i szybko przerobic taki las na zapalki.
Napisano
Proponuje sprywatyzować chodniki, ulice, a następnie powietrze no i oczywiście Marsa.
Jeszcze troszkę i nasi kochani posłowie sprzedadzą cały kraj.
Jestem przeciwny prywatyzacji lasów. A może by tak utworzyć spółkę Eksploratorską, która by te lasy skupował? To wtedy mogliby nam naskoczyć szukalibyśmy na własnym terenie. Tylko nasi posłowie wolą sprzedać las Obcym niż Rodakom. I tak np. zamiast sprzedać 1hektar lasu za 1000zł Rodakowi oni wolą sprzedać go za 10zł Obcym, a 990 mieć dla siebie.
To tylko symulacja proszę się nią nie sugerować.
Wobec powyższym mówię NIE, NIE, NIE …
pozdr.
Napisano
Sytuacja jest o tyle skomplikowana że nie mozna oddać tylko części lasów dawnym właśicielom. A jeśli całośś to na ziemiach wyzyskanych" zaraz znajda się spadkobiercy dawnych niemieckich właścicieli. A może o to chodzi w tej ustawie???
Pozdrawiam L.
Napisano
Ja jestem przeciwko prywatyzacji lasów.
Chociażby ze względu na zwierzęta.Widziałem w lesie(prywatnym) jak ktos postawił płot,niestety nie pomyślano,że przebiega tamtędy ścieżka,którą od lat chodzą zwierzęta.I uwierzcie,że widok sarny z rozdartym ciałem, wiszącej na płocie to nie jest miły widok.
pozdrawiam
Monti
Napisano
W naszym rejonie jest trochę pogrodzonych lasów. Właścicielem jest niemiecki bauer. Tam, gdzie jeszcze nie powycinał i tak nie ma wstępu. Pogrodzone ma całe tereny, chcieliśmy w jednym lasku poszukać - zgody nie uzyskaliśmy. Za to okoliczni mieszkańcy mówili, że ich ziemianin" chodzi po lesie z wykrywką, którą kupił po rozmowie ze mną. Nawet, gdy się u niego las palił, zatrudniona ochrona nie pozwoliła gasić, dopuki nie uzyskali pozwolenia od szefa", a zagrożone były bydynki sąsiedniej wioski. I weź tam wejdź, skoro biegają luzem dobermany.

Prywatyzacji nie!
Napisano
Kolego kryzsiek:To że ktoś jest wychowany w poprzednim systemie daje mu tą przewagę że może ocenić ten system bardziej obiektywnie bo zna jego mocne i słabe strony z autopsji a nie ze srodków masowego przekazu. Bez wątpienia dobrym rozwiazaniem (jeszcze przedwojennym) są lasy państwowe ponieważ prowadzą one planową gospodarke leśną. Prywatny właściciel nie bedzie odmładzał drzewostanu, prowadził nowch nasadzeń, walczył z zagrożeniami (szkodniki) czy też zalesiał pożarzyska. Drobnego wlaściciela na to nie stać a obszarnik w polskim wydaniu będzie myślal o własnym interesie.
Co do tego kto odpowiada i czy wolno to szybciej dogadasz się z leśniczym a nawet ze straża leśną niż z prywatnym właścicielem.
Tak się sklada że moja rodzina ma kilka mniejszych lasów w lubelskim i niestety drewno ginie tam tak samo jak w lasach państwowych.
Serdecznie pozdrawiam L.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie