marek123 Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 A masz jakies fotki bartek??? tego kotla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Też nam taki duży kocioł, tyle, że z terenu polskiego obozu jenieckiego. Postaram się jutro zrobić fotkę i tu zamieszczę. pozdr. wons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Zamiszcze kilka fotek manierek, które poznajdowałem po chałupach. To niemieckie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Tu nasze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Sąsiadów ze wschodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Austria, Francja i niepamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 A tu niemiecki baniak na wode i na kawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 No no - i okazało się ,że sporo ludzi zbiera sprzęt kuchenny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 bjar masz racjie duzo ludzi zbiera taki sprzet:Poniewarz:-jest tani-powszechny-nie lubiany:)................ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz36 Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Witam.Posiadam nietypową manierkę,sądzę,że I wojenna chociaż mogę się mylić.To ta po lewej stronie nie posiada żadnych sygnatur.Czy możecie powiedzieć coś więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 Zamieszczam tu fotkę kotła. Pochodzi, jak już pisałem z polskiego obozu jenieckiego. Na około było dużo przerdzewiałych polskich menażek, tylko niektóre dało się uratować. Kocioł jest bardzo duży, w swojej skodzinie musiałem kłaść siedzenie,żeby go zabrać. Obok, dla porównania jest noga mojego brata w stroju niezbyt wyjściowym...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 Przynitowany uchwyt tego kotła. Na dole i u góry są przynitowane nakładki wzmacniające. pozd. wons. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 ach! zapomniało mnie się... Ktoś z Was mógłby mi napisać, do czego mógł służyć i czy jest wojskowy? Podejrzewam, że był do gotowania żarcia, ale... Bjar!!Licze na Ciebie... może coś wiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 Manierka holenderska z II wojny światowej. Po kapitulacji Holandii wykorzystywała ją niemiecka straż kolei i straż przemysłowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2004 Wons - niestety :/ na tak dużych garach się nie znam raczej :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 Bjar... nie odpisałeś mi na temat pochodzenia tej itej" góry od menażki, czyżbyś nie wiedział? ...jak będę miał pytanka o cusik innego, zapytam!pozdr. wons. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 18 Wrzesień 2004 Share Napisano 18 Wrzesień 2004 Niemiecki pojemnik na żywność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 18 Wrzesień 2004 Share Napisano 18 Wrzesień 2004 majorab chyba wzioles ten pojemnik ze złomu tam była jakas gasienica jakaś co to jest?????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 18 Wrzesień 2004 Share Napisano 18 Wrzesień 2004 Niestety nie wziąłem:( Byłem rowerem i nie miałem jak tego zabrać. Teraz żałuję. Ta gąsiennica również mnie zaciekawiła, ale podobno jest ona od jakiegoś radz. powoj. ciągnika ZIS czy jakoś tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2004 2004-09-12 15:18:00 - Wons odpisałem ,ale nie wiem co to za bicie - wygląda na jakies pułkowe (?).pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 19 Wrzesień 2004 Share Napisano 19 Wrzesień 2004 Bjar, aliboż ktokolwiek... Masz może jakieś info lub foto na temat kuchni polowych i termosów używanych przez Niemców w latach 1900-1912? wczoraj wykopałem pokrywki na poniemieckim poligonie z biciami z tych lat... Niezbyt wiem, od czego... postaram się później dać ich foty.pozd wons. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 21 Wrzesień 2004 Share Napisano 21 Wrzesień 2004 niestety fotek nie mam ale mam ok 30 manierek. 3 szt amerykańskich wz10 z 1918,włoska 1lwłoska 2lpolskie wz38 i wz352 szt pruskie z Iwś stalowe,pruska alu austriackie emaliowane-2 szt.austriacka łezka"ruska szklana2 szt kokosykilka stnadrdowych 0.8 l niemieckichniemiecka alu 1,2lczeska emaliowana2 szt ruskie alucarska alu Warszawa 1909węgierska wz35niemiecka zastępczacarska alu z 1910 z niemieckim napisem Na pamiątkę epidemii cholery w lazarecie w Stargardzie Pomorskim 1913-1914".szwedzka stalówka z lat 40 czy 50 -tychi prawdopodobnie francuska 0,4l (taka jak na fotce u Muslina).kociołek carski mosiężny, kilka niemieckich wz31 alu, duńska- niestety naleśnik (ale z autografem zdobywcy-ruska), francuska z 39 roku, i dwie kórych nie mogę zidentyfikować- mają uszy nie nitowane a zgrzewane do korpusu, alu- może ktos będzie wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 22 Wrzesień 2004 Share Napisano 22 Wrzesień 2004 super temat!!!!!!i tak nie doceniany........mam sporo sprżetu polskiego z 1939 iniemieckiego z wojny..ale narazie zarzuce todwa widelce od polskiego dwuczęściowego niezbednika ( a propo to wzór 1931???)oba wykopki,różnią sie szerokością raczkina jednym (sygnowany Myszków 1932)nabite lub wydrapane VKO"- może kotos wie co to znaczy??pozdrawiam wszystkich zbieraczy szprzetu kuchennego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 22 Wrzesień 2004 Share Napisano 22 Wrzesień 2004 a to cały dwuczęściowy niezbędnik wyprodukowany w 1932 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tg13 Napisano 22 Wrzesień 2004 Share Napisano 22 Wrzesień 2004 a oto moja chluba wsród manierek, niezbyt często spotykana manierka wz. 1935, sygnowana Światowit 1935 i w owalu 1"do pełni szczęścia brakuje mi tylko orginalnego łańcuszka do niej:)a może ktoś sięorientuje ile wyprodukowali tego wzoru i dlaczego zaprzestano jego produkcji na rzecz wz. 38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.