Monti Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 WitamZamieszczam tu link do strony z akcją przeciwko prywatyzacji lasów państwowych.http://www.lasypolskie.pl/modules.php?name=Universal_Module&op=CatIndex&cid=197Mozna sie dopisac.Pozwoliłem zamieścić sobie to na tym forum,gdyż jest to dla nas poszukiwaczy ważny temat.Wiadomo jest,że po prywatyzacji lasów trafią one w różne ręce.Już dziś gdzie niegdzie można spotkac lasy pogrodzone płotami.(Ważnym aspektem za" też jest ekologia,wędrówki zwierząt itp.)Myślę,że to ważny temat,gdyż wielu z nas po lesie szuka,jak nie skarbów to chociażby grzybów,świeżego powietrza lub ciszy i spokoju.Zachęcam do lektury i udziału w akcji.pozdrawiamMonti
d007 Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Oczywiście jestem przeciwko prywatyzacji LP. Zresztą w państwie prawa jakim jest nasza ojczyzna prywatyzacja znaczy to samo co likwidacja, więc szkoda by było stracić tyle drzew a mamy ich chyba sporo jak na warunki europejskie.pozdrawiam d007
krzysiek Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 A ja jestem za prywatyzacją lasów. Ze wszystkich możliwych względów.Pozdrawiam Krzysiek
Grzechuu Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Tak?To jedz sobie do Francji tam to do byle zagajnika nawet nie mozna wejść zeby sie schować w cieniu, bo wszystko ogrodzene i wstęp pod kara wzbroniony.Jestem absolutnie przecie prywatyzacji lasów. Jak komós sie nie podobaja lasy państwowe to droga otwarta, niech pakuje manatki i wynocha.
Monti Napisano 12 Luty 2005 Autor Napisano 12 Luty 2005 Założyłem ten wątek w celu informacyjnym !!Prosze tylko żeby ten wątek nie zamienił sie w kłótnię,każdy już ma dość ostrych wymian zdań na forum.pozdrawiamMonti
gomp Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Grzechu ma racje.Francuskie lasy to tragedia!Wszedzie tabliczki PRIVATE a gdy pewnego dnia nie bylo tej tabliczki i tam poszlismy spac, rano obudzil nas pies mysliwski z dzwoneczkami a zaraz za nim kanonada mysliwych.To byl teren polowan a my to miejsce wybralismy na nocleg.Troche bylo fali portek" ale pozniej bylo co opowiadac.To byly Alpy.Oby u nas nie bylo Francji!
bormann Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 nie zapominajcie że Lasy Państwowe są dobrem narodowym - własnościa nas wszystkich - wiec dlaczego maja nam ja zabrać ...
yautay Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 jestem jeszcze mlody, ale mam nadzieje ze predzej rozwali mnie pijany kierowca niz zprywatyzuja nasze lay... ;-(Pozdrawiam
Rso Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 Witam. Chyba już wiekszej głupoty nie da się w tym kraju wymyśleć to już poprostu dno jak można prywatyzować PAŃSTWOWE LASY. Pozdrawiam.
michalczewski Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 Mi mazy sie, aby nasze ukochane Panstwo oddalo lasy przedwojennym wlascicielom...
luger Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 Tylko dzięki temu mamy jeszcze lasy że są one państwowe. Tam gdzie poszły w prywatne ręce prowadzona jest gospodarka rabunkowa. Nie prowadzi się nowych nasadzeń a zwierzynę wybito. Dlatego gościmy tylu dewizowych myśliwych bo u siebie już wszystko wystrzelali. System gospodarki leśnej w Polsce jest unikatem na całą Europę i niech tak pozostanie. Podpisałem się zaraz po zamieszczeniu watku przez kolegę Montiego.Serdecznie pozdrawiam i gratuluje czujności MontiLuger.
ziomek11 Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 Tak drzewo to niezły biznes i pewnie będą naciski żeby prywatyzować.Mówmy nie prywatyzacji lasów jej przeprowadzanie w obecnym czasie najpewniej skonczy się kolejną afera tak jak np. PZU!
krzysiek Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 E tam, chrzanienie. Widać, że większość kolegów wychowana w poprzednim systemie. I co z tego, że we Francji większość lasów jest prywatna? Zachodzisz, do właściciela i możesz z nim wszystko uzgodnić. I robisz to oficjalnie i legalnie i nikt nie ma nic do tego. W Polsce oczywiście nie wiadomo kto odpowiada, nie wiadomo czy wolno, nie wiadomo czy zgodzi się góra... Bzdury na potęgę. A gospodarka rabunkowa - to jakieś bajki są. Znam sporo właścicieli lasów (mniejszych i większych) i jakoś lasy jeszcze są. W dodatku mniej się z nich kradnie drewna, bo to jest konkretnie czyjeść, a nie asze wspólne - niczyje".Krzysiek
michalczewski Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Przed wojna czesc lasow byla prywatna i jakos te lasy na tym niestracily. Powinny byc Lasy Panstwowe ale czesc lasow powina wrocic w rece prawowitych wlascicieli. Oczywiscie mowie tu o zwrocie a nie prywatyzacji czyli sprzedazy za bezcen przypadkowym ludziom.
KudłatyHD Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Znając Polske, to cześc lasów nabędą po dziwnie malej cenie, rodziny naszych poslow:) Albo spólki z Cypru, i po miesiacu bedzie tam fabryka mebli Ikea. Ktora wie jak dobrze i szybko przerobic taki las na zapalki.
Boruta Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 A na pustyni założymy hodowlę wielbłądów, jaków i lam.Pozdrawiam
general1006 Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Proponuje sprywatyzować chodniki, ulice, a następnie powietrze no i oczywiście Marsa. Jeszcze troszkę i nasi kochani posłowie sprzedadzą cały kraj. Jestem przeciwny prywatyzacji lasów. A może by tak utworzyć spółkę Eksploratorską, która by te lasy skupował? To wtedy mogliby nam naskoczyć szukalibyśmy na własnym terenie. Tylko nasi posłowie wolą sprzedać las Obcym niż Rodakom. I tak np. zamiast sprzedać 1hektar lasu za 1000zł Rodakowi oni wolą sprzedać go za 10zł Obcym, a 990 mieć dla siebie. To tylko symulacja proszę się nią nie sugerować. Wobec powyższym mówię NIE, NIE, NIE … pozdr.
luger Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Sytuacja jest o tyle skomplikowana że nie mozna oddać tylko części lasów dawnym właśicielom. A jeśli całośś to na ziemiach wyzyskanych" zaraz znajda się spadkobiercy dawnych niemieckich właścicieli. A może o to chodzi w tej ustawie???Pozdrawiam L.
Monti Napisano 14 Luty 2005 Autor Napisano 14 Luty 2005 Ja jestem przeciwko prywatyzacji lasów.Chociażby ze względu na zwierzęta.Widziałem w lesie(prywatnym) jak ktos postawił płot,niestety nie pomyślano,że przebiega tamtędy ścieżka,którą od lat chodzą zwierzęta.I uwierzcie,że widok sarny z rozdartym ciałem, wiszącej na płocie to nie jest miły widok.pozdrawiamMonti
Domino(*) Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Głos oddany ,oczywiście przeciwko prywatyzacji.Pzdr
Lobo26 Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 W lesie postawić płoty ? Nigdy !!!Jestem przeciwny !!!!
wons Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 W naszym rejonie jest trochę pogrodzonych lasów. Właścicielem jest niemiecki bauer. Tam, gdzie jeszcze nie powycinał i tak nie ma wstępu. Pogrodzone ma całe tereny, chcieliśmy w jednym lasku poszukać - zgody nie uzyskaliśmy. Za to okoliczni mieszkańcy mówili, że ich ziemianin" chodzi po lesie z wykrywką, którą kupił po rozmowie ze mną. Nawet, gdy się u niego las palił, zatrudniona ochrona nie pozwoliła gasić, dopuki nie uzyskali pozwolenia od szefa", a zagrożone były bydynki sąsiedniej wioski. I weź tam wejdź, skoro biegają luzem dobermany.Prywatyzacji nie!
luger Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Kolego kryzsiek:To że ktoś jest wychowany w poprzednim systemie daje mu tą przewagę że może ocenić ten system bardziej obiektywnie bo zna jego mocne i słabe strony z autopsji a nie ze srodków masowego przekazu. Bez wątpienia dobrym rozwiazaniem (jeszcze przedwojennym) są lasy państwowe ponieważ prowadzą one planową gospodarke leśną. Prywatny właściciel nie bedzie odmładzał drzewostanu, prowadził nowch nasadzeń, walczył z zagrożeniami (szkodniki) czy też zalesiał pożarzyska. Drobnego wlaściciela na to nie stać a obszarnik w polskim wydaniu będzie myślal o własnym interesie. Co do tego kto odpowiada i czy wolno to szybciej dogadasz się z leśniczym a nawet ze straża leśną niż z prywatnym właścicielem. Tak się sklada że moja rodzina ma kilka mniejszych lasów w lubelskim i niestety drewno ginie tam tak samo jak w lasach państwowych.Serdecznie pozdrawiam L.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.