Forteca Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 Mianowicie, czy ktos wie dokładnie jaki oddział rozbił uciekające, pobite pod Przasnyszem niemieckie kolumny (zdarzenie które było godne odnotowania w pamietnikach cara)?? Druga sprawa odnośnie rosyjskiego artyleryjskiego samochodu pancernego. Rzecz w tym, że Mikołaj II wspomina wyraźnie o samochodach pancernych uzbrojonych w artylerię, a w tym czasie mógła to być (chyba ??) tylko jakaś modyfikacja Ruso-Bałta ? Czy ktoś dysponuje planem/fotką/czymkolwiek takiego sprzętu (nie chodzi mi o zwykłego Ruso-Bałta z 3 ckm)z góry dziekuję
brasko Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 GARFORD-PUTIŁOW 1 armata 76,2 w tylnej wieży + 3 ckm (jeden w wieży armaty, dwa w bocznych sponsonach ).Zbudowano 48 z ok.70 zamówionych- w 1914 r w ZAKŁADACH PUTIŁOWSKICH. Trzy zdobyczne były uzywane do połowy lat dwudziestych w WP, kilka orginalnych dotrwało w CCCP do agresji niemieckiej 1941.
Forteca Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 No właśnie problem w tym, że pierwsze użycie Garfordów to zajęcie Teheranu w połowie 1915 r. (też myślałem że to te, a jednak okazało się że to coś innego). Na 80% były to Ruso-Bałty z armatą 37 mm - tylko jak to wyglądało ??I czy to na pewno było to ?
JoncaA Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 dodaje sylwetke - strzalka wskazuje oslone lufy i oporopowrotnika działa. Swoja szosa - kawal zelaztwa. 8 ludzi mialo co robic.
SHARKYGSM Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 Witama Jacek F. nic na ten temat nie wynalazl ??mysle,ze wystarczy mu temat tylko odpowiednio podac :)pozdrJacek D. - Przemysl
Forteca Napisano 7 Grudzień 2004 Autor Napisano 7 Grudzień 2004 Zarówno Jacek jak i ja mamy nieco materiałów o działalności tych pojazdów widziane" ze strony niemieckiej, ale poszukuję relacji/materiałów ze strony rosyjskiej.
Mi.Der Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 To może 1. Autopuliemietna Rota? Oprócz Russo-Bałtów miała wówczas 1 opancerzoną ciężarówkę Mannesman-Mulag z działkiem morskim 47mm Hotchkiss za tarczą pancerną i 2 nieopancerzone ciężarówki Benz i Ołdajs" (nie wiem, co Rosjanie mieli na myśli) z działkami automatycznymi 37mm Maxim-Nordenfeld.
Forteca Napisano 7 Grudzień 2004 Autor Napisano 7 Grudzień 2004 Jest to jedna z hipotez - tylko czy nie chodzi Ci o pierwoją awtobronierotę ? Choć ta akurat jescze w połowie stycznia była w składzie II Armii pod Łodzią.Czy mógłbyś podać ewentualnie bliższe dane odnośnietego wyposażenia dodatkowego ??I kolejna zagadka - jakimi motycyklami posługiwali się strzelcy motorowi tejże roty - wiem tylko że mieli Masdeny i jedną ze specjalności było strzelanie w ruchu"
Mi.Der Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Słyszałem tylko o 1. Awtopuliemietnej rocie (APR) - tak piszą Bariatyński i Kołomijec w Bronieawtomobili w Russkoj armii 1906-17", za którym źródłem to podaję. Może chodzi o ten sam oddział (8 Russo-Bałtów pod wodzą Dobrżańskiego)? W każdym razie, 1.APR miała wówczas w/w samochody artyleryjskie. I nie wiem, gdzie wtedy się znajdowała. Z kolei, 22 lutego Austiny z 8. plutonu pancernego (awtopuliemietnyj wzwod) działały (nienajlepiej) pod Łomżą - ale wtedy jeszcze nie miały samochodów artyleryjskich. O jakie wyposażenie dodatkowe" Ci dokładniej chodzi? (te samochody? Gdybyś nie miał dostępu do tej książki, napisz na priva - jest tam parę zdjęć Mannesmana).
Darda Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Witaj Forteco, to wprawdzie raczej inny oddział, ale może Ci pomoże. Fotka z brytyjskiego THE WAR BUDGET" z 1915 roku z podpisem, że to ussian motor scout patrol in touch with the enemy".
Forteca Napisano 8 Grudzień 2004 Autor Napisano 8 Grudzień 2004 Oj, to może być ten oddział, data i sceneria sie zgadza (mniej więcej) - masz tego udżeta wojennego" ?? Ja szukałem w War Ilustrated, tam jest cały artykuł na temat walk, ale za to bez fotek.
Darda Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 Niestety, nie mam tego „budżeta”. Zdjęcie jest skanem z „Leadera” lub „Picture Post” (był tam spory materiał o pierwszej wojnie) z końca lat czterdziestych - sprawdzić teraz nie mogę, bo mam to w „posiadłości wiejskiej”, nie w domu. Jest jednak i lepsza wiadomość – na to samo zdjęcie trafiłem niedawno na greatwardifferent. Tyle, że oryginalny podpis lokalizuje je w Karpatach, choć krajobraz przeczyłby raczej tej lokalizacji.Pozdrawiam, Darda.
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Бронеавтомобиль 19-го пулеметного автомобильного взвода Пылкий".
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 przepraszam, że nie w temacie pytania, ale związane z tytułem wątku.
grba Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Stalowa trybuna wodza (Lenina)http://mkmagazin.almanacwhf.ru/armor/ostin_putilovec.htm
grba Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 http://mkmagazin.almanacwhf.ru/armor/putilov_garford.htm
Atos Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Witam!'Forteca', mam w swoich zrodlach takie zdjecie, moze cie uszczesliwi jak dobrze rozumie ruski to zrobione jest w Lodzi w 1914 roku, jezeli jestes tym zainteresowany to podaj adres podesle lepszy scan. Jak czas pozwoli to rys. i nastepne wstawie moze jutro.Co do pytania jaki oddz. to w/g opisu byla by to byc:1-ja awtomobilhaja pulemetnaja pota"mysle ze wlsciwie napisalempzdrAtos
Atos Napisano 17 Luty 2007 Napisano 17 Luty 2007 Poprwka tekstu:Co do pytania jaki oddz. to w/g opisu byla by to:1-ja awtomobilnaja pulemetnaja rota"pzdrAtos
grba Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 19 sierpnia 1914 r. z rozkazu ministra wojny rozpoczęto w Rosji formowanie 1 Samochodowego Pułku Karabinów Maszynowych - pierwszej w świecie takiej jednostki bojowej (do wybuchu I wojny światowej żadna armia nie posiadała wozów opancerzonych). Pułk został sformowany w półtora miesiąca, 19 października 1914 został wysłany na front. W skład pułku wchodziło dziewięć wozów opancerzonych: osiem z karabinami maszynowymi zbudowanych na bazie samochodu „Russo-Bałt C” (Руссо-Балт С) i jeden artyleryjski zbudowany na bazie pięciotonowej ciężarówki Mannesmann-Mulag (Маннесман-Мулаг).
Atos Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Witam 'grba'!19 sierpnia 1914 r. z rozkazu ministra wojny rozpoczęto w Rosji formowanie 1 Samochodowego Pułku Karabinów Maszynowych - pierwszej w świecie takiej jednostki bojowej..."piszac 'jednostke' czy masz tu na mysli ten pulk czy samochod opancerzony (pancerny)?pzdrAtos
Atos Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 ok. wlasnie wglebilem sie w temat, mam zdj. jakiegos rekopisu z data 19.sierpnia 1914, oraz zdj. 'apelowe'z tymi samochodami Russko-Baltijskogo wagonnogo zawoda tipa 'S 24/40' (s dwigatelem moszczjustju) 40 l.s. Nr-y podwozi: 530, 532, 533, 534, 535, 538, 539.Czy umialbys mi przetlumaczyc to co napisalem w nawiasie? naturalnie w orginale jest napisane bez nawiasu. Na tym zbiorowym zdj. sa jeszcze co najmniej dwa samochody (chyba ciezarowe, niestety zasloniete zolnierzami) z zamontowanymi chyba dzialkami, ale nie opancerzone i bez budki kierowcy moze jeszcze w trakcie montazu?.Wiesz cos o samochodzie SZARON" ten zbudowali w 1906 r. uzywany byl chyba jeszcze w 1915 roku (jesli ten podpis pod zdj wlasciwie czytam), oprucz tego mam jeszcze zdj. opancorzonej i uzbrojonej w ckm ciezarowki Berlie" z 1914 Uczebnoj abtomobilnoj roty" to chyba znaczy 'oddzialow szkoleniowych' czy dobrze tlumacze?. pruboje zrobic kopie tych zdj. ale mam problemy ze Scaner'empzdrAtos
grba Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 s dwigatelem moszczjustjuс двигателем мощностьюz silnikiem o mocy
Atos Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 dzieki grba!No, a ja w koncu uporalem sie z moim Scanner'em i zalaczam serie zdjec, ktore znalazlem w moich materialachCo dokladnie jest tu napisane, to moze dasz rade przetlumaczyc. Czy jest to rozkaz o utworzeniu tego 1-go samochodowego pulku karabinow maszynowych?Atos
Atos Napisano 18 Luty 2007 Napisano 18 Luty 2007 Zdj.1Petrograd 1914, samochody pancerne Russo-Balti.(do wczesniej podanych nr-ow podwozi dochodzi jeszcze nr.542)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.