IRONRAT Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 Na pewno wielu z was budowało, lub też wciaż buduje modele lub dioramy samolotów, pojazdów gąsienicowych bądź też innego sprzętu wojskowego. Podstawą najczęściej są gotowe zesawy, uzupełniane przez wykonane we włąsnym zakresie detale. Osobiście mam kilkunastoletnią modelarską przerwę i przez wiele lat nie śledziłem zmian zachodzących w tej dziedzinie. Przymierzam się teraz do modelu F-5E Lightning. Zestaw jakiej firmy polecalibyście?Tak przy okazji, ilu obecnych lub byłych modelarzy jest obecnych na forum Odkrywcy. Czy nie uważacie, iż w O. brakuje trachę tej tematyki?Ironrat
MK Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 Co do braku w O. informacji na ten temat to szczerze mówiąc dobrze, że tak jest, są czasopisma tylko o tej tematyce i niech tak zostanie. Gazeta o wszystkim" byłaby w sumie gazetą o niczym"...PozdrawiamPS Jasne, że sklejałem, teraz kilka lat przerwy... brak motywacji, ochoty i przede wszystkim opętała mnie inna mania. Zgadnijcie jaka ;)
IRONRAT Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 Co do manii, to chyba wszyscy wiemy. Po prostu z pewnych względów do F-5E czuję szczególny sentyment. Ostatnio koresponduję z pilotem, który latał w czasie wojny na Lightningach i stąd ten powrót do korzeni (tematu modelrastwa). Chciałbym mieć jego model stojący na monitorze, a nie wiem, po który zestaw sięgnąć (Academy, Tamyia, ...?).IronratCo do samego pisma, to chyba masz rację.
P.Siemieńczuk Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 Ja robie pojazdy wojskowe, figurki i dioramy. I tylko IIWojna!PS.Jest tu ktoś z PWM?
jaca2003 Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 IRONRAT to miałeś szczescie że zaczynałeś od Lightinga.Ja niestety zaczałem od Czapli z dwoma jednakowymi skrzydłami (takie wypasy robili).A gdyby w odkrywcy zrobić kącik modelarski to odezwali by się np fani czyszczenia butów i tez chcieli by mieć swój kącik.I tak powoli mielibysmy gazete typu superekspres z wkładkami reklamowymi po wyżuceniu których zostawał by np program TV Trwam.Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 Zaczynałem od Łosia kupionego chyba za 12 starych złotych w kiosku Ruchu, a moim marzeniem był wtedy model statku Sojuz dostępny z pod lady w składnicy harcerskiej.Ironrat
jaca2003 Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 Hi hi hi jak to nie starych złotych.Stare złote zaczynały się od 10000 i teraz to jedna nowa zlotówka.A Łoś to był wypas i przydawały się z niego kalkomanie po pomalowaniu Humbrolkami otrzymywało się krzyże na Avie s-199 w wersji meser.To były czasy.Prawie jak u Pawlaków we wspomnieniach.(i karabin był pod reką i granat w świątecznym ubraniu")Pozdrawiam
Rso Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 Witam. Moja przygoda z modelarstwem od 1979r. Kleje pancerke 1/72 oczywiscie II w.ś. a od paru lat tylko walki na pomorzu 1939-45 do wału Pomorskiego wyłocznie. Co do lightninga to chyba jest model Academy. Najlepiej wejść na Polską witryne modelarską na forum. Pozdrawiam.
marek123 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 witam mysle ze wiekszosc z nas rozpoczela swoja przygode z historia od modelarstwa" ja zaczynałem jak mialem 10 lat od samolotów typu Łoś" i Iskra" ......... to byly czasy, pozniej zaczely sie pierwsze bagnety,helmy itd. (pewnie kazdy z nas ma taki scenariusz:P) dzis staram sie o modelarstwo" 1:1 czyli grupy rekonstrukcyjne i zloty militarne ..............a i na wykrywacz znajdzie sie czas;P pzdrPS co do F-5E Lightning to polecam Tamya lub cos z Revella ale nie wiem czy robia jeszcze ten model .
d007 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Ja zacząłem skeljanie juz ponad 10 lat temu. Zaczynałem od amerykańskiego lotnictwa. Mam model F-5 Lightning z Revella w skali 1:72. Polecam !Tak jak Ty mam kilkuletnią przerwę w sklejaniu. Osttanio intersują mnie dioramy i pancerka w skali 1:35. Zna ktoś może dobry internetowy sklep modelarski gdzie realizują zamówienia. Ba jak narazie zamawiałem modele już w kilku sklepach internetowych i nic. pozdrawiam d007
Magach7 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Zaczynałem od modelików 1/72 a po przerwie Bliski Wschód (Merkava, Zelda, Scud..) a obecnie K5 Leopold i Pantherturm. Co do samolotów to nocny Messer i Komet tylko więc nie umeim poradzić jakiej firmy- czy są aż takie różnice?
Romel79 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Ja kiedys zaopatrywałem się w takim fajnym sklepie, w którym właściciel otwierał pudełka i można było zobaczyć co dokladnie jest w środku i jak to wygląda (niestety sklep już nie istnieje)Ja się zajmowałem głównie niemczyzną - broń pancerna , żołnierze , lotnictwo (1:35 i 1:72) ale od dłuższego czasu mam przerwe (brak czasu i nadtchnienia)pozdr
j35 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Witam.Obawiam się,że z tym modelem możesz mieć problem.Sprawdzałem w katalogach i nic nie znalazłem.Pozostaje Ci więc konwersja,a najciekawsze P-38 robi Hasegawa,ew.Accademy.Wydaje mi się ,że kol. d007 pomylił Lockheda F-5E Lighting ze współczesnym NortropemF-5E(w obu tematach 100%pewności nie mam,bo trochę wypadłem już z obiegu).http://hsfeatures.com/f5ejh_1.htmMój pierwszy model (L-29 Albatros) kleiłem jakieś 32 latka temu.Od 4 lat działam w pancerce 1:35.Niesklejonych modeli i akcesori na półce leży tyle,że mógłbym od biedy otworzyć mały sklepik.Niestety od prawie roku wszystko to leży ugorem,a powodem jest taki śmieszny popiskujący patyk z kółkiem na końcu.
IRONRAT Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Napisano 23 Styczeń 2005 F-5E jest na pewno dostępny u Academy (1:48). Problemem zawsze była i jest jakość wykonania szczegółów danego modelu przez daną firmę. Czasami woła o pomstę do nieba, bo producentowi pomyliły się troszeczkę szczegóły wersji danej maszyny, jej wyposażenia. Najlepszym rozwiązaniem oczywiście byłaby możliwość weryfikacji zawartości pudełka, ale wiadomo...Ironrat
j35 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Fakt jest takie cóś:http://www.scalemodelindex.com/supplies-a.htmStarsze Accademy jakością nie powalają.Pzdr
Garfield Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Troszke kleje pancerka i inne lądowe 1:35pzdrGarfield
d007 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Tak j35 ma rację, ja oczywiście mam Nortropa F-5
SP17 Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Witam. Modelarstwo lotnicze to moje hobby Nr-1. Zaczynałem jak każdy od plastiku z kiosku Ruchu po przez Małe Modelarze i znowu plastiki(1/72)ale już te które ja chciałem a nie te które były dostępne. Rezultat to szafa pełna: kilkadziesiąt nr niezrobionego MM i ponad setka zestawów 1/72. Od 4 lat sklejam" modele jak na fotce. To oczywiście latajace RC. Od roku już produkuję" Fokkera D.VIII - rozp.- 170cm, waga ok.-4,5kg, silnik - 4suw 15cm. fotka przedstawia inny model.
Gebhardt Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Mimo ze sam jestem zakisly modelarzem, to jednak zgadzam sie ze chyba lepiej zostawic temat na inne fora. Ale przyznaje sie do bardzo szerokiego wachlarza w roznych skalach zaleznie of okresu. 2WS to w skali 1/72.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.