Skocz do zawartości

Rosyjska broń pancerna - luty 1915

Forteca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mianowicie, czy ktos wie dokładnie jaki oddział rozbił uciekające, pobite pod Przasnyszem niemieckie kolumny (zdarzenie które było godne odnotowania w pamietnikach cara)??

Druga sprawa odnośnie rosyjskiego artyleryjskiego samochodu pancernego. Rzecz w tym, że Mikołaj II wspomina wyraźnie o samochodach pancernych uzbrojonych w artylerię, a w tym czasie mógła to być (chyba ??) tylko jakaś modyfikacja Ruso-Bałta ? Czy ktoś dysponuje planem/fotką/czymkolwiek takiego sprzętu (nie chodzi mi o zwykłego Ruso-Bałta z 3 ckm)

z góry dziekuję
Napisano

GARFORD-PUTIŁOW 1 armata 76,2 w tylnej wieży + 3 ckm (jeden w wieży armaty, dwa w bocznych sponsonach ).Zbudowano 48 z ok.70 zamówionych- w 1914 r w ZAKŁADACH PUTIŁOWSKICH. Trzy zdobyczne były uzywane do połowy lat dwudziestych w WP, kilka orginalnych dotrwało w CCCP do agresji niemieckiej 1941.

Napisano
No właśnie problem w tym, że pierwsze użycie Garfordów to zajęcie Teheranu w połowie 1915 r. (też myślałem że to te, a jednak okazało się że to coś innego). Na 80% były to Ruso-Bałty z armatą 37 mm - tylko jak to wyglądało ??

I czy to na pewno było to ?
Napisano
Zarówno Jacek jak i ja mamy nieco materiałów o działalności tych pojazdów widziane" ze strony niemieckiej, ale poszukuję relacji/materiałów ze strony rosyjskiej.
Napisano
To może 1. Autopuliemietna Rota? Oprócz Russo-Bałtów miała wówczas 1 opancerzoną ciężarówkę Mannesman-Mulag z działkiem morskim 47mm Hotchkiss za tarczą pancerną i 2 nieopancerzone ciężarówki Benz i Ołdajs" (nie wiem, co Rosjanie mieli na myśli) z działkami automatycznymi 37mm Maxim-Nordenfeld.
Napisano
Jest to jedna z hipotez - tylko czy nie chodzi Ci o pierwoją awtobronierotę ? Choć ta akurat jescze w połowie stycznia była w składzie II Armii pod Łodzią.

Czy mógłbyś podać ewentualnie bliższe dane odnośnietego wyposażenia dodatkowego ??

I kolejna zagadka - jakimi motycyklami posługiwali się strzelcy motorowi tejże roty - wiem tylko że mieli Masdeny i jedną ze specjalności było strzelanie w ruchu"
Napisano
Słyszałem tylko o 1. Awtopuliemietnej rocie (APR) - tak piszą Bariatyński i Kołomijec w Bronieawtomobili w Russkoj armii 1906-17", za którym źródłem to podaję. Może chodzi o ten sam oddział (8 Russo-Bałtów pod wodzą Dobrżańskiego)? W każdym razie, 1.APR miała wówczas w/w samochody artyleryjskie. I nie wiem, gdzie wtedy się znajdowała.

Z kolei, 22 lutego Austiny z 8. plutonu pancernego (awtopuliemietnyj wzwod) działały (nienajlepiej) pod Łomżą - ale wtedy jeszcze nie miały samochodów artyleryjskich.

O jakie wyposażenie dodatkowe" Ci dokładniej chodzi? (te samochody? Gdybyś nie miał dostępu do tej książki, napisz na priva - jest tam parę zdjęć Mannesmana).
Napisano

Witaj Forteco, to wprawdzie raczej inny oddział, ale może Ci pomoże. Fotka z brytyjskiego THE WAR BUDGET" z 1915 roku z podpisem, że to ussian motor scout patrol in touch with the enemy".

Napisano
Oj, to może być ten oddział, data i sceneria sie zgadza (mniej więcej) - masz tego udżeta wojennego" ?? Ja szukałem w War Ilustrated, tam jest cały artykuł na temat walk, ale za to bez fotek.
Napisano
Niestety, nie mam tego „budżeta”. Zdjęcie jest skanem z „Leadera” lub „Picture Post” (był tam spory materiał o pierwszej wojnie) z końca lat czterdziestych - sprawdzić teraz nie mogę, bo mam to w „posiadłości wiejskiej”, nie w domu.

Jest jednak i lepsza wiadomość – na to samo zdjęcie trafiłem niedawno na greatwardifferent. Tyle, że oryginalny podpis lokalizuje je w Karpatach, choć krajobraz przeczyłby raczej tej lokalizacji.

Pozdrawiam, Darda.
  • 2 years later...
Napisano

Witam!

'Forteca', mam w swoich zrodlach takie zdjecie, moze cie uszczesliwi jak dobrze rozumie ruski to zrobione jest w Lodzi w 1914 roku, jezeli jestes tym zainteresowany to podaj adres podesle lepszy scan. Jak czas pozwoli to rys. i nastepne wstawie moze jutro.

Co do pytania jaki oddz. to w/g opisu byla by to byc:
1-ja awtomobilhaja pulemetnaja pota"

mysle ze wlsciwie napisalem

pzdr
Atos

Napisano
Poprwka tekstu:

Co do pytania jaki oddz. to w/g opisu byla by to:
1-ja awtomobilnaja pulemetnaja rota"

pzdr
Atos
Napisano
19 sierpnia 1914 r. z rozkazu ministra wojny rozpoczęto w Rosji formowanie 1 Samochodowego Pułku Karabinów Maszynowych - pierwszej w świecie takiej jednostki bojowej (do wybuchu I wojny światowej żadna armia nie posiadała wozów opancerzonych). Pułk został sformowany w półtora miesiąca, 19 października 1914 został wysłany na front. W skład pułku wchodziło dziewięć wozów opancerzonych: osiem z karabinami maszynowymi zbudowanych na bazie samochodu „Russo-Bałt C” (Руссо-Балт С) i jeden artyleryjski zbudowany na bazie pięciotonowej ciężarówki Mannesmann-Mulag (Маннесман-Мулаг).
Napisano
Witam 'grba'!

19 sierpnia 1914 r. z rozkazu ministra wojny rozpoczęto w Rosji formowanie 1 Samochodowego Pułku Karabinów Maszynowych - pierwszej w świecie takiej jednostki bojowej..."

piszac 'jednostke' czy masz tu na mysli ten pulk czy samochod opancerzony (pancerny)?

pzdr
Atos
Napisano
ok.
wlasnie wglebilem sie w temat, mam zdj. jakiegos rekopisu z data 19.sierpnia 1914, oraz zdj. 'apelowe'z tymi samochodami Russko-Baltijskogo wagonnogo zawoda tipa 'S 24/40' (s dwigatelem moszczjustju) 40 l.s. Nr-y podwozi: 530, 532, 533, 534, 535, 538, 539.

Czy umialbys mi przetlumaczyc to co napisalem w nawiasie? naturalnie w orginale jest napisane bez nawiasu.

Na tym zbiorowym zdj. sa jeszcze co najmniej dwa samochody (chyba ciezarowe, niestety zasloniete zolnierzami) z zamontowanymi chyba dzialkami, ale nie opancerzone i bez budki kierowcy moze jeszcze w trakcie montazu?.

Wiesz cos o samochodzie SZARON" ten zbudowali w 1906 r. uzywany byl chyba jeszcze w 1915 roku (jesli ten podpis pod zdj wlasciwie czytam), oprucz tego mam jeszcze zdj. opancorzonej i uzbrojonej w ckm ciezarowki Berlie" z 1914 Uczebnoj abtomobilnoj roty" to chyba znaczy 'oddzialow szkoleniowych' czy dobrze tlumacze?.

pruboje zrobic kopie tych zdj. ale mam problemy ze Scaner'em

pzdr
Atos
Napisano

dzieki grba!

No, a ja w koncu uporalem sie z moim Scanner'em i zalaczam serie zdjec, ktore znalazlem w moich materialach

Co dokladnie jest tu napisane, to moze dasz rade przetlumaczyc.
Czy jest to rozkaz o utworzeniu tego 1-go samochodowego pulku karabinow maszynowych?

Atos

Napisano

Zdj.1

Petrograd 1914, samochody pancerne Russo-Balti.

(do wczesniej podanych nr-ow podwozi dochodzi jeszcze nr.542)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie