Skocz do zawartości

Piechota LWP do 1946roku.

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam! Na początek wyrażę swój, że tak powiem zachwyt nowym fantem Bolasa. :) Bardzo ładny płaszczyk, szkoda, że nie mój. :) Jakoś sygnowany? Bolek, jak możesz daj lepsze fotki. Pokaż całość, przód, tył itd. Będę wdzięczny. Mam taką prośbę. Po wojnie do roku ok. 55, o ile się nie mylę wyszło kilka wzorów rogatywki polowej. Czy ktoś mógłby wymienić poszczególne typy i różniące je elementy? I jeszcze prosiłbym o fotki radzieckich ładownic na amunicję mosinowską. Z góry za wszystko dziękuję! Pozdrawiam, Łukasz

• 3 weeks later...

Witam! Oto nasz (mój i mojego brata) nabytek. Oryginalny, drugowojenny, słynny plecak Armii Czerwonej (wprowadzony 1941 roku). Później od 1943 również w szeregach dywizji im. T. Kościuszki. Egzemplarz ze zdjęcia zachował się w dobrym stanie praktycznie w centrum Białegostoku. Został znaleziony przy płaszczach: rzadzieckim i niemieckim. Niestety lampa błyskowa zataiła" oryginalną barwę. Normalnie jest w odcieniu ciemnej oliwki. Dodam jeszcze, że choć uszyto ich miliony, ze względu na słabą jakość wykonania zdobycie mieszoka w dniu dzisiejszym jest bardzo trudne. Pozdrawiam, Łukasz

Witam! No fakt można. Powojennych jest cała masa średnio po 20zł. Jednak wzór powojenny znaczeni różni się od tego z czasów wojny. Mieszoki po 1945 wyposażnone są w dodatkową kieszeń na zewnątrz, oraz paski mocujące troki koca. Pozdrawiam, Łukasz

Witam! Efekt ciekawy... Aż się nie chce wierzyć. Wam tam w U.S.A. nie za dobrze?! Ceny militariów macie, fakt kosmiczne, ale ta cała masa strzelnic; możliwość postrzelania z różnego ustrojstwa. U nas w Polsce niestety marzenie. Pozdrawiam, Łukasz

Wcale tak kolorowo nie jest w USA jak sie wam moze wydawac. Duzo zalezy od tego gdzie sie mieszka. Ja chcac sobie postrzelac z karabinu np: SWT-40 to musze dobry kawalek za miasto pojechac na strzelnice bo w okolicy na zadnej nie pozowola mi strzelac z tego! Ogolnie im dalej od cywilizacji tym wiecej wolnosci :-)

A ceny militari w Polsce powoli robia sie swiatowe, wiec kto wie moze juz niedlugo bedzie sie oplacalo sprowadzac je z USA do Polski...bo bedzie taniej :-)

• 2 weeks later...

Witam! Oto obiecane zdjęcia płaszcza. Wydaje mi się, że jest przerobiony, z tyłu posiada zszycia zwężające go (niestety nie za pięknie wykonane ;) ) i jest chyba skrócony. Lampa błyskowa zamaskowała" oryginalny kolor, płaszcz jest zielony.

Witam! Dziś przyszła do mnie listem poleconym kupiona kilka dni temu poprzez allegro.pl furażerka z lat 50tych. Wykonana z gabardyny, nigdy nie używana, kilka dziurek po molach. Moją ciekawość wzbudza w niej wykończenie miejsca, gdzie przypina się orzełka. W furażerkach, które widziałem materiał lewej strony zachodził na prawą tworząc z prawej strony jakby trójkącik. U mnie jest odwrtonie. Część prawa zachodzi na lewą. Może to jakiś późniejszy wzór? Proszę o pomoc! Pozdrawiam, Łukasz

Witam! Moim zdaniem nie. Z tego co wiem, widziałem był jeden typ ładownicy różniący się między sobą jedynie materiałem wykonania lub drobnymi szczegółami, np. inne paski zapinające w radzieckich, a także użycie brezentu przez ZSRR do produkcji. Mówię tu o ładownicach 2 komorowych, w każdej 3 łudki po 5szt. naboi. Chyba tylko takie były. A możesz dać inne fotki tej orebki"? Czy jest jakoś sygnowana? Z tego co widzę jest płaska i włożona tam amunicja na pewno byłaby w wielkim nieładzie. To zapewne utrudniłoby żołnierzowi życie. Zapięcie też jest chyba zbyt skomplikowane" jak na warunki polowe. Pozdrawiam, Łukasz

OK. Dziś już się nie wyrobię, może dopiero po świętach. W jednej z nich jest data 1944r (r- rosyjskie g). Jak się powyrabiam, pozamieszczam.
Rzeczywiście jest ona płaska i nie ma przegródek. Mam skórzane ładownice do mośka, ale raczej powojenne. Właśnie! Ma ktoś fotki ładownic do mosina z okresu II ww? I kiedy wprowadzono skórzane?
pozdr. wonsY
WESOŁYCH ŚWIĄT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie