mietek Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Napisano 20 Wrzesień 2004 Ma ktoś pojęcie cóż to za broń?Co wiem: uzywana w czasie 1 wojny przez legion czechosłowacki w walkach z bolszewikami, na terenie Rosji.Co to jest, czy kapiszonowe jeszcze, czy przeróbka kapiszonowych, czy jakie inne coś?Fotka z Pragi (będzie jeszcze więcej pytań stamtąd:))
kopijnik2 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 nic nie wiem...ale wygląda, że cztery lufy były odpalane na raz...czyli jednostrzałowy - czteropociskowy
Catadero Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 Ciekawostka, bo tego typu pistolety to wynalazek ok. 1850 roku. Kapiszonowce z obracanymi lufami wcale rzadkie nie były. Ale żeby jeszcze w pierwszej wojnie ?C.
vis1939 Napisano 6 Maj 2011 Napisano 6 Maj 2011 http://ookaboo.com/o/pictures/picture/13451712/Mid_19th_century_4_barrel_Russian_pepperAmen.
mietek Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Napisano 20 Wrzesień 2004 Ma ktoś pojęcie cóż to za broń?Co wiem: uzywana w czasie 1 wojny przez legion czechosłowacki w walkach z bolszewikami, na terenie Rosji.Co to jest, czy kapiszonowe jeszcze, czy przeróbka kapiszonowych, czy jakie inne coś?Fotka z Pragi (będzie jeszcze więcej pytań stamtąd:))
mietek Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Napisano 20 Wrzesień 2004 Fotka z muzeum armii w Pradze. Gablota poświecona legionowi czechosłowackiemu w czasie 1 wojny i zaraz po niej. Walczył on wtedy na terenie Rosji (gdzieś w głębi kraju)
Romel79 Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Nie wiedziałem że pieprzniczki były używane jeszcze w Iwś, ciekawa sprawa. a co jeszcze ciekawego było w użyciu?
Pytanie
mietek
Ma ktoś pojęcie cóż to za broń?
Co wiem: uzywana w czasie 1 wojny przez legion czechosłowacki w walkach z bolszewikami, na terenie Rosji.
Co to jest, czy kapiszonowe jeszcze, czy przeróbka kapiszonowych, czy jakie inne coś?
Fotka z Pragi (będzie jeszcze więcej pytań stamtąd:))
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.