woyta Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 I jeszcze taka mała dygresja w temacie koniarzy". Każdy kojarzy Wrzesień'39 z końmi po polskiej stronie, z atakiem na czołgi itp. A ja pogadałem sobie ze źródłem w Gostyni (tam gdzie była bitwa wyrska - powinno być gostyńska, bo większość zdarzeń miała miejsce na terenie Gostyni - wpływ patriotyzmu lokalnego) i wnioski są takie : Niemcy byli spieszeni, ale część (zwiad?) jechała na koniach, armaty były ciągnięte w większości także przez konie. Poruszali się w trzech równoległych kolumnach z kierunku od Zawiści ul. Rybnicką (jedna drogą, i po jednej z obu stron). Wieczorem (po południu) po nieudanych atakach wracali w popłochu i rozproszeni, ranni. W nocy z powrotem po cichu szli w kierunku polskich pozycji.Stąd propozycja : w przyszłym roku bitwę rozpoczną niemieccy koniarze - Aby skończyć temat udziału ułanów polskich w tegorocznej imprezie ( hlubny lub nie *)*)niewłaściwe skreślićpzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 17 Czerwiec 2005 Share Napisano 17 Czerwiec 2005 Mam gotowe płyty ze zdjęciami (moimi własnymi plus dwóch kolegów) z Bitwy Wyrskiej - zainteresowanych, a zwłaszcza tych, którzy w Wyrach dali mi już pieniądze za przesyłkę, a nie podali adresów, proszę o kontakt - najlepiej mailem na priv.Informuję jednocześnie, że kilka płyt będe miał ze sobą w sobotę na Forcie Sadyba i w kolejności zgłoszeń (umówiony jestem już z AA7) przekażę je, w zamian za płytki czyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 21 Czerwiec 2005 Share Napisano 21 Czerwiec 2005 Chłopaki z Pro Fortalicium, kiedy na waszej stronie w końcu pojawi się wasza galeria z bitwy wyrskiej?- napisane jest ze na dniach :)pozdrawiamJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 24 Czerwiec 2005 Share Napisano 24 Czerwiec 2005 woyta: Bitwa Wyrska rozegrała się na terenie Wyr i Gostyni z tym że jej kulminacyjny punkt czyli zwycięski kontratak Polaków ( II bat 73 pp) rozegrał się właśnie we Wyrach. Jako, że WYry są miejscowością administracyjnie nadrzędną i wtedy też były stąd nazwa bitwy w literaturze historycznej jest właśnie Bitwa Wyrska.Jeager: Jak zeskanujemy ponad 600 aszych" fotek to będą a reszta ze względu na własność innych ludzi nie związanych z PF nie może być z jasnych powodów zamieszczana na naszej stronie. Nie mam zamiaru się potem tłumaczyć z naruszenia jakiś tam praw autorskich czy czegoś w tym rodzaju ;)Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 24 Czerwiec 2005 Share Napisano 24 Czerwiec 2005 d007: ależ oczywiście, że chodziło mi wyłącznie o te zapowiadane na Waszej stronie :)! Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 25 Czerwiec 2005 Share Napisano 25 Czerwiec 2005 d007: a musisz wrzucać od razu wszystkie 600 zdjęć? 40 nie wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 11 Lipiec 2005 Share Napisano 11 Lipiec 2005 Postaram się to zrobić jaknajszybciej ale naprawde z naszych zdjęć jeszcze nic do mnie nie dotarło. Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major77 Napisano 13 Lipiec 2005 Share Napisano 13 Lipiec 2005 link do filmiku http://welnowiec.net/~major/Filmiki/strzal.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.