luger Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Też uważam że to brytyjski Lanchester Mk.1 . Maskuje go ta nakładka na komorze. Czyżby modyfikacja na potrzeby filmu? Wyraźnie widoczny jest przełącznik rodzaju ognia (przed kabłąkiem osłony spustu)którego Mk.1* już nie posiadał.
luger Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Dopiero załadowało mi sie pierwsze zdjęcie i ze zdziwieniem stwierdziłem, że na trzymanej przez żółtka broni nie ma w/w nakładki na komorze, którą widac na drugim zdjęciu. Pozdrawiam L.
jacenty2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 bo jeden był do strzelania dla japończyka, a w drugiego Janek zaraz trafi ze swojej dubeltówki - magia kina tak jak 5-u Szrików
luger Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Aaaaa> Jacenty rozjaśniłeś mi w głowie. Pod tą naklądką był pewnie ukryty ładunek pirotechniczny odpalony w chwili kiedy Janek trafiał w japoński" automat;) Reszta juz jasna.Pozdrawiam.
Gandalf de Grey Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Salve,A czy zoltek nie uzywa czegos raczej finskiego strzelajacego?PozdrawiamGandalf de GreyPS. Ciekawy jestem kto za chwile zacznie watek o Jasiu Klusce - przepraszam o Nansie Klossie... tam tez sa fajne zdjecia...
hakas Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Nóż to polski wz. 56 - klasyka .Osobiście to go do kolekcji poszukuję a wartość użytkowa pozostawia dużo do życzenia. Drugi raz nóż pojawia się jak Jeleń broni się przed niemieckim skoczkiem. A co powiecie o gościach z AK 47 w czasie zdjęć walk w mieście nie pamiętam, w którym odcinku. pozdrawiam
hakas Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Nóż to polski wz. 56 - klasyka .Osobiście to go do kolekcji poszukuję a wartość użytkowa pozostawia dużo do życzenia. Drugi raz nóż pojawia się jak Jeleń broni się przed niemieckim skoczkiem. A co powiecie o gościach z AK 47 w czasie zdjęć walk w mieście nie pamiętam, w którym odcinku. pozdrawiam
dzasiek Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Panowie o czym tu gadać w jednym z ostatnich odcinków aszym"bohaterom zmieniają się w cudowny sposób nie tylko stopnie wojskowe na paganach ale i broń trzymana w łapkach.Pozdr.
luger Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Wszystkie fińskie konstrukscje suomi (lahti) znacznie różniły sie od tej ze zdjęcia. http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/suomi.htm Pozdrawiam.
Darda Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 To jest oczywiście Lanchester, nie wiem tylko, co miał udawać?
Darda Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Bo jeśli miała to być broń zdobyta na Angolach, to nakładka jest zupełnie bez sensu.
luger Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Myslę, że miał udawać Nambu Seisakusho Typ100. Dla laików pewnie podobny;)
Darda Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 To ostatnia fotka: Lanchester ze wszystkim, co mieć powinien.
luger Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Może jeszcze dodam że podobny wątek dotyczący najlepszego filmu w ukladzie warszawskim jest na forum film i książka.
2A Napisano 15 Grudzień 2004 Autor Napisano 15 Grudzień 2004 Witajcie, Wiedza niemożliwa, olbrzymie gratulacje i ukłony dla Wszystkich !Dowiedziałem się o maszynce do mięsa czym naprawdę była (zawsze fascynowało mnie to sitko kiedy pancerni pojawiali się na ekranie telewizora Ametyst). Jednocześnie pozwolę sobie poprosić o weryfikację napisu na klamrze spadochronowej wywatowanego Japończyka. Czy jest oryginalna i co jest tam napisane. Przewiduję nagrody :)pzdr.
Jhaken Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Jesteś w ukrytej kamerze" ? :)pozdro dla wszystkich wielbicieli 4 pancernych
Łukasz Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Witam! Ak47 pancerni" używali w Berlinie. Nie jestem pewny, ale strona niemiecka też chyba je miała. :)Pozdrawiam, Łukasz
jacenty2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Miała- bo to byli dobrzy niemcy z NRD.
jaca2003 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 A zwrócili koledzy uwagę na odpadający hamulec wylotowy z pantery? tygrysa? jak dzielni pancerni przybyli z odsiecza podchorążemu Staśce?Pozdrawiam
Czarek Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 To i ja mam pytanko-w odcinku z bitwą pod Studziankami 4 pancerni znależli pasiekę-i nie mieli w co wlać miodu-ale-Tam na przedpolu stoi niemiecki transporter-w nim ja widział beczki"kto pamięta ten odcinek-czy dobrze mi się kojarzy że ten transporter był amerykański?
Romel79 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Ale w porównaniu do innych tego typu produkcji z tamtych czasów to 4 pancernych niemieckie czolgi sa ok.Na filmach z USA jezdzily powojenne czolgi z namazanymi niemieckimi krzyzami, a tu byly ladnie przerobione T-34.pozdr
jacenty2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 A jaki miał być? przecież nie radziecki!Niemiecki złom mógł udawać tylko autentyczny... lub imperialistyczny złom którego wtedy było pod dostatkiem zanim poszedł do hut,razem ze spitfirami z muzeum wojska
jacenty2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 A mnie interesuje jeszcze jeden odcinek w którym ktoś z bohaterów łazi po na wpół zatopionym w bagnie Tygrysie.I ciekaw jestem komu z ekipy chciało się przerabiać w tamtych czasach T34 na niemca wieźć go na plan i grzebać się w bagnie żeby go utopić?....I ciekawe gdzie jest to bagienko?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.