atyl Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Nie pamiętam, gdzie przeczytałem, ale podczas manewrów w 1939 roku oddział spadochroniarzy miał za zadanie zniszczyć odcinek toru, mostek itp. na uzbrojeniu miał 2 pm Mors, kbk, materiały wybuchowe itp.W trakcie ćwiczeń po wykonaniu pozorowanych zniszczeń spadochroniarze zostali zaatakowani przez pododdział piechoty. Wobec przeważających sił npla dca spadochroniarzy wystrzelił rakiety oznaczające koniec ćwiczeń. Pytanie; wjaki sposób desantowano cały majdan (broń, mat. wybuchowe itd ) czy na sposób niemiecki (skoczek miał tylko pistolet lub pm i granaty) reszta w zasobnikach desantowanych oddzielnie, czy na sposób anglosaski (zasobnik z osobistym wyposażeniem i bronią na lince, ciężki sprzęt oddzielnie). Pytanie drugie : jak to wyglądało w Armii Radzieckiej?
comet.pl Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Dot. Spadochrony siedzeniowe.Zastosowanie spadochronu siedzeniowego wiązało się ze zmianą konstrukcji fotela (odpowiednia wielkość miski). W cześci samolotów było to niewykonalne np. ze względu na przechodzące pod fotelem ciągi. Łatwiej było adoptować jakiś konkretny plecowy, zresztą początkowo nie za bardzo wierzono w ich skuteczność i piloci za wszelką cenę starali się wylądować. Samo opuszczenie też nie było najłatwiejsze, piloci nie mogli wydostać się z kabiny. Problem ten rozwiązano za pomocą foteli katapultowych.Spadochrony plecowe przez pilotów są wyk. powszechnie w szybownictwie. pozdrowienia comet.
comet.pl Napisano 28 Grudzień 2004 Napisano 28 Grudzień 2004 Japońska inwazja na Sumatrę 14. 02. 1942r.Zakończona sukcesem, przechwycono lotnisko i rurociąg. Inwazja na Timor 20. 02. 1942r. j/w. otworzyła Japończykom drogę do Australii. Ze zdjęć można się tylko domyślać wyposażenia, było ono uzupełnione po połączeniu z desantami morskimi - napewno.comet
Gebhardt Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 Ciezki sprzet przewozono osobno w specjalnych pojemnikach (ckm, rkm, mat wybuchowe, radio). Czy kb to nie pamietam, musze sporawdzic. O ile pamiec nie myli na dwa samoloty osobowe przypadal jeden ze sprzetem ciezkim ergo desanty opisywane lecialy w trzech samolotach po 10 skoczkow w pierwszych 2, w trzecim reszta skoczkow + sprzet ciezki.
Gebhardt Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 7/11/36 zatwierdzono rozkazem MSWojsk do uzytku wojska ksiazke 'Sport spadochronowy' autor: Mizgierski-Chojnacki. Moze jezeli ktos ma chody, znajdzie sie w CBW? Na pewno wiele by dala odpowiedzi. Zamieszczam pare fotek - tym razem skikaja bracia Wegrzy ale chyba tez jakis Irvin.
bodziu000000 Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 djęcie zostało wykonane podczas szkolenia spadochronowego w Grudziądzu w Lotniczej Szkole Strzelania i Bombardowania w poczatku l. 30-tych."
bodziu000000 Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 A tak przy okazji, możecie przenieść ten wątek do IIRP - Wojsko Polskie 1918-1939"?Dzięki z góry.
Lokomotywa Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 Comet - zlota gąsieniczka to odznaka pilotów którzy uratowali życie przy pomocy pomocy fotela wyrzucanego systemu Martin-Baker" a nie sapadochronów Irvin
Morand Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 Tutaj jest troszke o tej odznace Caterpillar" http://www.airbornesystems-na.com/caterpillar.htmlpozdrawiam maciej
bodziu000000 Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 Dwa zdjęcia z allegro, przedstawiające polskich spadochroniarzy.
Clifter Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 comet.plNie bierz tego do siebie ale jak to jest Arnhem to ja jestem wróżka Leokadia Kociubińska. Buahahahahaaaa,... to nawet nie jest Suez bo tam się skakało w denisonach. Co za głupek podpisał to Arnhem". To są kurde jakieś Malaje jeśli to w ogóle są Brytyjczycy. Lekki ubiór, podwinięte rękawy a te hełmy to takie że równie dobrze to mogą być Izraelczycy.Jedzie mi to głupim trepem LWP razem z tymi kredkami co to zdjęcie podretuszowano.
getton Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 Panowie, mam tutaj gorącą prośbę: może mógłby ktoś wrzucić dobrą fotkę, albo napisać z jakiego materiału były wykonane te szelki" spadochronowe?Na skórę mi to nie wygląda...Z góry dzięki i pozdrawiam.
honker Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 czesc do atyla odp na pyt.2 wyd.ISKRY 1971 LISOW spadochroniarze przedmowa EDWIN ROZŁUBIRSKI pozd.marek
getton Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Ponawiam pytanie: czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć, iż materiał na szelki" spadochroniarza jest taki lub podobny jak na zamieszczonym zdjęciu?Powtarzam, iż chodzi mi o materiał nie o fotkę.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.