mietek Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 DTH - gdzie w Anglii? Da się go zobaczyć, czy prywatny?
DTH Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 Mietek:nie pomne, ale w jakiejs publikacji byla ladna fotka KM wz 33 ( lub wz. 36 bo tak naprawde to nie pamietam, ktory z nich), rozne ujecia, sygnatury itp. Nie wiem, czy w necie tez jest,po prawdzie nie szukalem.Ale sprobuje odszukac te pozycje, w ktorej to widzialem i zrobei skan oraz podam tytul.
DTH Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 Zapomnialem dodac: na pewno muzealny, nie prywatny.
DTH Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 TAk na szybko pogooglowalem i...to jest to (jednak wz.36), choc tylko takie ujecie.http://www.quarry.nildram.co.uk/wz36.jpg
j35 Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 Odnosnie perełki"-100% łacznik gąsienicy TigerII.Szer.55cm ,waga ok.17kg .Ostatnio koleś chciał mi takie cudo sprzedać na giełdzie za 500zł. Mimo to, że jest to faktycznie perełka,to cena trochę za wysoka .Co o tym sądzicie ?Pzdr .Jarek
mietek Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 DTH - dzięki i sprawdź, będę w UK, więc może i fotki bym porobił.
jacenty2004 Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 DTH- mała rzecz a cieszy:),a jak go będziesz składał to wrzuciłbyś od czasu do czasu jakąś fotkę to i my będziemy mieli radochę
DTH Napisano 1 Grudzień 2004 Napisano 1 Grudzień 2004 mietek: znalazlem artykul Leszka Erenfeichta na temat polskich KM-ow lotniczych. Na samym dole jest fotka wz 36, ktora podalem juz wyzej.Przy okazji, artykul ten odpowiada poniekad na pytanie Boruty, ile tego bylo.http://www.quarry.nildram.co.uk/Polish%20Guns.htmWynika, ze sprzet jest we wzorcowni Ministerstwa Obrony, (Pattern Room Ministry od Defens), ktore wedlug tego inforamcji z ich strony ( http://www.mod.uk/dpa/news/pn2002/jan02/pattern.htm )z kolei zostalo przeniesione do Royal Armouries Museum w Leeds.Nie mam czasu w tej chwili szukac dalej, choc widze, ze jest strona tego muzeum w Leeds i jakos na szybko nie moge znalezc tego kaemu.Gdybys byl dluzej w UK i mial taka okazje, to ja tez mam prosbe.Fascynuje mnie jedna sprawa.Pod tym linkiem: http://www.rememuseum.org.uk/arms/machguns/armmg1.htmpod pozycja nr 138 jest polska 28-ka, a z podpisu wynika, ze byla wyprodukowana przez Niemcow w czasie okupacji w 1940 r.Muzeum na maila z pytaniem nie odpowiedzialo.Ciekaw jestem, czy ten egzemplarz posiada jakies (a jesli tak, to jakie) sygnatury, ktore dawalyby podstawe do takiego stwierdzenia, ze Niemcy skladali, czy produkowali polskie 28-ki.jacenty2004: wstawie fotki, tylko z tym skladaniem bedzie gorzej, jak go zobaczysz, on jest z maszyny,ktora zestrzelona, sie rozbila. Zreszta kolejny ruch to wyciaganie szczatkow, jesli uda sie je odnalezc:)
mietek Napisano 2 Grudzień 2004 Napisano 2 Grudzień 2004 Szkoda, myślałem iż w Londynie...Swoją drogą co do tej stronki to mam uwagi, belgijski BAR jest podany jako 7,92, tymczasem były one na belgijską amunicje mauzerowską 7,65 mm?
jacenty2004 Napisano 2 Grudzień 2004 Napisano 2 Grudzień 2004 DTH zobaczymy ocenimy ,ale żeby nawet był zawiązany w supełek i zardzewiały w drobiazgi to i tak będzie lepszy niż 1000 nowiutkich szwabskich emgolców
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Zgodnie z obietnica.Tak to wyglada po wstepnej kapieli.Poniewaz lewa strona komory jest prawie cala czarna (w oksydzie)glowkuje, jak to dalej potraktowac.Skonczy sie pewnie na dlugich godzinach ze szczotka w rece, bo to najmniej inwazyjna metoda.Nie mam natomiast dylematu, czy prostowac lufe i chlodnice.Klimatyczny Wrzesniowy artefakt, niech zostanie, jak jest.Wszystko wygiete od uderzenia o ziemie, bebechy, nity pewnie rozprysnely sie w promieniu kilkudziesieciu metrow.Trzeba bedzie szukac, a nuz cos jeszcze wpadnie.Sa jeszcze numery na lufie i cyfry wybite w przedniej czesci komory, ale jeszcze zasklepione pod rdza.
Łukasz Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Witam! DTH, czy mógłbyś zrobić zdjęcie syganturki w zbliżeniu? Pozdrawiam, ŁukaszP.s. Fajny fant :)
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Łukasz: ta sygnatura z komory jest wyzej juz wrzucona, a numerki, dopiero jak go oczyszcze do konca, poki co, nie zlapie tego swoim aparatem.
Grendel Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Gratuluje!Fant rewelacja.Ale powiem Ci, ze za moich czasow byla w Poznaniu lufa do niego w stanie magazynowym.Co sie z nia dzieje teraz, po dwudziestu paru latach - nie wiem.PozdrowieniaGrendel
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Krzysztofie, dziekuje i pozdrawiam, ale lufa wedle moich ogledzin, to standard od 30-ki.
jacenty2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 DOBRY JEST !!!... a co najważniejsze nie podlega ustawie o broni :)
Łukasz Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 DTH: Nie zauważyłem :) Jeszcze raz wyrażam swój zachwyt żelastwem! Super! Pozdrawiam, Łukasz
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Stan,jak stan, nic nie poradze, ale dla mnie, jak juz wspomnialem klimatyczny, bo tak wygladal od chwili upadku maszyny (prawdopodobnie P-11c, albo Karaś). Na razie, wedlug mojej wiedzy, jedyny znany egzemplarz.Ten z Anglii to wz 36, rozniacy sie jednak dosc znacznie.Jacenty: teoretycznie lufa jest nadal lufa, wygieta w chinskie S", ale dziur nie ma, wiec nie wiem, jak z ta ustawa, bo zawsze moga mi przyklepac zamysl strzelania zza wegła;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.