woyta Napisano 29 Wrzesień 2004 Autor Napisano 29 Wrzesień 2004 Jak w temacie, kto wyciągnie najwięcej iformacji z fotki.pzdr woyta
Gość Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 fotografia przedstawia czterech młodych mężczyzn na łódce są oni w strojach marynarskich.
Grendel Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Mozna jeszcze dodac, ze stoja oni w przedniej czesci lodki, ktora nie wiadomo dlaczego nazywa sie dziobem"; przed flaga, ktora tez z niewiadomego powodu nazywaja andera" i to w dodatku wojenna" ;o)PozdrowieniaGrendel
beaviso Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Koledzy szanowni raczyli przeoczyć tak istotne szczegóły jak to, że owa łódka zacumowania jest do pirsu, na którym widnieje tor kolejki wąskotorowej, jak również widoczne są na nim charakterystyczne dla nabrzeży portowych pachołki służące do zaczepiania lin cumowniczych, fachowo zwane polerami.
wiciu_r Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Woda w basenie portowam jest spokojna a wiatr jest słaby.
J-23 Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 jeśli stoją w części dziobowej to nie jest to bandera tylko proporzec. bandera a proporzec to dwie różne sprawy, tak jak rufa i dziób. pozdro
wiciu_r Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Jeśli na horyzoncie widać jakiś ląd to może to być port w Kuźnicy.
Gunship! Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Hmm na nabrzeżu są tory wąskotorówki... może Hel
Gunship! Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Widok z portu wojennego w Helu na port rybacki??Bo wąskotorówka pasuje...Oswietlenie zdjecia raczej by to potwierdzało. Widok na poludnie. Na zdjeciu godzina okolo 13-15. to by się zgadzało.
Alkali Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Spróbuję ;-) Zdjęcie raczej powojenne - Hel, a za matrosami przycumowany kuter pościgowy „Batory” ???Pewnie nie zgadłem :-/
woyta Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 To wg opisu z tyłu fotki Gdynia. Jeden z tych gości później służył na Błyskawicy czy Garlandzie, a jego brat na U-ileś tam :) Obaj pochodzili bodaj z Kalet.pzdr woyta
beaviso Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 No jasne! Jak mogłem zapomnieć!?! Przecież z jednym z nich minąłem się na trapie Błyskawicy w 1939, a z drugim pokłóciłem w kolejce do kibla na U-ileś tam w 1942! Już nie ta pamięć, latka lecą, żesz ich mać!
bocian1 Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Miejsce tej sytuacji na fotce to Gliwice port na Adolf Hitler kanal,szkoda że u-bot się niezałapał.Pozdr.*%
dago Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Gdynia, pirs z torami to pirs przy którym stoją dzisiaj OP.Kiedyś chyba też, a tory to może od dźwigu do ładowania torped.pozdrawiam
woyta Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 Gwoli ciekawości, to ten sam co na fotce 1, tylko parę lat później lata czterdzieste. Nazywał się Paweł Płonka. Był jedym z pierwszych marynarzy (mat zawodowy) skierowanych do odbioru ORP Błyskawica. Może ktoś doda coś więcej na temat munduru itp.pzdr woyta
woyta Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 Może jeszcze ktoś pokusi się o rozszyfrowanie tych baretek.pzdr woyta
woyta Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 I powiększenie. CO to jest. VM?Pytanie gdzie ewentualnie można uzyskać szersze info na temat tego gostka. Czy są dostępne listy załóg itp.pzdr woyta
jaca2003 Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 paweł Płonka w czasie wojny pływał w PMW na Zachodzie m inn. w słynnym rejsie Garlanda do Murmańska(był fotoreporterem). Tyle na razie jak coś wiecej znajdę to napiszę.Pozdrawiam
beaviso Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Pamiętam, że w pamietnym rejsie miał kamerować nalot na konwój i Garlanda. Czy istnieją zachowane materiały?
jaca2003 Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 istnieja kiedys były na diskowerypozdrawiam
SLAW 100 Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Znalazłem informacje że Paweł Płonka (bosmat)był odznaczony 2-krotnie Krzyżem Walecznych ( 2-ie nadanie w 1942 roku ) .Pierwsza baretka na fotce to właśnie K.W a druga - nie wiem.Slaw 100
woyta Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 Taa. Gwoli uzupełnienia info, które wydostałem z pewnego źródła. Amatorsko zajmował się robieniem fotek i kamerował życie na okrętach MW na Zachodzie. Po wojnie powrócił do Polski razem ze swoim b.bogatym i bezcennym wojennym foto i filmowym dorobkiem. Miał zakład fotograficzny w Kaletach na Śląsku i potem w Gdyni (Fotoplastikon Morski" Tematyka Morska i Lądowa Paweł Płonka Gdynia, Skwer kościuszki nr 18 telefon 66-74), i kochanego syna, który mu te materiały zap.... i gostek podpadł na zdrowiu. Takie jest życie.pzdr woyta
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.