Skocz do zawartości

Piechota LWP do 1946roku.

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 years later...
Napisano
Szkoda, że temat się urwał. To go odświeżę po czterech latach przerwy :D

Mam mianowicie pytanie: czy orzełki na rogatywkach, tzw. kurice" były stosowane we wszystkich pododdziałach 1 AWP? (Najbardziej interesuje mnie 11 pp 4 DP 1 AWP, bo tym chciałbym się zająć).

Pozdrawiam
aikikai
  • 3 months later...
Napisano
Temat trochę już wiekowy, ale bardzo dobrze opracowany. Szacunek dla przedmówców.

Odnośnie tego ciekawi mnie jak to było z używaniem rosyjskiego ubioru zimowego, szyneli i waciaków. Czy macie jakieś zdjęcia?
Wiem że były to odosobnione przypadki, jednak w polskiej rekonstrukcji dość często spotykamy WP w waciakach.
  • 4 weeks later...
Napisano

Jedyne hełmy M1 jakie dotaly do Polski po zakonczeniu II wojny to hełmy bedace na wyposazeniu Zgrupowania Piechoty Polskiej we Francji, ktore wrocilo w calosci do kraju, wraz z bronia i sprzetem, bylo ich najpewniej kilka tysiecy, p. Kijak w swej ksiazce podaje ze byly te hełmy widziane pozniej wiedzy innymi w jednostkach WOP ma poludniu Polski, oraz w nieustalonych jednostkach saperow i artylerii.
Obok na fotce helm uzyskany we wczesnych latach 90 z jednostki wojskowej na południu Polski (dosc dlugo stacjonowala tam artyleria).

Napisano
A jak to wyglądało w czasie wojny? Spotkałem się z teorami, że w czasie wojny jakoś" w ramach lend-lease też się mogły pojawić na głowach Polaków. Czy traktować to jako bujdę? Zastanawiające jest to że mają namalowaną kuricę, czy po wojnie kontynuowano tą czynność?
Napisano
Nie spotkalem sie z informacjami aby te hełmy byly uzywane przez LWP w czasie dzialan wojennych, malowanie kuricy sprawy nie przesadza, zwlaszcza ze Zgrupowanie Piechoty Polskiej wrocilo do kraju juz w 45 roku i te helmy stosunkowo szybko zostaly zagospodarowane w LWP, jednak juz zakonczeniu wojny.
Napisano
Dziękuję koledze Agronauta za wyjaśnienie sprawy.

Ponawiam moje pytanie n/t. rosyjskiej odzieży zimowej wśród żołnierzy lWP podczas wojny. Czy dysponujecie jakimiś zdjęciami? jak się miała sprawa waciaków"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie