Skocz do zawartości

Taka mała zagadka :)

Darda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ w wątku o wadach i zaletach T34 atmosfera wśród znawców pojazdów militarnych mocno się zagęściła, dla rozluźnienia nastroju, mała zagadka:
Co to za pojazd oraz kto i kiedy go używał?

Napisano

Żeby nie zostawiać niewyjaśnionych spraw na przyszły rok, całe zdjęcie. Niemcy, Kurlandia, 1915.

Pozdrawiam i udanego 2005 roku życzę, Darda

Napisano
He, he ladna zagadka. Dzieki, dobrze takie cos sobie przypomniec o rzekomo super-nowoczesnej armii niemieckiej.

Ani biedka ani taczanka tylko niemiecki przodek z jaszczem ckm:) Musze sprawdzic wzor tego akurat cuda. Ile tego bylo to nie wiem, zapewne tysiace w roznych odmianach, bo dokladnie takie i troche ulepszone byly podstawowym sprzetem druzyny ckm nie tylko w 1ej ale i w 2ej WS. Mam fotke dokladnie tego samego w akcji we wrzesniu 1939. I cos sie gzi ze ten na fotce to kawaleryjska wersja bodajze na jeden km. W piechocie taki zestaw wiozl 2 kmy.

Pozdr
Krzysztof
Napisano

Niemiecka biedka piechoty.Jak widac na powyzszym zdjeciu - przetrwala az do poczatkow 2WS.
Swoja droga - niedawno na e-bay bylo zdjecie (ale nie moge go teraz znalezc) niemieckiej improwizowanej (chyba) taczanki z dwoma MG 08 (o ile dobrze pamietam).
Pozdrowienia
Grendel

Napisano
Piekna fotka tym razem w zestawie piechotnym (chyba tylko dwa koniki). To drugie o czym piszesz - czyzby protoplasta tych pozniejszych na dutkach? Czy wiesz z jakiego okresu?

Pozdrawiam
Krzysztof
Napisano
Postaram sie znalezc, ale ostatnio w efekcie choroby to mi sie zrobil taki balagan w plikach, ze ciezko bedzie tego dokonac.Zdjecie wygladalo mi bardziej na Freikorps'y niz na regularna armie.
Pozdrowienia
Grendel
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie