Skocz do zawartości

Samochody 508/18

Gebhardt

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 months later...
  • Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 7 months later...
  • 1 year later...
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Czy może któryś z kolegów ma zdjęcie albo jakiś rysunek takiej wyciągarki od Pzinż 302? Bo zastanawiam się jak to cudo działało i - jak wyglądało? Do czego to było zamocowane?
(Dodam że wiem, że do tylnych kół)
Pozdr,
makul
Napisano
Tak, ja wiem. Jak w moim ulubionym skeczu Kabaretu Moralnego Niepokoju - Drzwi: powiem Panu, ciekawostka - innych nie ma:)
Wiem że wyciągarka jest zamocowana w bębnie na tylnym kole - ale nie wiem do czego/na czym dokładnie była tam zamocowana? Na osi? Na tarczy do której mocowana była felga?
Powiedzmy że koła się zakopały-jak ściągana była linka? Gdzie było jej wyjście? Jeśli samochód się zakopał to przy zwijaniu linki rył w ziemi chyba jeszcze głębiej utrudniając wyciąganie?
Poza tym byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcie takiej wyciągarki-liczę delikatnie że powinna się gdzieś nawet zachować minimum jedna sztuka- i może ktoś ma zdjęcia...
Pozdr,
makul
Napisano
Niestety nie widziałem nigdy zdjęcia owej wyciągarki ze zdjętą pokrywą. Sam chętnie bym się dowiedział jak to wyglądało.

Przypuszczam, że był to pusty w środku i otwarty z jednej strony walec przykręcany go bębna poprzez standardowe otwory w feldze przy pomocy nieco dłuższych śrub.

Nie mam pojęcia czy linka była przewożona na bębnach czy osobno.
Napisano
Na poniższe składance widać trochę detali tej wyciągarki. To jeden z najczęściej fotografowanych wraków PF 508/518 więc mogą wyjść jeszcze jakieś inne ujęcia.

http://i286.photobucket.com/albums/ll109/Jendrass/26c08638.jpg
Napisano
Cyt: Powiedzmy że koła się zakopały-jak ściągana była linka? Gdzie było jej wyjście? Jeśli samochód się zakopał to przy zwijaniu linki rył w ziemi chyba jeszcze głębiej utrudniając wyciąganie?"

Jeden koniec liny mocujesz do np. drzewa a drugi jest zamocowany na osi kola. Obracające się tylne koło nawija linę na wystającą oś i ... pojazd sam wyjeżdża z błotka.
  • 5 months later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie