Skocz do zawartości

Gen. Skalski nie żyje

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Strasznie jestem ciekaw co ze śledztwem w sprawie okradzenia i pobicia P. Generała - przez przyjaciół"? Czy ktoś może coś nowego przytoczyć ?
  • Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 year later...
Napisano
Teledysk z muzyką Republiki (Nie pytaj o Polskę) o Stanisławie Skalskim.

http://www.youtube.com/watch?v=PJKC6DQnBzc&mode=related&search=

pozdrawiam
Napisano
Ciekawie się ogląda.

Nasuwa się oczywiście pytanie ,bracia Czesi mają film pt.Ciemnoniebieski Świat" kiedy My się doczekamy filmu o naszych dywizjonach ?
Życiorys p.Gen. Skalskiego jako scenariusz filmowy , ale się rozmarzyłem .
Teledysk to z pewnością - Za Mało !!!
Pozdrawiam
Napisano
Witam tm/39
Jakiś czas temu zassałem z emula film Historia pewnego myśliwca" autorem scenariusza był gen. S. Skalski film jest z roku 1957 , Jaki 9 grają tam rolę Spitfire'ów. W filmie połączono wstawki dokumentalne z fabularnymi. Wstyd powiedzieć ale jeszcze go nie obejrzałem.
  • 1 year later...
Napisano
Generał Skalski był i jest żywym przykładem prawdziwego, polskiego patrioty... Dzięki takim właśnie ludziom Polska potrafiła przyjąć nierówno rzucone wyzwanie i nie ugięła karku przed najeźdźcą. Właśnie dzięki Nim Polska została Polską a nie częścią 'Tysiącletniej Rzeszy Niemieckiej'. Podobnych jemu ludzi jest wielu, ale historia nie pamięta ich imion. Najgorzej boli mnie iż tak wielki człowiek jak Gen. Skalski umieraja w ubóstwie, prawie przez wszystkich opuszczony i zapomniany, chociaż tyle mu zawdzięczamy.

Pokój jego duszy [*]
Napisano
Niestety wiekszosc ludzi wielkich:Pisarze,malarze,wynalazcy i bohaterowie umieraja w biedzie i zapomnieniu.Takim przykladem jest Skalski (znaja go tez tu we wloszech).

Przykladem na skale swiatowa moze tez byc OSCAR SHINDLER.
Napisano
Legenda, wielki Polak, patriota, as, brakuje mi słow by okreslic tak Wielkiego Czlowieka. Wszystko co robił w zyciu robił dla Ojczyzny. Po powrocie do kraju w 1947r. komuna odebrała mu godnosc, zdrowie i skazała na zapomnienie mimo rehabilitacji.
Pamiec o Generale nigdy nie zaginie, nie zapomna starsze pokolenia, obecne i nastepne co wielkiego uczynił i JAK ŻYŁ.

PS. Zgadzam sie z magnusem992. Wielu bohaterów odchodzi w ubóstwie, jednym z przykladów jest gen. Thomee - jeden z nielicznych przytomnych generałow w czasie kamp. polskiej 1939. Osmiele sie powiedziec ze to on uratował wieksza czesc Armie Łodź przez zaglada, po przegranej bitwie granicznej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie