habs Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 niwelowany pawilon , z prawej budowle ze zdjęć powyżej
a.korbaczewski Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 taki kominek". moze współczesny. obok szpitala. pancerna konstrukcja, szczelnie zamyka rurę. Czy to może być wyjście ze schronu?
matejaszko Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 moim zdaniem może to być kochbunkier.... czy w bliskiej odległości od tego obiektu coś jeszcze wystawało z ziemi?pozd Matejaszko
WujCiech Napisano 21 Czerwiec 2009 Napisano 21 Czerwiec 2009 Jeśli chodzi o schron w Ursusie to ogłaszam że znalazłem go!! a przynajmniej tak mi się wydaje! Jest to scron a oto współrzędne:52.18740°N, 20.89201°E
darkevil3 Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 WitamTrochę odgrzeje kotleta, ale może kogoś zainteresuje ten trop>Wyżej Duncam pytał czy coś wiadomo o jakiś przeprawach przez Wisłę i okolicach Kępy Kiełpińskiej, ostatnio korzystając z niskiego poziomu Wisły połaziłem trochę po okolicy i natrafiłem na takie zalegające żelastwo.
darkevil3 Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 Trochę odświeżę kotleta.Duncam pisał spory czas temu o możliwych przeprawach pontonowych w okolicy Kępy Kiełpińskiej.Korzystając z obniżonego stanu Wisły chodzę na zdjęcia w tamte okolice i trafiłem na takie znalezisko.Czy jest to pozostałość po przeprawie pontonowej ?
darkevil3 Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 Takich pali wbitych w dno jest kilka.
darkevil3 Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 tu wcześniejszy wypad jeszcze jakieś 20-30cm wody było więcej, ale widać większa ilość słupów" i ich dość regularne rozmieszczenie.
bellial Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 w gore od ujscia kanalu Zeranskiego , kilkanascie lat temu byla taka opancerzona hmmm jak to okreslic mala lodz motorowa .... w calkiem niezlym stanie nitowana , popytac wedkarzy trzeba
darkevil3 Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 Przedzierając się lewym brzegiem Wisły, widziałem na prawym leżące na brzegu jakieś arki" lub pontony metalowe, połączone w jeden pociąg". Na wysokości Burakowa.Nie miałem okazji tego zbadać z bliska.Być może jest to też jakaś pozostałość z pracujących w tamtym rejonie pogłębiarek wydobywających piasek wiślany.Niestety foty nie mam.
darkevil3 Napisano 8 Październik 2012 Napisano 8 Październik 2012 No niestety, Wisła zaczyna się podnosić i zakrywa to co na dnie się kryje. Chciałem obejrzeć dokładnie co tam siedzi w pisaku. Tydzień minął od ostatniej mojej wizyty w tym miejscu i już się nie da dojść bez kaloszy choćby.
darkevil3 Napisano 8 Październik 2012 Napisano 8 Październik 2012 Jedynie udało mi się namierzyć kolejny pal wystający z dna", mniej więcej można określić linię przeprawy. i w którym miejscu było wejście na brzeg.
czabak1 Napisano 8 Październik 2012 Napisano 8 Październik 2012 Ten pal" to pień drzewa przewróconego przez bobry.
beamter Napisano 11 Październik 2012 Napisano 11 Październik 2012 A tak już tej wiślanej" beczki - czy w związku z obniżonym wybitnie stanem wody, ktoś bawił się w poszukiwania np. w okolicach przepraw berlingowców, lub w innych, wartych tego miejscach? Czytałem ostatnio Przyczółek Czerniakowski" Nowaka i podziałało mi na wyobraźnię...
ammuratow Napisano 11 Październik 2012 Napisano 11 Październik 2012 Ja będąc na rybach w okolicach Mostu Siekierkowskiego znalazłem między kamieniami czechosłowacką łuskę od mausera.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.