Pitt34 Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 CzescOstatnio czytałem o przystosowaniu podwozia ciagnika PZInż. 302 do przewozu ckm-u wz.30 który był przystosowany do ostrzału naziemnego lub przeciwlotniczego. Próbna seria była wykonana w zakładach Liefeldt i Schiffner". Czy ciagnik ten z ckm-em to miała byc taka zmotoryzowana taczanka? Czy ktoś z was ma może jakies dane i fotki na wyżej wspomniany temat?PozdrawiamPiotr
polsmol Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 Tak to bła właśnie zmotoryzowanan tacznaka"Popostu z tyłu pojazdu była platforma (trochę jak w tacznace wz. 28) do rozstawinia ckm-u.
Mi.Der Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 Zobacz pierwsze zdjęcie w wątku: http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=82647 - jest o nim dalej gdzieś w okolicach środka wątku, a dalej następne zdjęcie z kroniki.
Gebhardt Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Chociaz nazwa 'zmotoryzowana taczanka' tak sie utarla. Oficjalnie to sie nazywalo inaczej tylko jak to dokladnie nie wiem. Jeden ckm na samochodzie terenowym byl etatowym wyposazeniem kazdego plutonu plot w bateriach lekkiej artylerii plot typu A i B (czyli jeden samochod z ckm na dzialo 40mm).
Pitt34 Napisano 18 Styczeń 2005 Autor Napisano 18 Styczeń 2005 Nie wiem czy myslimy o tym samym pojezdzie Gebhardt.Z tego co czytałem w roku 1938 zrobiono w zakładzie Liefeldt i Schiffner" tylko cztery egzemplarze latem zaczeto jakas produkcję seryjną ale ile wyprodukowano tego nigdzie nie znalazłem. Czy to były takie pojazdy przydzielone do tych bateri jak to na tym zdjęciu? Kiedys widzialem zdjecie(niestety nie mam tego zdjecia) gdzie ckm był zamontowany na platformie a strzelec miał pole ostrzału 360 stopni. W podpisie zdjecia bylo ze to prototyp. A ten tu na zdjeciu to chyba juz z produkcji seryjnej.Acha czytałem że ta konstrukcja miała byc przeznaczona dla kompanii ckm w piechocie.Pozdrawiam Piotr
polsmol Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 To ostatnie zdjęcie może eprzedwtawiać jakąś omianę sprzetową (optyka?) nie koniecznie wersję dla ckm. Ten stojak nie wygląda na podstawę ckm.
Gebhardt Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 W plutonie bylo jedno dzialo 40mm i dwa ckm plot lub dzialo, ckm i lkm plot. Jeden ckm byl etatowo na specjalnym samochodzie. Drugi lub lkm byl przewozony na somochodzie taborowym plutonu. Na tym zdjeciu to na pewno 'taczanka' - mozna poznac po ksztalcie nadbudowy. Trojnog to na moj gust zupelnie normalny trojnog plot z kolba do strzelania plot i inymi wynalazkami tyle ze ktos zawiesil na tym plaszcz. Do przewozenia spzetu optycznego uzywano innych samochodow, tzn PF 508/18 z wysokim sztywnym nadwoziem zupelnie takich samych jak radiowy tyle ze bez zaczepu na antene.Z pamieci zestaw pojazdow mechanicznych plutonu byl nastepujacy:Lazik dowodcyWoz zwiadu (podobny do PzInz 302 tylko z troche wyzszym pudlem i polka nad kabina) dla patrolu zwiadowczego2 ciagniki (jeden do dziala drugi do przyczepy amunicyjnej wz 36) Samochod z ckm dla sekcji ckm1 samochod amunicyjno-bagazowy z ckm lub lkm plot i trojnogiem i przyzadami do strzelania plot.Pitt - masz racje ile wykonano nie wiadomo. Ten na zdjeciu najprawdopodobniej seryjny bo pojawia sie ma kilku zdjeciach wrzesniowych. Fakt ze nie spotyka sie ich wiele wiec calkiem mozliwe ze w niektorych czy nawet w wiekszosci baterii surugowano je furgonikami 508 lub 508/18 lub Chevroletami czy nawet samochodami ciezarowymi np PF 618.
Gebhardt Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 W plutonie bylo jedno dzialo 40mm i dwa ckm plot lub dzialo, ckm i lkm plot. Jeden ckm byl etatowo na specjalnym samochodzie. Drugi lub lkm byl przewozony na somochodzie taborowym plutonu. Na tym zdjeciu to na pewno 'taczanka' - mozna poznac po ksztalcie nadbudowy. Trojnog to na moj gust zupelnie normalny trojnog plot z kolba do strzelania plot i inymi wynalazkami tyle ze ktos zawiesil na tym plaszcz. Do przewozenia spzetu optycznego uzywano innych samochodow, tzn PF 508/18 z wysokim sztywnym nadwoziem zupelnie takich samych jak radiowy tyle ze bez zaczepu na antene.Z pamieci zestaw pojazdow mechanicznych plutonu byl nastepujacy:Lazik dowodcyWoz zwiadu (podobny do PzInz 302 tylko z troche wyzszym pudlem i polka nad kabina) dla patrolu zwiadowczego2 ciagniki (jeden do dziala drugi do przyczepy amunicyjnej wz 36) Samochod z ckm dla sekcji ckm1 samochod amunicyjno-bagazowy z ckm lub lkm plot i trojnogiem i przyzadami do strzelania plot.Pitt - masz racje ile wykonano nie wiadomo. Ten na zdjeciu najprawdopodobniej seryjny bo pojawia sie ma kilku zdjeciach wrzesniowych. Fakt ze nie spotyka sie ich wiele wiec calkiem mozliwe ze w niektorych czy nawet w wiekszosci baterii surugowano je furgonikami 508 lub 508/18 lub Chevroletami czy nawet samochodami ciezarowymi np PF 618.
Pitt34 Napisano 18 Styczeń 2005 Autor Napisano 18 Styczeń 2005 Czyli takie pojazdy (jak na zdjeciu)z ckm były wykorzystywane w bateriach plot. A czy masz Krzysku lub ktoś z Was koledzy jakies wiadomosci o wykorzystaniu ciagnika 302 z ckm jako zwykłą taczanke?Piotr
Gebhardt Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 To wlasnie to, samochod ckm (chyba na pewno) baterii plot. Czy jest tego wiecej????:-) fotki sa tak zadkie ze kazdej warto. Co on ma na lewym blotniku? Nadal sie zastanawiam na co to pudlo na prawej burcie.O uzyciu ciagnika 302 nie slyszalem i raczej watpie bo montowanie km utrudnione. Chyba latwiej na jakims otwartym furgoniku 508, 508/18 czy czyms podobnym.
polsmol Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Czyli pluton i działon to to samo? Czy może pluton był jednodziałowy w baterii typu B? Też się zastanwiam do czego służy zasbnik z boku. Może to poprostu rodzaj bagażnika? Czy był również w ciągniku?
Gebhardt Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Plutony byly jednodzialowe w bateriach typu A i B. Dzialon i pluton to jednak nie to samo. Dzialon to dowodca dzialonu i scisla obsluga + personel transportowy dziala (w wypadku armaty plot 40mm: Dca, 7 ludzi obslugi + 2 kierowcow ciagnikow). Pluton zas skladal sie z dowodztwa (dowodca i poczet), dzialonu, patrolu zwiadu, karabinu ckm plot i taboru + przydzieleni lacznosciowcy. Chodzilo o to ze plutony mogly (i musialy) najczesciej dzialac samodzielnie. Ze bylo to bardzo nie-ekonomiczne to oczywisty fakt i przy minimalnych w porownaniu kosztach mozna bylo podwoic sile ognia baterii. Po prostu juz nie wystarczylo czasu na wprowadzenie wystarczajacych ilosci sprzetu.Bagaznik to to chyba nie jest bo ma dziwny ksztalt i sposob otwierania. W ciagniku nic atkiego nie bylo - byla skrzynia amunicyjna z tylu ciagnika.
JoncaA Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 co to jest to cos na lewej burcie - nie mam pojecia. W kazdym razie, jak widac, nie wszystkie samochody cos takiego mialy..
Gebhardt Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Wyglada ze to to samo co znowu lezy na pierwszym planie na prawej burcie z tylu samochodu ktory wrzucil Pitt 34. I ciagle nie jestem madrzejszy :(
Boruta Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Na tym z ang. kroniki chyba będzie plandeka, a potem widać łopatę.Pozdrawiam
polsmol Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Ten ostatni ma jakiś dziwny przedni błotnik. Jakby zbyt duży?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.