wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 27. ten sam żołnierz - różne mundury z prawej rosyjski z kołnierzemstójką". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Październik 2004 Share Napisano 15 Październik 2004 30.Nie znam się zabardzo na umundurowaniu wrześniowym - z tego prostego powodu że na naszych terenach września poprostu nie było, ale z tego co mi opowiadał jeden z żołnierzy uwidocznionych na fotografii, że po sformowaniu było krucho z mundurami i dopiero postępując za frontem w jednym z wyzwolonych miast znaleźli magazyny z Polskim umundurowaniem wrześniowym i tam się wszyscy doposażyli, stąd na niektórych mundurach mogą być jakieś elementy wrześniowe - np orzełki zwróć uwagę,że niektóre mają koronę, rogatywki, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 15 Październik 2004 Autor Share Napisano 15 Październik 2004 Zgadza się, z mundurami było krucho. O ile się orientuję I AWP była dość dobrze wyposażnona i umundurowana, ale już utworzona na ziemiach polskich II AWP miała bardzo duże problemy ze sprzętem i mundurami. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 18 Październik 2004 Autor Share Napisano 18 Październik 2004 Witam! Jestem w trakcie czytania książki Pomorze- reportaż z pola walki" Flisowskiego. Na jednej ze stron natknąłem się na takie oto zdjęcie. Czy żołnierz drugi od lewej nie jest przypadkiem ubrany niemiecką kurtkę polową? Jeśli tak, to może jakieś sugestie dlaczego? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 a mi w międzyczasie wapdły w łapy owijacze ludowe tylko nie wiem czy wojenne czy zaraz powojenne. co o nich sadzicie ? na 99% LWP tylko nie wiem który okres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 i drugie zdjęcie - sa identyczne z tymi jakie widać na zdjęciach archiwalnych z 43-45. Tyle ze moje są lekko zielonkawe a w ksiązkach pisze ze wojenne niby były lekko niebieskawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 A tu juz widać rogatywke - w mojej opinii raczejchyba jest to jednak wersja dla szeregowych bo nie jest jakoś zbyt super starannie uszyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 i wnętrze - jest niemal idealnietak samo zrobiona jak przsedwojenan wz.37 ino z gorszej jakości materiałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 i tu zestawik: kurtka drelichowa, rogatyweczka, pas gówny zaraz powojenny i długie owijacze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 19 Październik 2004 Autor Share Napisano 19 Październik 2004 Witam! A czy przypadkiem rogatywki LWP nie różniły się paroma szczegółami w kształcie od przedwojennych wz. 37? O ile pamiętam miały chyba skrócony daszek i były nieco obniżone. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 Lukasz,Jesli wierzyc w to co jest napisane w ksiazce Wojsko Polskie 1939-1945 Barwa i Bron" na stronie 342 jest wzmianka ze aby zaradzic brakom mundurowym wydawano przefarbowane mundury niemieckie lub szyto mundury ze zdobycznych materialow.Nie jest wiec wykluczone ze zolnierz na twoim zdjecu ma taka przefarbowan kurtke!Bolek z czego jest uszyta rogatywka na twoim zdjeciu? Wyglada jak by byla z jakiegos sukna???Dezerter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 Zdjecie magazynkow oraz ladownicy do SWT-40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 Ze zdobycznych niemieckich najchętniej uzywano mundury RAD ze wzgledu na ich kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 19 Październik 2004 Autor Share Napisano 19 Październik 2004 Witam! Dzięki Wam chłopaki za info na temat mundurów niemieckich w LWP! A jak było z tymi rogatywkami LWP, a wz. 37? Różniły się jakoś? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 Roznica jest taka: - materiał: nie sukno ino jakieś coś czego nie potarfie nazwać (wyglaada jak sukno na zdjęciach ale to jest cienki i śliski materiał)- mniejszy nieco daszek,- inaczej srojony otok,- innna klamerka- cerata" jako potnik zamiast skóry, - inny brezent wykorzystany jako uszytwniania ...itp itd ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comet.pl Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 To coś dla CK Dezertera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 Hehehe, nie tylko CK. Widzę comet.pl, że masz niewiele chyba wspólnego z naszą piękną armią. To jest dalej aktualne ( na szkoleniasz unitarnych -ale zawsze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comet.pl Napisano 20 Październik 2004 Share Napisano 20 Październik 2004 Coś tam miałem. Kiedyś zapytałem sanitariuszkę (kombatantkę: co sie działo z niemieckimi rannymi na polu walki? Ja ich nie dobijałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 20 Październik 2004 Share Napisano 20 Październik 2004 A to przepraszam :) My w szarej piechocie mieliśmy tego aż nadto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.