Skocz do zawartości

Zagadka morska

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
fotografia przedstawia czterech młodych mężczyzn na łódce są oni w strojach marynarskich.
Napisano
Mozna jeszcze dodac, ze stoja oni w przedniej czesci lodki, ktora nie wiadomo dlaczego nazywa sie dziobem"; przed flaga, ktora tez z niewiadomego powodu nazywaja andera" i to w dodatku wojenna" ;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Koledzy szanowni raczyli przeoczyć tak istotne szczegóły jak to, że owa łódka zacumowania jest do pirsu, na którym widnieje tor kolejki wąskotorowej, jak również widoczne są na nim charakterystyczne dla nabrzeży portowych pachołki służące do zaczepiania lin cumowniczych, fachowo zwane polerami.
Napisano
jeśli stoją w części dziobowej to nie jest to bandera tylko proporzec. bandera a proporzec to dwie różne sprawy, tak jak rufa i dziób. pozdro
Napisano
Widok z portu wojennego w Helu na port rybacki??
Bo wąskotorówka pasuje...
Oswietlenie zdjecia raczej by to potwierdzało. Widok na poludnie. Na zdjeciu godzina okolo 13-15. to by się zgadzało.
Napisano
To wg opisu z tyłu fotki Gdynia. Jeden z tych gości później służył na Błyskawicy czy Garlandzie, a jego brat na U-ileś tam :) Obaj pochodzili bodaj z Kalet.

pzdr woyta
Napisano
No jasne! Jak mogłem zapomnieć!?! Przecież z jednym z nich minąłem się na trapie Błyskawicy w 1939, a z drugim pokłóciłem w kolejce do kibla na U-ileś tam w 1942! Już nie ta pamięć, latka lecą, żesz ich mać!
Napisano
Gdynia, pirs z torami to pirs przy którym stoją dzisiaj OP.Kiedyś chyba też, a tory to może od dźwigu do ładowania torped.
pozdrawiam
Napisano

Gwoli ciekawości, to ten sam co na fotce 1, tylko parę lat później lata czterdzieste. Nazywał się Paweł Płonka. Był jedym z pierwszych marynarzy (mat zawodowy) skierowanych do odbioru ORP Błyskawica. Może ktoś doda coś więcej na temat munduru itp.

pzdr woyta

Napisano

I powiększenie. CO to jest. VM?

Pytanie gdzie ewentualnie można uzyskać szersze info na temat tego gostka. Czy są dostępne listy załóg itp.

pzdr woyta

Napisano
paweł Płonka w czasie wojny pływał w PMW na Zachodzie m inn. w słynnym rejsie Garlanda do Murmańska(był fotoreporterem). Tyle na razie jak coś wiecej znajdę to napiszę.
Pozdrawiam
Napisano
Znalazłem informacje że Paweł Płonka (bosmat)był odznaczony 2-krotnie Krzyżem Walecznych ( 2-ie nadanie w 1942 roku ) .Pierwsza baretka na fotce to właśnie K.W a druga - nie wiem.
Slaw 100
  • 4 weeks later...
Napisano
Taa. Gwoli uzupełnienia info, które wydostałem z pewnego źródła. Amatorsko zajmował się robieniem fotek i kamerował życie na okrętach MW na Zachodzie. Po wojnie powrócił do Polski razem ze swoim b.bogatym i bezcennym wojennym foto i filmowym dorobkiem. Miał zakład fotograficzny w Kaletach na Śląsku i potem w Gdyni (Fotoplastikon Morski" Tematyka Morska i Lądowa Paweł Płonka Gdynia, Skwer kościuszki nr 18 telefon 66-74), i kochanego syna, który mu te materiały zap.... i gostek podpadł na zdrowiu. Takie jest życie.

pzdr woyta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie