herring Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Witam,Jak już szukacie w Warszawie - ktoś chyba wspominał o schronach i punkcie oporu w Ursusie. Zostało tam coś?pzdr.
Jacek62 Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Ref Ursus. W mieście nigdy żadnych nie było. Może zostało coś na terenie fabryki traktorów (dawne PZI).Pozdrawiam.
BLACK JACK Napisano 19 Styczeń 2005 Autor Napisano 19 Styczeń 2005 Tak, jak obiecywałem - przesyłam zdjęcie (dla odmiany wnętrza) schronu na tyłach Szpital Praskiego. Z dwóch niezależnych źródeł wiem, że w okolicy takich io podobnych schronów było sporo. Ostał się ino ten. Inny gość pracujący dla szpitala bąknął coś o zasypanych schronach na terenia samego szpitala, ale bez konkretów, więc to póki co żadna informacja ...
BLACK JACK Napisano 19 Styczeń 2005 Autor Napisano 19 Styczeń 2005 ... a tu macie całkiem okazały schron koło Wileńskiego. Ma chyba z 40 metrów długości, w środkowej części jest ścianą tylną" miejscowego śmietnika i jak dla mnie wygląda na schron przeciwlotniczy ...
BLACK JACK Napisano 19 Styczeń 2005 Autor Napisano 19 Styczeń 2005 ... aa tak wygląda wejscie do niego.Nie słyszałem o umosnieniach w Ursusie, ale spróbuję coś wywęszyć. Dzięki!Ma ktoś jeszcze jakieś tropy!BJ
turtur Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Witaj BJ - to wlasnie o ten schron na przeciwko Dworca Wilenskiego mi chodzilo. Kiedys nawet probowalismy odkopac wejscie, ale to bylo dawno temu... Teraz to chyba trzeba by bylo miec zezwolenie z Koleji...Moze kiedys..
BLACK JACK Napisano 19 Styczeń 2005 Autor Napisano 19 Styczeń 2005 Turtur - witaj i jeszcze raz dzięki za namiar!Szczerze - szukałem czekoś ledwo odrosłego od ziemi", a trafiłem na takiego byka! Mogłeś, kurcze, uprzedzić ;)Jak będziecie szli odkopywać to daj znać - stawię się z saperką!BJ
herring Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Apropos Ursusa - jestem w domu i sięgnęłem do notatek - Miniewicz pisał o ringstandzie na ul. Rawskiej - to chyba w okolicy? Tylko to był rok 1974.pzdr
Chudzin Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Tylko mnie nie pobijcie, ale to też mogła być pomyłka p. Rawskiego, w końcu ul. Rawska to trochę daleko od Festung Warschau :-)))Chociaż wolałbym by coś tam było.
BLACK JACK Napisano 20 Styczeń 2005 Autor Napisano 20 Styczeń 2005 Panowie, nie trzymajmy się kurczowo tzw. Festung Warschau.Mnie wszelakie pozostałości powojenne, a militarne kręcą!Przy okazji, czy ma ktoś informacje o unkrze", który jeszcze jakieś 10 lat temu stał w okolicach ul. Kaczej?Podobno już go nie ma (zbinał podczas budowy osiedla). Mam dostać zdjęcie, właśnie z początku lat 90-tych.Ponoć znajdował się na terenie ówczesnego Getta. Acha, a co z tymi obiektami na Kole, o których pisał kwojtek?BJ
herring Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 a propos Rawskiej i umiejscowienia Festung Warschau:Festung nie musi oznaczać jednego obszaru ogrodzonego linią czy liniami okopów. Na Wale Atlantyckim festungi" często składaja sie z kilku niezależnych punktów oporu (stutzpunktów), osłaniających się nawzalem lub/i blokujących drogi. Czemu nie miałoby tak samo byc z Warszawą? W SiMdHW jest mapka, pokazująca umocnienia niemieckie w Warszawie, i jako obszary umocnione poza popularnie rozumianą Festung Warschau można zobaczyć okolice Ursusa, Jelonek i Sadyby. Trzeba też zwrócić uwagę, że mapka była rysowana przez Rosjan lub Polaków, którzy w istniejących resztkach umocnień mogli dopatrywać sie jednej zamknietej twierdzy, a nie kilku oddzielnych stutzpunktów. No i jak widzieli, tak narysowali. A i tak nie jest powiedziane, że znaleźli wszystkie oddzielone punkty oporu.pzdr.
wars98 Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Witam!Kwojtek! Co do Twojego pytania o te dwa bunkry w lasku na Kole, to była to część umocnienia jednostki wojskowej zlikwidowanej chyba w 1990 r.(?) Bunkry były przedwojenne, teraz to już chyba tylko ruiny... A co do tego budynku to był to chyba jakiś magazyn(?). Kiedyś posiadał rampę, a z obu stron dochodziły do niego tory.Pozdr. wars98
BLACK JACK Napisano 21 Styczeń 2005 Autor Napisano 21 Styczeń 2005 Wars98,Bądź tak miły i powiedz dokładniej gdzie owe bunky na Kole się zanjdują. Chciałbym tam doczłapaćBJ
berthie Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 A ja przy okazj mam pytanko czy to na zdjęciu to zapora przeciwczołgowa czy tylko element jakiejś budowlio nie militarnym przeznaczeniu.Ten zabek ma coś około 1,70 metra. Jest wykopany, najprawdopodobniej nie pochodzi z miejsca w którym obecnie stoi, a stoi w okolicach Warszawy.pozdro
BLACK JACK Napisano 21 Styczeń 2005 Autor Napisano 21 Styczeń 2005 Ma jakieś otwory lub wcięcia"? Pojedynczy egzemplarz?Czy możesz zdradzić, gdzie to stoi?BJ
Magach7 Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Black Jack- bunkierki są w Lasku na Kole- po drugeij stronie Trasy Toruńskiej vis a vis tylnej bramy Powązek Wojskowych około 100/150 m w głab lasku- idź ścieżką wzdłuż starego płotu koło magazynu! Gdzies mam ich zdjecia ale nie mam skanera :-(
Jacek62 Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Byłem dzisiaj na ul. Rawskiej. Nic nie zauważyłem. Krótka, wąska,ślepa i gęsto zabudowana uliczka odchodząca od współczesnych al.Jerozolimskich. NIE NEGUJĘ, że nie było.Może jeszcze jest schowane przy jakiejś posesji.Tylko , że w latach okupacji było to daleko od Ursusa.Obszar pokrywały gospodarstwa. - gł. kolonistów niemieckich.Niestety wielu (to nie znaczy wszyscy!) na ochotnika podpisałovolkslistę. Ponieważ czuli się zagrożeni (Gener.Gub.!) posiadali broń, syreny i gongi alarmowe i jakiś system łączn.Może ten domniemany obiekt ma związek z nimi? Bo prawdę mówiąctaki obiekt w tym miejscu, wtedy z dala od gł.dróg komun. i kolej. trochę wydaje się bez sensu. Tak na marginesie:w marcu 44, volks. razem z żandarm. zamordowali 6 ćwiczących AK-ców, kilkaset metrów od tej ulicy (Opacz). Miesiąc późniejKedyw wziął tutaj odwet.
berthie Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 WitamZabek stoi w Ząbkach ;))) troche w bok od trasy na Wołomin, po lewej stronie, na nieużytkach pomiędzy ulicami Wiosenną i Poniatowskiego. Chyba nawet widać go jadąc od Warszawy ulicą Skorupki.Zabek jest taki jak na zdjeciu. Ma widoczne ślady szalunków z desek, otworów nie zauważyłem.pozdro
BLACK JACK Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 Dzięki Berthie!Skoczę do zabka do Ząbek przy okazji i sobie oblukam!Magach7 - wielkie dzięki za info o Kole!!Pzdr BJ
kwojtek Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Wars98; a czy możesz coś więcej napisać o fortach Bema?Tam są piekne budynki przedwojenne, dalej starsze forty.Obecnie budynki w stylu dworków zajmuje chyba Legia.Proszę Ciebie lub innych o jakieś info.Pozdrawiamwojtek
BLACK JACK Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 Do kwojtek,W forcie Bema byłem równo rok temu, więc moje info jest trochę nieaktualne, ale może któryś z kolegów dopisze garść nowości, albo ja sam przy okazji wypadu do lasku na Kole zachaczę o Bema to uzupełnię.W każdym razie rok temu zajeżdżałem się samochodem pomiędzy byłymi zabudowaniam i pałacykami" powojskowymi zupełnie bezkarnie. Zdaje się w jednym z budynków był hotel, w innym jakiś magazyn artystycznych" tworów. Z lewej strony fortu budowany był most przez fosę (wtedy leżały jedynie stalowe belki). Wejścia na teren pilnował ochroniaż, ale nie dało się wejśc, bo żądał pozwoleństwa z gminy. Wlazłem do fortu od tyłu, po zamarźniętej fosie. Wydaje mi się, że prowadzono jakieś prace wewnątrz kilku fragmentów fortyfikacji. Nie podchodziłem, więc nie jestem w stanie określić co dokładnie robiono. W każdym razie jakiś czas temu noszono sie z zamiarę zrobienia na terenie fortu, między innymi trasy rowerowej.BJ
kwojtek Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 To podam trochę lepsze namiary na te bunkry: po prawej stronie trasy Prymasa, na pierwszym łuku, kończy się mur starych magazynów zaczyna się lasek na kole, wchodzisz w chaszcze, bardzo blisko jest czarny szlak rowerowy.A może ktoś ma foty przedwojenne fortów Bema i najbliższej okolicy?PozdrawiamWojtek
BLACK JACK Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 kwojtek, dziękiJakieś foty mam - przygotuję Ci coś na jutro, ok?BJ
rorvik Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Co do schronu przy Szpitalu Praskim - jakieś 4 lata temu widziałem wewnątrz głównego budynku na ścianie mini wystawę zdjęć, coś w stylu z historii szpitala. Na zdjęciu tuż powojennym był właśnie ten bunkier. Kto wie może tego nie zdjeli? Z tego co pamiętam to musiało to wisieć długo. Kołacze mi się parter i pracownia gastroskopii ale głowy ani nawet małego palca za to nie dam.Pozdrawiamrorvik
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.