Skocz do zawartości

Piechota LWP do 1946roku.

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

30.
Nie znam się zabardzo na umundurowaniu wrześniowym - z tego prostego powodu że na naszych terenach września poprostu nie było, ale z tego co mi opowiadał jeden z żołnierzy uwidocznionych na fotografii, że po sformowaniu było krucho z mundurami i dopiero postępując za frontem w jednym z wyzwolonych miast znaleźli magazyny z Polskim umundurowaniem wrześniowym i tam się wszyscy doposażyli, stąd na niektórych mundurach mogą być jakieś elementy wrześniowe - np orzełki zwróć uwagę,że niektóre mają koronę, rogatywki, itp.

Witam! Jestem w trakcie czytania książki Pomorze- reportaż z pola walki" Flisowskiego. Na jednej ze stron natknąłem się na takie oto zdjęcie. Czy żołnierz drugi od lewej nie jest przypadkiem ubrany niemiecką kurtkę polową? Jeśli tak, to może jakieś sugestie dlaczego? Pozdrawiam, Łukasz

Lukasz,

Jesli wierzyc w to co jest napisane w ksiazce Wojsko Polskie 1939-1945 Barwa i Bron" na stronie 342 jest wzmianka ze aby zaradzic brakom mundurowym wydawano przefarbowane mundury niemieckie lub szyto mundury ze zdobycznych materialow.
Nie jest wiec wykluczone ze zolnierz na twoim zdjecu ma taka przefarbowan kurtke!

Bolek z czego jest uszyta rogatywka na twoim zdjeciu? Wyglada jak by byla z jakiegos sukna???

Dezerter

Roznica jest taka:
- materiał: nie sukno ino jakieś coś czego nie potarfie nazwać (wyglaada jak sukno na zdjęciach ale to jest cienki i śliski materiał)
- mniejszy nieco daszek,
- inaczej srojony otok,
- innna klamerka
- cerata" jako potnik zamiast skóry,
- inny brezent wykorzystany jako uszytwniania ...

itp itd ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie