mietek Napisano 30 Listopad 2004 Share Napisano 30 Listopad 2004 DTH - gdzie w Anglii? Da się go zobaczyć, czy prywatny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 30 Listopad 2004 Share Napisano 30 Listopad 2004 Mietek:nie pomne, ale w jakiejs publikacji byla ladna fotka KM wz 33 ( lub wz. 36 bo tak naprawde to nie pamietam, ktory z nich), rozne ujecia, sygnatury itp. Nie wiem, czy w necie tez jest,po prawdzie nie szukalem.Ale sprobuje odszukac te pozycje, w ktorej to widzialem i zrobei skan oraz podam tytul. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 30 Listopad 2004 Share Napisano 30 Listopad 2004 Zapomnialem dodac: na pewno muzealny, nie prywatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 30 Listopad 2004 Share Napisano 30 Listopad 2004 TAk na szybko pogooglowalem i...to jest to (jednak wz.36), choc tylko takie ujecie.http://www.quarry.nildram.co.uk/wz36.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j35 Napisano 30 Listopad 2004 Share Napisano 30 Listopad 2004 Odnosnie perełki"-100% łacznik gąsienicy TigerII.Szer.55cm ,waga ok.17kg .Ostatnio koleś chciał mi takie cudo sprzedać na giełdzie za 500zł. Mimo to, że jest to faktycznie perełka,to cena trochę za wysoka .Co o tym sądzicie ?Pzdr .Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Listopad 2004 Share Napisano 30 Listopad 2004 DTH - dzięki i sprawdź, będę w UK, więc może i fotki bym porobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 30 Listopad 2004 Share Napisano 30 Listopad 2004 DTH- mała rzecz a cieszy:),a jak go będziesz składał to wrzuciłbyś od czasu do czasu jakąś fotkę to i my będziemy mieli radochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 1 Grudzień 2004 Share Napisano 1 Grudzień 2004 Fajny. Ile tego wyprodukowali?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 1 Grudzień 2004 Share Napisano 1 Grudzień 2004 mietek: znalazlem artykul Leszka Erenfeichta na temat polskich KM-ow lotniczych. Na samym dole jest fotka wz 36, ktora podalem juz wyzej.Przy okazji, artykul ten odpowiada poniekad na pytanie Boruty, ile tego bylo.http://www.quarry.nildram.co.uk/Polish%20Guns.htmWynika, ze sprzet jest we wzorcowni Ministerstwa Obrony, (Pattern Room Ministry od Defens), ktore wedlug tego inforamcji z ich strony ( http://www.mod.uk/dpa/news/pn2002/jan02/pattern.htm )z kolei zostalo przeniesione do Royal Armouries Museum w Leeds.Nie mam czasu w tej chwili szukac dalej, choc widze, ze jest strona tego muzeum w Leeds i jakos na szybko nie moge znalezc tego kaemu.Gdybys byl dluzej w UK i mial taka okazje, to ja tez mam prosbe.Fascynuje mnie jedna sprawa.Pod tym linkiem: http://www.rememuseum.org.uk/arms/machguns/armmg1.htmpod pozycja nr 138 jest polska 28-ka, a z podpisu wynika, ze byla wyprodukowana przez Niemcow w czasie okupacji w 1940 r.Muzeum na maila z pytaniem nie odpowiedzialo.Ciekaw jestem, czy ten egzemplarz posiada jakies (a jesli tak, to jakie) sygnatury, ktore dawalyby podstawe do takiego stwierdzenia, ze Niemcy skladali, czy produkowali polskie 28-ki.jacenty2004: wstawie fotki, tylko z tym skladaniem bedzie gorzej, jak go zobaczysz, on jest z maszyny,ktora zestrzelona, sie rozbila. Zreszta kolejny ruch to wyciaganie szczatkow, jesli uda sie je odnalezc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 2 Grudzień 2004 Share Napisano 2 Grudzień 2004 Szkoda, myślałem iż w Londynie...Swoją drogą co do tej stronki to mam uwagi, belgijski BAR jest podany jako 7,92, tymczasem były one na belgijską amunicje mauzerowską 7,65 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 2 Grudzień 2004 Share Napisano 2 Grudzień 2004 DTH zobaczymy ocenimy ,ale żeby nawet był zawiązany w supełek i zardzewiały w drobiazgi to i tak będzie lepszy niż 1000 nowiutkich szwabskich emgolców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Zgodnie z obietnica.Tak to wyglada po wstepnej kapieli.Poniewaz lewa strona komory jest prawie cala czarna (w oksydzie)glowkuje, jak to dalej potraktowac.Skonczy sie pewnie na dlugich godzinach ze szczotka w rece, bo to najmniej inwazyjna metoda.Nie mam natomiast dylematu, czy prostowac lufe i chlodnice.Klimatyczny Wrzesniowy artefakt, niech zostanie, jak jest.Wszystko wygiete od uderzenia o ziemie, bebechy, nity pewnie rozprysnely sie w promieniu kilkudziesieciu metrow.Trzeba bedzie szukac, a nuz cos jeszcze wpadnie.Sa jeszcze numery na lufie i cyfry wybite w przedniej czesci komory, ale jeszcze zasklepione pod rdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Witam! DTH, czy mógłbyś zrobić zdjęcie syganturki w zbliżeniu? Pozdrawiam, ŁukaszP.s. Fajny fant :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Łukasz: ta sygnatura z komory jest wyzej juz wrzucona, a numerki, dopiero jak go oczyszcze do konca, poki co, nie zlapie tego swoim aparatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grendel Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Gratuluje!Fant rewelacja.Ale powiem Ci, ze za moich czasow byla w Poznaniu lufa do niego w stanie magazynowym.Co sie z nia dzieje teraz, po dwudziestu paru latach - nie wiem.PozdrowieniaGrendel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Krzysztofie, dziekuje i pozdrawiam, ale lufa wedle moich ogledzin, to standard od 30-ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 DOBRY JEST !!!... a co najważniejsze nie podlega ustawie o broni :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 DTH: Nie zauważyłem :) Jeszcze raz wyrażam swój zachwyt żelastwem! Super! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DTH Napisano 3 Grudzień 2004 Share Napisano 3 Grudzień 2004 Stan,jak stan, nic nie poradze, ale dla mnie, jak juz wspomnialem klimatyczny, bo tak wygladal od chwili upadku maszyny (prawdopodobnie P-11c, albo Karaś). Na razie, wedlug mojej wiedzy, jedyny znany egzemplarz.Ten z Anglii to wz 36, rozniacy sie jednak dosc znacznie.Jacenty: teoretycznie lufa jest nadal lufa, wygieta w chinskie S", ale dziur nie ma, wiec nie wiem, jak z ta ustawa, bo zawsze moga mi przyklepac zamysl strzelania zza wegła;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.