Łukasz Napisano 21 Październik 2004 Autor Share Napisano 21 Październik 2004 Witam! A ten samolot to chyba nie LWP; hehe! Chciałbym zapytać o pasy. Na fotce u Bolasa jest pas parciano-skórzany, a na zdjęciach i w opracowaniach żołnierze LWP mają pasy skórzane (klamra taka jak u Bolka). Więc jak to było? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 21 Październik 2004 Share Napisano 21 Październik 2004 MOim zdaniem pas który mam i który widać na fotce to polska produkcja z przełomu lat 40/50-tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 21 Październik 2004 Share Napisano 21 Październik 2004 Intersuje mnie jeszcze kwestia hełmów rosyjskich - czy ktos ma dobre zdjęcia wspolczesne tego hełmu w oryginalnej farbie z oryginalnie namalowanym orzełkiem i z oryginalnym wyposazneiem wewnetrznym ? Jaki kolor ? Standardowy ruski czy jakis inny odcień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Październik 2004 Share Napisano 22 Październik 2004 Podobno mieli pasy parciano-skórzane.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 25 Październik 2004 Share Napisano 25 Październik 2004 Bolas - mógłbyś wrzucić fotkę tyłu tej starszej kurtki. Czy bardzo różni się od wz. 36?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Październik 2004 Autor Share Napisano 25 Październik 2004 Witam! Dziś wieczorem wrzucę fotki guzików wz.43, które dostałem od jednego z poszukiwaczy z sąsiedniego" forum poszukiwaczy. Tylko pan listonosz musi je odnieść na pocztę, bo jak byłem to jeszcze się z nimi nosił ;). Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Październik 2004 Autor Share Napisano 25 Październik 2004 Oto i one: ten jest większy; wykonany: awers- miedź, rewers- stal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Październik 2004 Autor Share Napisano 25 Październik 2004 i rewers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Październik 2004 Autor Share Napisano 25 Październik 2004 A oto mniejszy guzik. Wybaczcie, że nie podaję średnic, ale zostawiłem suwmiarkę w piwnicy (podrzucę je później). Ten natomiast w całości wykonano ze stali. Awers... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Październik 2004 Autor Share Napisano 25 Październik 2004 ...i rewers. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 28 Październik 2004 Share Napisano 28 Październik 2004 A te guziki to czasem nie były malowane na zielono ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 28 Październik 2004 Autor Share Napisano 28 Październik 2004 Witam! Posłusznie melduję, że te wykonane w całości ze stali miały awers pokryty zieloną farbą. Wszytskie guziki, zarówno miedziane jak i stalowe rewers miały czarny. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2004 Share Napisano 30 Październik 2004 podrzucam pare fotek z kolekcji znajomego ze stolicy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2004 Share Napisano 30 Październik 2004 i numer 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2004 Share Napisano 30 Październik 2004 i numer 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2004 Share Napisano 30 Październik 2004 kolejna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2004 Share Napisano 30 Październik 2004 i jeszcze jedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2004 Share Napisano 30 Październik 2004 koljena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2004 Share Napisano 30 Październik 2004 nastpena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 30 Październik 2004 Autor Share Napisano 30 Październik 2004 Witam! Sympatyczny żołnierzyk, troszkę ten RG42 psuje wygląd, ale ogólnie fajny. :) Z mojej strony mogę na razie jedynie pozazdrościć. Pozdrawiam, Łukasz P.s. Do Bolasa- DIRT RULES. :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 31 Październik 2004 Share Napisano 31 Październik 2004 Wszystko pieknie tylko te ladownice do SKSa bardzo psuja cala postac :-( Ladownice sa powojenne i takich w czasie wojny jeszcze nie bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 2 Listopad 2004 Share Napisano 2 Listopad 2004 ja sie na LWP nie znam wiec nie mi to osadzac :) ale ładnie widać płaszczyk ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 2 Listopad 2004 Autor Share Napisano 2 Listopad 2004 Witam! Zgadzam się, wspaniały płaszcz, elegacko widoczny. Jako dopełnienie przydałaby się tu rogatywka z orłem wz. 43 , kuricą. Moim zdaniem, wtedy wszystko nabierze kształtu i barwy". Oczywiście nie mam zastrzeżeń do czapki ze zdjęć. Ciekawe czy orzeł jest przy niej od wojny? Bolas, zrób wywiad :) ! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 3 Listopad 2004 Autor Share Napisano 3 Listopad 2004 Witam! A oto mój ostatni nabytek z okresu wczesnego LWP, Virtutti Militari Zasłużonym na Polu Chwały 1944 w brązie. Odzaczenie odkupiłem od człowieka, który wykopał je w przydomowym ogródku w okolicach Gorzowa Wlk. Awers: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 3 Listopad 2004 Autor Share Napisano 3 Listopad 2004 Rewers:Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.