Skocz do zawartości

Polskie kuchnie polowe


Schrek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie pytanie mama czy ktoś może mi powiedzieć albo chociaż przybliżyć ile było typów kuchni polowych i ile było kuchni polowych o ciągu motorowym ???

ja znalzłem to zdjecie mam jeszcze jedno gdzie jest kuchnia jedno garowa ?? moze z tego stworzyc serie ;-)


no bo zołnierz jesc musi!!!!


Schrek

  • Odpowiedzi 368
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Popieram propozycje Schrecka, tez sie przyloze bo to bardzo wazny i zaniedbany temat. Nota bene ciarki mnie przechodza jako pracownika sluzby zdrowia gdy czytam jak przechowywano np mieso ale to inna sprawa:)

Ogolnikowa odpowiedz na pytanie - duzo. Bo tak: kazda zmotoryzowana kompania/szwadron po jednej (tzn kaw zmot, bron pancerna, artyleria plot, art zmot, zmot kompanie saperow (po jednej w kazdej dywizji i armii)i w zmotoryzowanych baonach/dywizjonach/pulkach dodatkowe 1 do 3ch zaleznie od ilosci samodzielnych plutonow i wielkosci sztabow. Mozna by sie pokusic o zrobienie zliczenia ale mozliwe ze juz to jest w sprawozdaniu Masnego opublikowango przez IPiMS.

Wz 28 to przypuszczam (ale nie jestem pewien) ze francuzka kuchnia polowa z dutkami. Fotki podesle. Zasadniczym typem przyczepy kuchennej dla polskich wojsk zmotoryzowanych w 1939 byla kuchnia polowa wz 31 ustawiona na podwoziu takim samym lub b podobnym do przyczepy benzynowej na 3 beczki, produkowana wg projektu BBTSap.

Chudzin: to prawie na pewno kuchnia polowa wz 23 lub 23A. Glowy sobie nie dam uciac ze to nie wz 31 ale za malo widac samej kuchni dla zupelnej pewnosci.
Napisano
hmm to ta z mojego zdjecia to bedzie tez wz23??? moze ktos zamiesci fotke o cigumotorowym ??? rozumiem ze dwu kołowa miała kozioł bez posrednio na kuchni ???

no to zaczynamy moze cos jeszcze wyszperam ;-)

Schrek
Napisano

1. No, niestety. Mam tylko taka kuchnie na gumach i nie sadze, bym jeszcze cos znalazl...
2. Kuchnia na zdjeciu Chudzina jest dosyc zagadkowa. Wszystkie kuchnie mialy kola rowne, roznych srednic, ale rowne. Tylko piekarnie typu niemieckiego , tez 4-kolowe, mialy przednie kola mniejsze - ale to nie piekarnia. Stad wniosek, ze to jakis skladak... Polskie i austriackie kuchnie mialy kola o srednicy 100 cm, niemiecka duza - 122,4 cm, rosyjskie 122 cm.

Napisano

.. kiedyś już to wlepiałem ale chyba warto dorzucić do tego tematu ten obrazek. to mój najfajnieszy wykopek :) z wrocka. ..a tak przy okazji - czy ktoś więcej wie na temat tego wzoru kuchni polowej ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie