Skocz do zawartości

Kolekcje - militarny sprzęt kuchenny

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Też nam taki duży kocioł, tyle, że z terenu polskiego obozu jenieckiego. Postaram się jutro zrobić fotkę i tu zamieszczę.
pozdr. wons
Napisano

Witam.Posiadam nietypową manierkę,sądzę,że I wojenna chociaż mogę się mylić.To ta po lewej stronie nie posiada żadnych sygnatur.Czy możecie powiedzieć coś więcej na ten temat?

Napisano

Zamieszczam tu fotkę kotła. Pochodzi, jak już pisałem z polskiego obozu jenieckiego. Na około było dużo przerdzewiałych polskich menażek, tylko niektóre dało się uratować. Kocioł jest bardzo duży, w swojej skodzinie musiałem kłaść siedzenie,żeby go zabrać. Obok, dla porównania jest noga mojego brata w stroju niezbyt wyjściowym...:)

Napisano
ach! zapomniało mnie się... Ktoś z Was mógłby mi napisać, do czego mógł służyć i czy jest wojskowy? Podejrzewam, że był do gotowania żarcia, ale...
Bjar!!Licze na Ciebie... może coś wiesz?
Napisano
Bjar... nie odpisałeś mi na temat pochodzenia tej itej" góry od menażki, czyżbyś nie wiedział? ...jak będę miał pytanka o cusik innego, zapytam!

pozdr. wons.
Napisano
Niestety nie wziąłem:( Byłem rowerem i nie miałem jak tego zabrać. Teraz żałuję. Ta gąsiennica również mnie zaciekawiła, ale podobno jest ona od jakiegoś radz. powoj. ciągnika ZIS czy jakoś tak...
Napisano
Bjar, aliboż ktokolwiek... Masz może jakieś info lub foto na temat kuchni polowych i termosów używanych przez Niemców w latach 1900-1912? wczoraj wykopałem pokrywki na poniemieckim poligonie z biciami z tych lat... Niezbyt wiem, od czego... postaram się później dać ich foty.
pozd wons.
Napisano
niestety fotek nie mam ale mam ok 30 manierek.
3 szt amerykańskich wz10 z 1918,
włoska 1l
włoska 2l
polskie wz38 i wz35
2 szt pruskie z Iwś stalowe,
pruska alu
austriackie emaliowane-2 szt.
austriacka łezka"
ruska szklana
2 szt kokosy
kilka stnadrdowych 0.8 l niemieckich
niemiecka alu 1,2l
czeska emaliowana
2 szt ruskie alu
carska alu Warszawa 1909
węgierska wz35
niemiecka zastępcza
carska alu z 1910 z niemieckim napisem Na pamiątkę epidemii cholery w lazarecie w Stargardzie Pomorskim 1913-1914".
szwedzka stalówka z lat 40 czy 50 -tych
i prawdopodobnie francuska 0,4l (taka jak na fotce u Muslina).
kociołek carski mosiężny, kilka niemieckich wz31 alu, duńska- niestety naleśnik (ale z autografem zdobywcy-ruska), francuska z 39 roku, i dwie kórych nie mogę zidentyfikować- mają uszy nie nitowane a zgrzewane do korpusu, alu- może ktos będzie wiedział.
Napisano

super temat!!!!!!
i tak nie doceniany........

mam sporo sprżetu polskiego z 1939 iniemieckiego z wojny..ale narazie zarzuce to

dwa widelce od polskiego dwuczęściowego niezbednika ( a propo to wzór 1931???)

oba wykopki,różnią sie szerokością raczki

na jednym (sygnowany Myszków 1932)nabite lub wydrapane VKO"- może kotos wie co to znaczy??

pozdrawiam wszystkich zbieraczy szprzetu kuchennego:)

Napisano

a oto moja chluba wsród manierek, niezbyt często spotykana manierka wz. 1935, sygnowana Światowit 1935 i w owalu 1"

do pełni szczęścia brakuje mi tylko orginalnego łańcuszka do niej:)

a może ktoś sięorientuje ile wyprodukowali tego wzoru i dlaczego zaprzestano jego produkcji na rzecz wz. 38

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie