Gość Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Witam, Rozpoczynamy tworzenie listy zabytkowych statków w Polsce.Być może ktoś już taką listę stworzył - będę wdzięczny za kontakt.Jeżeli takiej listy nie ma - będę równie wdzięczny za wszelkie informacje o jednostkach pływających (zarówno morskich, jak i rzecznych lub portowych), które istnieją (albo które do niedawna istniały).Myślę, że tutaj nie trzeba tłumaczyć, co to jest zabytkowy statek, ale - dla formalności i krótko mówiąc - wszystko, co Panowie (i Panie?) uznacie za zabytek. Interesują mnie również fragmenty statków i okrętów lub ciekawsze wraki. Dla zainteresowanych: równoległy wątek założyłem na Forum Okrętów Wojennych: Na razie mamy tak z głowy":1-3. BŁYSKAWICA, DAR POMORZA, SOŁDEK - to są sprawy oczywiste. 4. BATORY - na Helu 5. FALA - w Kołobrzegu. 6. MAMUT - w Szczecinie, pogłębiarka z 1914 r. 7. DANEK - na zalewie k. Częstochowy, wycieczkowy, ex-holownik PSZCZÓŁKA 8. GRYFIA - w Szczecinie, prom portowy 9. NADBÓR - holownik rzeczny 10. KUNA - lodołamacz rzeczny. 11. KUMKA - I-szy metalowy jacht zbudowany w Polsce 12 KILIŃSKI - rzeczny bocznokołowiec, jeszcze parę lat temu niszczejący pod Toruniem w Złotorii (juz pocięty). 13. WAWEL - bocznokołowiec z Flotylli Wislanej (z 1920 r,) pocięty na złom w latach 1980tych. 14. FRANUŚ - holownik we Władysławowie i dopisane: 15. WYSPIAŃSKI na Zalewie Zegrzyńskim, 16. SAMARYTANKA - w Stoczni Gdynia, motorówka17. BRONISŁAW - w Jastarni jako hotel, dawny holownik.
Gość Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 I zapomniałem linka na FOW: [url]http://fow.idysk.com/viewtopic.php?p=16101#16101[/url]
@ndrew Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Podobno polski monitor leży gdzieś w wodzie za wshodnią granicą typ:Warszawa?-panie Marku prosze o pomoc.Widziałem swego czasu 'jakiś' statek po drugiej stronie Wisły k.stoczni Wisła ale to było dobre parę lat temu...
@ndrew Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Niestety fotki nie mam bo nie robiłem za mały byłem :) Jakiś kuter albo coś (przepraszam za stwierdzenie)w tym stylu.Pyt:A wiadomo coś bliższego na temat tego wraku polskiego monitora?
Gość Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 O wyspianskim wiecej na stroniehttp://private.psi.com.pl/pmw/rzeczne/wyspian/wyspian.htmCo ciekawe pelna nazwa jednostki to Statek uzbrojony "WYSPIAŃSKI "
Gość Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Znalazlem jeszcze ciekawy link z miare aktualnymi zdjeciami:http://www.anw.pl/index.php?go=dunajec
Gość Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Poniewaz jestem z Wroclawia chcialbym dodac ze obok holownika nadbor zacumowany jest dźwig pływający WRÓBLIN". Garść informacji na jego temat: Dźwig pływający Wróblin" zbudowany został w latach 1938-1939 w stoczni A. Riedel w Fürstenbergu nad Odrą. Po zakończeniu II wojny światowej znalazł się we Wrocławiu i do naszych dni z powodzeniem wykorzystywany był w pracach budowlanych na Odrze.Wiecej informacji na stronie: http://www.nadbor.pwr.wroc.pl/wroblin/index.php
pająk Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 A pamięta ktoś taki polski parostatek Traugutt"? Później pływał przemianowany na Danielę". Nie siedzę w temacie, w latach 80-tych czytałem o nim w gazecie Świat Młodych", wtedy ktoś chyba chciał przywrócić go do życia (stał gdzieś jako wrak). Pewnie poszedł do huty...
J-23 Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 w Szczecinie znajdują się też części statku Konstanty Maciejewicz" ex-Kaszuby" ex-Chopin" . maszt na wjeździe do miasta przy zamku i nadbudówka przy moście cłowym (jachtklub). statek służył jako baza rybacka a później jako liceum morskie stał przy Wałach Chrobrego.
Mi.Der Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Ten monitor to wrak Krakowa" na Desnie (http://private.psi.com.pl/pmw/rzeczne/krakow/krakow.htm), ale nie wiadomo, czy jeszcze jest.W muzeum Orła Białego w Skarżysku jest kuter torpedowy projektu 664 (o ile pamiętam projekt).
jaca2003 Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 A czy koledzy nie uważają że cała nasza MW powinna znalezc się w tym temacie?pozdrawiam
Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Jak na nasze apetyty to PMW jest nieco za mloda - wolimy takie sprzed 1945 roku (choc bywaja wyjatki ...)A na serio, to cala flota szczecinskiego Dragmoru" nadawala sie do muzeum. Maja tam (mieli??) np. dok plywajacy zbudowany jeszcze w XIX wieku.
polsmol Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Pod Dęblinem na przeciwko twierdzy w starej przystani (?) jakieś siedem lat temu był wrak statku z napędem bocznym. Pewnie już go nie ma. Kiedy go widziałem ostatni raz to był to już tylko kadłub z osłonami kół napędowych po bokach i smentną resztką nadbudówki.
J-23 Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 w stoczni szczecińskiej jest dźwig pływający poprzednio używany w marynarce wojennej a zbudowany w czasie II w.ś w USA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.