searcher Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Patron....Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak trzymam kciuki !!!Oczywiście co jakiś czas możesz być mało skromny :-))))Pozdro
mietek Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Zapomniełem dodać, iż wszystkie powyższe fotki mam w rozdzielczości 5 megapix, no i 1-2MB, więc jak ktoś chce to proszę o maila. No i przygotowanie skrzynki pocztowej na taką przesyłkę.
Grendel Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Trufelhunter,Niestety o Leichte Ladungstrager'ach nie mam zadnych materialow, za to mam cholernie duzo pracy:( Niewiele wiec moge pomoc, zwlaszcza, ze moje polskie kontakty wygasly laaaata temu.PozdrowieniaGrendel
kat Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 Witam poniżej zamieszczam link z identyczną prośbą z anglojęzycznego forum. Założył go ktoś z Polski więc może od Was, a może nie. Może się przyda, a może zawarte tam informacje już znacie. Więc oto linkhttp://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=82440&highlight=goliathPozdrawiam
jack61 Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=246588#246608niedawno bylo cosik na ten temat moze cos znajdziesz
goliath Napisano 8 Grudzień 2005 Napisano 8 Grudzień 2005 witam.ja rowniez interesuje sie tym tematem i jesli autor mogl by to prosze o jakis odzew. razem zawsze lepiej. mam mozliwosc wykonania aluminiowych gasienic.tomek kdf-166@wp.pl
mietek Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 Chyba nie bylo tej fotki, plaza Normandii zaraz po D-Day
a.korbaczewski Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 Jest taka ciekawa książeczka Paula Carella „Invasion” czyli Normandia w oczach szkopskich. No i tam są wspomnienia szwaba z plaży Utah. Jak go już zasypały samoloty rakietami i nie miał za wiele do roboty bo wszystko zasypało i zniszczyło się to na plaże wyszli amerykanie z petami w zębach i na luzie. No i się uwalili w piasek i zaczęli rzucać granatami do stojącego na plaży Goliata. Jak nie trafił jeden to go obśmiali pozostali. Aż jeden wreszcie dobrze przycelował i wszyscy zniknęli. THE END
Peter Napisano 28 Grudzień 2005 Napisano 28 Grudzień 2005 Patron, czy jest to tylko kwestia uruchomienia, czy również braku części ?
katla Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 WitamJeżeli chcesz obejrzec goliaty" w akcji - obejrzyj http://youtube.com/watch?v=7U0qaHYPxhY&mode=related&search=Katla
kokesh Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Myślałem że Goliat był połączony z tym który nim kierował za pomocą kabla,a ten na filmie jest chyba sterowany falami radiowymi .Czy była już wtedy taka technika ??? Pozdro...
Lukas P Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Witam!Była taka technika. Niemcy posiadali nawet bombę szybującą Hs-293 naprowadzaną za pomocą kamery telewizyjnej i joystick'a. Z pojazdów to Sd.Kfz. 301 Ausf.C (Borgward) miał opcje sterowania radiem. Ten Goliat" na filmie też wygląda na sterowany radiem, choć zwykle był sterowany kablem trójprzewodowym. Niemcy mieli też radar, noktowizor (pasywny), kierowane pociski rakietowe ale o tym pewnie wiesz ;).PozdrawiamŁukasz
dedus Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 O ile dobrze pamiętam to czytałem w jakiejś książce, że w powstaniu warszawskim były używane Goliaty sterowane kablem
Grzesio Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Ojojoj... Ten goliat na filmie to zwykły SdKfz 302 - z napędem elektrycznym i sterowaniem przewodowym. Tyle, że z racji na jakość filmu nie widać kabla, widać natomiast wyraźnie jego prowadnicę - taką podłużną obręcz z tyłu.PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.