Skocz do zawartości

BITWA WYRSKA (rekonstrukcja) 14 V 2005 r.

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze taka mała dygresja w temacie koniarzy". Każdy kojarzy Wrzesień'39 z końmi po polskiej stronie, z atakiem na czołgi itp. A ja pogadałem sobie ze źródłem w Gostyni (tam gdzie była bitwa wyrska - powinno być gostyńska, bo większość zdarzeń miała miejsce na terenie Gostyni - wpływ patriotyzmu lokalnego) i wnioski są takie : Niemcy byli spieszeni, ale część (zwiad?) jechała na koniach, armaty były ciągnięte w większości także przez konie. Poruszali się w trzech równoległych kolumnach z kierunku od Zawiści ul. Rybnicką (jedna drogą, i po jednej z obu stron). Wieczorem (po południu) po nieudanych atakach wracali w popłochu i rozproszeni, ranni. W nocy z powrotem po cichu szli w kierunku polskich pozycji.

Stąd propozycja : w przyszłym roku bitwę rozpoczną niemieccy koniarze - Aby skończyć temat udziału ułanów polskich w tegorocznej imprezie ( hlubny lub nie *)

*)niewłaściwe skreślić

pzdr woyta

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 232
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Mam gotowe płyty ze zdjęciami (moimi własnymi plus dwóch kolegów) z Bitwy Wyrskiej - zainteresowanych, a zwłaszcza tych, którzy w Wyrach dali mi już pieniądze za przesyłkę, a nie podali adresów, proszę o kontakt - najlepiej mailem na priv.

Informuję jednocześnie, że kilka płyt będe miał ze sobą w sobotę na Forcie Sadyba i w kolejności zgłoszeń (umówiony jestem już z AA7) przekażę je, w zamian za płytki czyste.

woyta: Bitwa Wyrska rozegrała się na terenie Wyr i Gostyni z tym że jej kulminacyjny punkt czyli zwycięski kontratak Polaków ( II bat 73 pp) rozegrał się właśnie we Wyrach. Jako, że WYry są miejscowością administracyjnie nadrzędną i wtedy też były stąd nazwa bitwy w literaturze historycznej jest właśnie Bitwa Wyrska.

Jeager: Jak zeskanujemy ponad 600 aszych" fotek to będą a reszta ze względu na własność innych ludzi nie związanych z PF nie może być z jasnych powodów zamieszczana na naszej stronie. Nie mam zamiaru się potem tłumaczyć z naruszenia jakiś tam praw autorskich czy czegoś w tym rodzaju ;)

Pozdrawiam
d007

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie