YARD Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 Witam , dla tych co nie czytali o Tygrysie z Poznania"http://www.pzf.tpf.poznan.pl/tygrys/index.htmDobrze że niemiaszki nie mieli więcej Tygrysów w Festung Posen , bo by się bronili do dziś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Prawdopodobnie ten sam tiger przed wjazdem na perferia Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 oto one Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 no i chyba to jest stug 3 w poznaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Odnosnie KROLEWCA - nie wiem gdzie w Poznaniu moze byc taka fasada w stylu gotyckim jak widac to po lewej stronie na pierwszym zdjeciu tym bardziej na Wildzie... mnie to sie kojarzy z ulica 23 lutego gdzies w centrum widok od strony placu cyryla ratajskiego( pozujacy oficer).ale te portale mi nie pasuja.sklepienie gotyckie na zdjeciu 1.chyba ze jest inna mozliwosc zdjecie 1 nie jest z tego samego miejsca jak zdjecie 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Co do zdjec ze zlomowiska.Wydaje mi sie ze tam jest koryto Warty.nasyp jest wyrazny tworzacy jakby skarpe..to moze byc po drugiej stronie Warty tylko gdzie ??? Komin moze byc faktycznie rzeznia.charakterystyczna jest ta kamienica kojarzy mi sie ze srodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 4 ZDJECIE - Ciagnik w Poznaniu - glowna ulica moze to jest gdzies kolo zakladu Cegielskiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 hyh=> po czym wnioskujesz, że to poznański" Tygrys? Czy masz możliwość odczytania tego co jest na tablicy po prawej stronie. To powinno wyjaśnić wątpliwości, które mną targają.A StuG: to nie III lecz IV. A zdjęcie jest raczej z Królewca bo z tego co kojarzę Stugów czwórek" w Poznaniu nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 trochę z partyzanta" niedokładnie połączone ale co tam:) Jeżeli przyjmiemy, że środkowe zdjęcie jest z Królewca (a ku temu się osobiście skłaniam) to również żadne ze zdjęć z po bokach z Poznania być nie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 BAUMLER GOTTFRIED To co znalazlem na jego temat BÄUMLER, Gottfried(* 31.07.1921in Amberg / Oberpfalz / Bayern;Ý 26.01.1945near Owczegtowy) Uffz., Zugfhr. i.d. 11.Komp./Gren.Rgt. (mot.) 41 / 10.Pz.Gren.Div. / XXXX.Pz.Korps / Armeegruppe Wöhler/ Heeresgruppe Südukraine, Easatern Front RK: 14.05.44;EK I;EK II;Ostmedailleoraz : http://www.das-ritterkreuz.de/index_search_db.php4?modul=search_result_det&wert1=240&searchword=BAUMLER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 ZDJECIE KROLEWIEC LUB POZNAN PO lewej jest STUG 40 (III) AUSF G ( bo ma 6 kolek)po prawej jest stug IV ..... cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 krolewiec czy poznan ?po lewej dalej kolo zolnierza stoi stug III ale w dziwnej wersji z karabinem maszynowym ? wlaz otwarty sugeruje ze to bergepanzer 3 nie jest te chyba mialy oslonieta gore brezentem jako ze przewozily tam rozne urzadzenia do napraw czolgu tutaj widac wlaz otwarty charakterystyczny do wiezyczki oraz widac gniazdo km po lewej stronie kolo kierowcy co oznacza ze byl uzbrojony min w 2 km bergepanzer chyba mial brak uzbrojenia lub tylko 1 km kolo kierowcy ???nastepny jest to stug IV choc w zludzeniu bardzo przypomina swa wiezyczke osmiokatna flakpanzer tyle ze podwozie ma od pzkpwf III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 no i...? A co z Tygrysem?? To mnie nadal nurtuje.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 niestety tygrys nie jest ten sam !!! ma inne malowanie niz ten z ul. za cytadeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 Witam, foto złomowiska" zamieszczone przez odziaooo" ;), mogło być wykonane bardziej na lewo od tego miejsca , komin widać ,[gazownia],nie widać charakterystycznych budynków ,bo są bardziej na lewo ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 przy pomocy pewnego programu dało mi się połaczyć te 3 zdjęcia (z Królewca) tak że nie widać szwów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 Nasuwaja mi sie juz teraz duze watpliwosci:1) czy to jest w ogole Krolewiec - wyglada na Berlin tym bardziej , ze nie daja mi spokoju te 2 typy czolgow z tylu z lewej i z prawej strony ten z lewej to nie jest bergepanzer ani bergepanther.podwozie ma od pzkfkp III ( 6 kolek) Bergepanzer byl budowany na podowoziu t38 czeskiego czolgu oraz na podwoziu pantery.na czeskim forum przeczytalem , ze w Berlinie byl uzywany taki typ pojazdu jak po prawej w tyle ale co to jest ? wyraznie widac ze jest to typ wiezyczki podobny jak do dzialka przeciwlotniczego FLAK PANZER ale wydaje mi sie ze pojazd z lewej ma albo male dzialko albo km natomaist pojazd z prawej w tyle ma albo dzialo albo to zludzenie i tam sa 2 km przeciwlotnicze.... w ogole trudno ustalic czy to jest tyl czy przod.stawiam na przod pojazdu.2) zdjecie ze zlomowiska przedstawione jest nad WARTA - widac nadbrzeze wyraznie i ogrodzenie pytanie czy armaty tam juz staly a zwiezli tylko samochody ?jesli armaty tam staly to w tamtych czasach bylo pole chyba na Cytadeli oraz Winiary Winogrady zatem armaty ostrzeliwaly cytadele - moglo by to byc na Szelagu? komin elektrowni kolo Szelagowskiej?3) skad wzial sie STUG na legach dembinskich i nie byl bym taki pewnien czy to jest STUG III G a moze STUH III ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 Jesli cos pomoze wyjasnic to zdjecie gdzie moglo sie miescic to zlomowisko to bylaby kolejna niewyjasniona lokalizajca wyjasniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 ciekawostka moze z innej beczki ale byl kiedys statek wojenny - krazownik??? o nazwie POSEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 skoro ruiny to jakze by nie zobaczyc naszego Ratusza !!! wrak stoi t34 na wielkiej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 NO I KWESTIA ARMATY PAK 88 CM KOLO ZAMKU NIE WYGLADA TO NA PAK 43/41 88 CM PONIEWAZ TAMTE BYLY MONTOWANE NA KOLACH a ponadto koncowka armaty przy zamku artyleryjskim jest inna , watpliwosc tez budzi polaczenie lufy z lozem dziala w PAK 88 CM 43/41 model wyglada to ze lufa jest polaczona do lawety dziala obrecza " a tutaj jest odlana calkowicie.podstawa dziala jest jak od dziala FLAK ale koncowka lufy jest od 88 CM PAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 Twoja propozycja umiejscowienia złomowiska" odpada. W tym miejscu, które proponujesz do lat 60 zeszłego stulecia najzwyczajniej w świecie płynęła sobie Warta. Zasypano ją w momenci kiedy puszczono ją nowym obecnym korytem, i zatem w tamtym miejscu zdjęcia te mogły być zrobione. Ale 100% pewności nie mam, bo inrastruktura w tle trudna jest do identyfikacji dziś. Co do reszty się nie wypowiadam bo nie mam już sił tłumaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaaneshadorrer Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 Lokalizacja złomowiska" też nie daje mi spokoju^^ Jednak szukałbym w okolicach Wildy z kilku powodów:-zdjęcie pantery jest z Wildy, -najwięcej budynków 4 piętrowych z tamtego okresu jest też na Wildzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyh Napisano 20 Grudzień 2006 Share Napisano 20 Grudzień 2006 zdjecie nie przedstawia miejsca gdzie bylo zlomowisko ale ma tylko zarysowac ten dziwny " komin jesli ustali sie czym jest komin na zdjeciu zlomowiska to wtedy okreslimy wg tego komina przypuszczalna a moze i dokladna lokalizacje zlomowiskawiem ze to dziwne pytania ale sprobujmy odpoiwedziec : 1) co to za komin 2) czy tam faktycznie jest rzeka i umocnienie brzegowe ? 3) jak daleko wg zdjecia moze byc umiejscowiony komin od miejsca zlomowiska? 4) co widac jeszcze na zdjeciach poza : kominem domami czy tam jest jakis inny charakterystyczny punkt ? np maszt ? a moze to jest cybina ? a nie warta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Panowie króko bo czasu nie ma.Te złomowsiko jest na łakach zalewowych na warcie koło chwaliszewa- jest to zdjecie Zielonackiegom tylko wykadrowane.I ten t-34 stoi na 100% na wielkiej bo to tez zdjecie zeilonackiego widziałem ogrinały.A pozatym przeczytajcie uwaznie tego posta kwestia t-34 na wielkiej juz była wałkowana.Schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi