Gebhardt Napisano 5 Styczeń 2005 Autor Napisano 5 Styczeń 2005 W brygadach zmotoryzowanych WP 1938-39 uzywano przyczep osobowych. Byly dwa typy - dwu kolowe na (?) 6 pasazerow i cztero kolowe na (?) 14. Oba typy byly testowane w 10BK ale przed wojna czesciowo przekazano je do taborow a czesciowo zwrocono do magazynow. W WBPM 4-o kolowe przyczepy (o uzyciu 2-kolowych w tej jednostce nie slyszalem) byly etatowym sprzetem 3 i 4 szwadronu liniowego pulkow zmotoryzowanych podczas wojny. Bardzo jestem ciekawy czy ktos posiada dalsze informacje/zdjecia tych przyczep? Wg niektorych autorow, jako osobowej przyczepy 4-o kolowej uzywano saperskich CKSow ale nie moge dojsc czy jest to fakt udokumentowany czy przypuszczenie.PozdrawiamKrzysztof
polsmol Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 No właśnie. Może te przyczpy były jakoś spokrewnione konstrukcyjnie z saperskimi? Też jestem bardzo ciekaw.
Boruta Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Zaszłości PRL-u nie da się niestety odrobić.Pozdrawiam
Schrek Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 to jeszcze gdzies sie przewijała fotka gdzie tankietka cignie dwa dwuosobowe wozki dla zołnierzy ale czy to ma jakis zwiazek z rozwojem tego typu trasportu-nie wiem, a tak abstrachujac to dziwne wyposazenie maja ci zołnierze co to 10BKz?? bo salamandry maja i do tego szelki kawaleryjskie???hmmm....Schrek
cieciwa Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 Gdzies mam zdjecie jak C2P ciagnie taka dwuosiowa przyczype ..musze poszukac.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.