bolas Napisano 8 Listopad 2004 Share Napisano 8 Listopad 2004 i nowy nabytek - płaszczyk ludowy 1943-46 max ... wersja podoficerska czy moze dla mlodszych ofcerow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 8 Listopad 2004 Share Napisano 8 Listopad 2004 kilka detali ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 8 Listopad 2004 Autor Share Napisano 8 Listopad 2004 Witam! Na początek wyrażę swój, że tak powiem zachwyt nowym fantem Bolasa. :) Bardzo ładny płaszczyk, szkoda, że nie mój. :) Jakoś sygnowany? Bolek, jak możesz daj lepsze fotki. Pokaż całość, przód, tył itd. Będę wdzięczny. Mam taką prośbę. Po wojnie do roku ok. 55, o ile się nie mylę wyszło kilka wzorów rogatywki polowej. Czy ktoś mógłby wymienić poszczególne typy i różniące je elementy? I jeszcze prosiłbym o fotki radzieckich ładownic na amunicję mosinowską. Z góry za wszystko dziękuję! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 28 Listopad 2004 Autor Share Napisano 28 Listopad 2004 Witam! Oto nasz (mój i mojego brata) nabytek. Oryginalny, drugowojenny, słynny plecak Armii Czerwonej (wprowadzony 1941 roku). Później od 1943 również w szeregach dywizji im. T. Kościuszki. Egzemplarz ze zdjęcia zachował się w dobrym stanie praktycznie w centrum Białegostoku. Został znaleziony przy płaszczach: rzadzieckim i niemieckim. Niestety lampa błyskowa zataiła" oryginalną barwę. Normalnie jest w odcieniu ciemnej oliwki. Dodam jeszcze, że choć uszyto ich miliony, ze względu na słabą jakość wykonania zdobycie mieszoka w dniu dzisiejszym jest bardzo trudne. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Powojenne można dostać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 29 Listopad 2004 Autor Share Napisano 29 Listopad 2004 Witam! No fakt można. Powojennych jest cała masa średnio po 20zł. Jednak wzór powojenny znaczeni różni się od tego z czasów wojny. Mieszoki po 1945 wyposażnone są w dodatkową kieszeń na zewnątrz, oraz paski mocujące troki koca. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 7 Grudzień 2004 Share Napisano 7 Grudzień 2004 A cos takiego dzieje sie podczas strzelania slepa amunicja z karabinu SWT w nocy! TO NIE JEST FOTOMONTAZ :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 7 Grudzień 2004 Share Napisano 7 Grudzień 2004 a tutaj jest zdjecie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 7 Grudzień 2004 Share Napisano 7 Grudzień 2004 Wy tam w stanach macie dobrze. U nas za wykop ganiają.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 7 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2004 Witam! Efekt ciekawy... Aż się nie chce wierzyć. Wam tam w U.S.A. nie za dobrze?! Ceny militariów macie, fakt kosmiczne, ale ta cała masa strzelnic; możliwość postrzelania z różnego ustrojstwa. U nas w Polsce niestety marzenie. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 7 Grudzień 2004 Share Napisano 7 Grudzień 2004 Wcale tak kolorowo nie jest w USA jak sie wam moze wydawac. Duzo zalezy od tego gdzie sie mieszka. Ja chcac sobie postrzelac z karabinu np: SWT-40 to musze dobry kawalek za miasto pojechac na strzelnice bo w okolicy na zadnej nie pozowola mi strzelac z tego! Ogolnie im dalej od cywilizacji tym wiecej wolnosci :-)A ceny militari w Polsce powoli robia sie swiatowe, wiec kto wie moze juz niedlugo bedzie sie oplacalo sprowadzac je z USA do Polski...bo bedzie taniej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 18 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2004 Witam! Dziś dostałem płaszcz LWP z 1956 roku. Kolega znalazł go na strychu na wsi. Podobno to po jego dziadku saperze. Jutro dodam zdjęcia. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 19 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2004 Witam! Oto obiecane zdjęcia płaszcza. Wydaje mi się, że jest przerobiony, z tyłu posiada zszycia zwężające go (niestety nie za pięknie wykonane ;) ) i jest chyba skrócony. Lampa błyskowa zamaskowała" oryginalny kolor, płaszcz jest zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 19 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2004 I sygnaturka na lewej kieszeni. Może to żaden rarytas, ale jak na początek cieszy moje oko! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 20 Grudzień 2004 Share Napisano 20 Grudzień 2004 Ciekawe kiedy zmienili krój, czy przed 1968 rokiem?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 20 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2004 Witam! A tego niestety nie wiem. Liczyłem na to, że będzie to troszkę inny płaszcz kiedy kolega podał mi datę na stemplu. Szczerze mówiąć zdziwiłem się widząc ten typ z rokiem 1956. To podobno wz.48. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 21 Grudzień 2004 Share Napisano 21 Grudzień 2004 Przepraszam, źle doczytałem tu jest 1956 rok. W Polsce brakuje pasjonatów tego typu rzeczy. Sądzę, że więcej by zebrał informacji o bundeswerze.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 Witam! Dziś przyszła do mnie listem poleconym kupiona kilka dni temu poprzez allegro.pl furażerka z lat 50tych. Wykonana z gabardyny, nigdy nie używana, kilka dziurek po molach. Moją ciekawość wzbudza w niej wykończenie miejsca, gdzie przypina się orzełka. W furażerkach, które widziałem materiał lewej strony zachodził na prawą tworząc z prawej strony jakby trójkącik. U mnie jest odwrtonie. Część prawa zachodzi na lewą. Może to jakiś późniejszy wzór? Proszę o pomoc! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 Oglądałem kiedyś furażerki prawdopodobnie SP (Służba Polsce) i były też na różne strony, ale tu chyba chodziło o damskie-męskie.PozdrawiamCzy ta twoja jest sygnowana jakoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 Tak, jest sygnowana na wewnętrznej stronie potnika. Sygnatura na fotce. Proszę o pomoc! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 Optuję za tym, że 57 to rozmiar, możesz nawet spróbować zmierzyć obwód.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 W sumie abska" wersja, damskie ciuszki zapinają się na lewą stroną np. jeansy :). Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 Czy to ładownica do mosina? mam takich 2 rodzaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 Witam! Moim zdaniem nie. Z tego co wiem, widziałem był jeden typ ładownicy różniący się między sobą jedynie materiałem wykonania lub drobnymi szczegółami, np. inne paski zapinające w radzieckich, a także użycie brezentu przez ZSRR do produkcji. Mówię tu o ładownicach 2 komorowych, w każdej 3 łudki po 5szt. naboi. Chyba tylko takie były. A możesz dać inne fotki tej orebki"? Czy jest jakoś sygnowana? Z tego co widzę jest płaska i włożona tam amunicja na pewno byłaby w wielkim nieładzie. To zapewne utrudniłoby żołnierzowi życie. Zapięcie też jest chyba zbyt skomplikowane" jak na warunki polowe. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 OK. Dziś już się nie wyrobię, może dopiero po świętach. W jednej z nich jest data 1944r (r- rosyjskie g). Jak się powyrabiam, pozamieszczam. Rzeczywiście jest ona płaska i nie ma przegródek. Mam skórzane ładownice do mośka, ale raczej powojenne. Właśnie! Ma ktoś fotki ładownic do mosina z okresu II ww? I kiedy wprowadzono skórzane?pozdr. wonsY WESOŁYCH ŚWIĄT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.