Skocz do zawartości

Spadochrony

Pitt34

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nie pamiętam, gdzie przeczytałem, ale podczas manewrów w 1939 roku oddział spadochroniarzy miał za zadanie zniszczyć odcinek toru, mostek itp. na uzbrojeniu miał 2 pm Mors, kbk, materiały wybuchowe itp.W trakcie ćwiczeń po wykonaniu pozorowanych zniszczeń spadochroniarze zostali zaatakowani przez pododdział piechoty. Wobec przeważających sił npla dca spadochroniarzy wystrzelił rakiety oznaczające koniec ćwiczeń. Pytanie; wjaki sposób desantowano cały majdan (broń, mat. wybuchowe itd ) czy na sposób niemiecki (skoczek miał tylko pistolet lub pm i granaty) reszta w zasobnikach desantowanych oddzielnie, czy na sposób anglosaski (zasobnik z osobistym wyposażeniem i bronią na lince, ciężki sprzęt oddzielnie). Pytanie drugie : jak to wyglądało w Armii Radzieckiej?
Napisano

Dot. Spadochrony siedzeniowe.
Zastosowanie spadochronu siedzeniowego wiązało się ze zmianą konstrukcji fotela (odpowiednia wielkość miski). W cześci samolotów było to niewykonalne np. ze względu na przechodzące pod fotelem ciągi. Łatwiej było adoptować jakiś konkretny plecowy, zresztą początkowo nie za bardzo wierzono w ich skuteczność i piloci za wszelką cenę starali się wylądować. Samo opuszczenie też nie było najłatwiejsze, piloci nie mogli wydostać się z kabiny.
Problem ten rozwiązano za pomocą foteli katapultowych.
Spadochrony plecowe przez pilotów są wyk. powszechnie w szybownictwie.
pozdrowienia comet.

Napisano

Japońska inwazja na Sumatrę 14. 02. 1942r.
Zakończona sukcesem, przechwycono lotnisko i rurociąg.

Inwazja na Timor 20. 02. 1942r. j/w. otworzyła Japończykom drogę do Australii.
Ze zdjęć można się tylko domyślać wyposażenia, było ono uzupełnione po połączeniu z desantami morskimi - napewno.

comet

Napisano
Ciezki sprzet przewozono osobno w specjalnych pojemnikach (ckm, rkm, mat wybuchowe, radio). Czy kb to nie pamietam, musze sporawdzic. O ile pamiec nie myli na dwa samoloty osobowe przypadal jeden ze sprzetem ciezkim ergo desanty opisywane lecialy w trzech samolotach po 10 skoczkow w pierwszych 2, w trzecim reszta skoczkow + sprzet ciezki.

• 3 weeks later...
Napisano

7/11/36 zatwierdzono rozkazem MSWojsk do uzytku wojska ksiazke 'Sport spadochronowy' autor: Mizgierski-Chojnacki. Moze jezeli ktos ma chody, znajdzie sie w CBW? Na pewno wiele by dala odpowiedzi. Zamieszczam pare fotek - tym razem skikaja bracia Wegrzy ale chyba tez jakis Irvin.

• 11 months later...
  • 2 months later...
Napisano

comet.pl

Nie bierz tego do siebie ale jak to jest Arnhem to ja jestem wróżka Leokadia Kociubińska. Buahahahahaaaa,... to nawet nie jest Suez bo tam się skakało w denisonach. Co za głupek podpisał to Arnhem". To są kurde jakieś Malaje jeśli to w ogóle są Brytyjczycy. Lekki ubiór, podwinięte rękawy a te hełmy to takie że równie dobrze to mogą być Izraelczycy.

Jedzie mi to głupim trepem LWP razem z tymi kredkami co to zdjęcie podretuszowano.

Napisano
Panowie, mam tutaj gorącą prośbę: może mógłby ktoś wrzucić dobrą fotkę, albo napisać z jakiego materiału były wykonane te szelki" spadochronowe?
Na skórę mi to nie wygląda...
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Napisano
Ponawiam pytanie: czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć, iż materiał na szelki" spadochroniarza jest taki lub podobny jak na zamieszczonym zdjęciu?
Powtarzam, iż chodzi mi o materiał nie o fotkę.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie