Skocz do zawartości

Umocnienia nad Pilicą - 1944/45 r.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Macie może jakieś szczegółowe informacje dotyczące niemieckich umocnień nad Pilicą (1944/45r.). Chodzi mi szczególnie o umiejscowienie schronów (zwłaszcza Ringstandów) w okolicach Sujejów-Przygłów. Może macie też info o ciekawych wyprawach i fantach z linii obronnej nad Pilicą?

pzdr

bjar_1

tez bym sie chetnie dowiedzial cokolwiek o tobrukach na linni pilicy. poza tym grzebalem troche w okolicach inowlodza, wyszla luska manlichera z 1914 oraz kilka drugowojennych mauserkow.mialem nieco malo czasu by spenetrowac wiekszy teren ale piekne linie okopow inspiruja...jezeli interesuja cie bunkry w inowlodzu, to wrzucilem troche fotek na glowne...

bedac pod wplywem postu Macieja pojechalem tam czym predzej i zrobilem kilka fotek. Wielokrotnie przejezdzalem przez Inowlodz i nie mialem pojecia, ze takie obiekty mozna spotkac w tej okolicy...chyba pokusze sie o znalezienie kolejnych, o ktorych wspomnial...
pozd
tosh

• 3 weeks later...
witam all ja chodzilem duzo nad pilicą:)kurcze jak chcecie pochodzic po tobrukach i innych niezydentyfikowanych schroniszczach to trzeba dojechac do tomaszowa dojsc do drogi na inowłodz po drodze nad rzeka w tomaszowie pierwszy schron z 200 m dalej po prawej stronie beda nastepne kolo ruin domów z prlu kolo oczyszczalni scieków :)tobruk+ jeden dziwny schron ,pozniej dalej idac na inowłodz droga trzeba zejsc w strone pilicy i na brzegu bedą szły okpoy na tej lini traficie na pare tobrukó i schronów amunicyjnych:)a inne tajemnice pozostawiam dla siebie:P wyszlo mi sporo fantów z tego rejionu łusek to nie zbieralem tyle bylo tego szmelcu:)bjar podesle ci namiar na fajne miejsce:)jedno zrzutowisko namierzylem i z chaty wyciagnolem dwie torby na ciuchy niemieckie czesci od maski op gaz , wklad do chlma,guziczki polskie i niemieckie:) a i skrzynke do mg w malowaniu zimowym a moj kumpel pudelko po rposzku do zebow 9 pp leg.:) a podobno pod przesłami mostu w spale kupe rupci lezy ino wysoki poziom wody caly czas:)milego poszukiwania:)
p.s w spale tez jest schron kolo starej bocznicy:)szukajcie:)

Pozostane wdzieczny za wszelkie info i kontakt do polskiego kolekcjonera, ktory ma wieze to tego fanktu. A moze ktos ma pomysl gdzie taki obiket ezpiecznie zrekonstruowac" ? Zabysmy nie musieli na Pomorzu szalowac...

Według literatury (autora nie podam, bo nie wiem) wzdłuż Pilicy, zachodnią stroną biegły 2 linie okopów w 44/45. Fotografie z prac mozna obejzec w skansenie w Tomaszowie i dowiedziec sie wielu cennych info. Kopały je pobliskie esztki ludności" zdatnej do machania łopatą. Czytałem też o schronach/ bunkrach budowanych przez Niemców wzdłuż przegu, niestety nie cieszy mnie chodzenie po takich budowlach, dlatego tez nie mam zbyt wielu info. Widzialem wiele bunkrow / schronow lecz nie wiem czy nie sa to konstrukcje powojenne. Co do Inowłodza, to kopałem tylko po stronie carskiej, sporo ammo, pięknie zachowane linie okopów. II wojnę mi się jeszcze nie trafiło wzdłuż brzegu, narazie tylko w rzece szukalem. Slyszalem od znajomych o miejscach, gdzie wyciagali na brzegu ammo garściami. Na pewno jest wiele takich miejsc, trzeba tylko dokladnie szukac. :)

Werte - skąd jesteś?

Pozdr. klOki

Pzdr.

Hmmmmmm ,

A propo coś wiecie na temat umocnien Rzeczyca - Nowe Miasto i w okolicy , zbieram sie pomału moze jest prawie po sezonie ale mam zamiar zrobic rekonesans i poszukac przynajmniej jakis okopów ,

pozdrówka
Krynio2@op.pl

raczej ten przy bocznicy to z konwewkowego zespolu a co do schronów to jeszcze na rozjezdzie konewka glinnik królowa wola jest niedokonczona pozostalosc po jednym a jak uderzycie na glinnmik i las sie skonczy to po prawej stronie na brzegu lasu jes ladny schron bojowy wysadzony a dalej na zwirowni jest caly byl tez wysadzony ale nie popekal jest caly odsypany:)a wiec ladnie wyglada niedaleko od niego przy smieciach lezala stalowa luska 88 ::)hehe tak to jest jak chcesz sikac a tu łuski leża:))
pozdr!

• 6 years later...
Schron nr 3, z przywołanej mapki, stoi i ma sie dobrze. Nawiasem mówiąc jest to robocza wersja lokalizacji schronów Linii Pilicy sprzed 1,5 roku. Aktualna jest w wydawnictwie Labiryntu Tomaszowskie Bunkry". Na mapki jest tam naniesionych koło 90 istniejących obiektów Linii Pilicy (od Luboczy do Sulejowa) i jeszcze parę innych, łącznie z ich pozycjami GPS.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie